Aktivnosti povodom Svjetskog dana AIDS-a: znanjem čuvajte spolno i reproduktivno zdravlje

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca,  u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  “Nauči, primijeni, podijeli” i „Skini pametno“ te brojne aktivnosti u cilju  promoviranja odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja

U središtu obje kampanje je mobilna aplikacija i internetska platforma “Spolno zdravlje”, koja je izrađena prošle godine, jer je to dobar način kako doprijeti do mladih koji su generacija edukacije u pokretu i korištenja modernih tehnologija. Aplikaciji i internetskoj platformi je ove godine izmijenjen izgled, obogaćen sadržaj novim edukativnim člancima i kvizovima znanja i dodane  nove funkcionalnosti (Pitaj stručnjaka, Tražilica zdravstvenih usluga). Mobilna aplikacija i internetska platforma www.spolnozdravlje.hr pokrenuta je s namjerom da se mladima približi razumijevanje spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija.

Digitalna javnozdravstvena kampanja “Nauči, primijeni, podijeli” 

uključuje objave i aktivnosti na internetskim stranicama i društvenim mrežama. Kampanji su se pridružile i dale podršku poznate osobe, glazbenici, bendovi i blogeri poput Nevene Rendeli Vejzović, Ide Prester, Elementala, Brkova, Kawasaki 3p, Ljupke Tanevske, Rite Rumora i mnogih drugih. Kampanju organizira Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), uz financijsku podršku Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kampanja će završiti 2. prosinca tradicionalnim Pozitivnim koncertom u organizaciji HUHIV-a, koji će okupiti brojne glazbenike da bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

 

Pogledajte Youtube kanal i Facebook stranicu udruge HUHIV.

Javnozdravstvena kampanja „Skini pametno“ 

se provodi oglašavanjem edukativno informativnog materijala (plakata, letaka i privjesnica) u javnom gradskom prijevozu, fakultetima i studentskim domovima, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim ustanovama u gradovima diljem Republike Hrvatske te emitiranjem spota na Hrvatskoj radio televiziji i u kinima. Brojne organizacije, institucije i udruge svojim se aktivnostima pridružuju obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a i promicanju spolnog zdravlja mladima. Sadržaj edukativno informativnih materijala integriranim pristupom povezuje Svjetski dan AIDS-a i zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ovogodišnjim sloganom SKINI PAMETNO smo željeli poručiti mladima da se pametno brinu o spolnom zdravlju jer je ono važno. Slogan objedinjuje dvosmisleno značenje i s jedne strane poručuje mladima da skinu aplikaciju Spolno zdravlje koja pruža korisne informacije o navedenim temama i tako potraže pouzdane izvore na internetu, a s druge strane da se odgovorno ponašaju odnosno pametno se skidaju u svakoj situaciji kada se upuštaju u spolne aktivnosti. Kampanju organizira HZJZ u partnerstvu s udrugom HUHIV u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Aktivnosti udruge HUHIV

predstavljaju sinergiju javnozdravstvenih aktivnosti između organizacije civilnog društva, raznih institucija i svih koji svojim uslugama, utjecajem i doprinosom ostvaruju ciljeve podizanja svijesti javnosti i mladih o važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja i liječenja HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U studenom 2017. prethodile su brojne aktivnosti udruge HUHIV uoči Svjetskog dana AIDS-a: redizajn mobilne i web aplikacije Spolno zdravlje te implementacija novih interaktivnih usluga za mlade među kojima su Tražilica zdravstvenih usluga za mlade u cijeloj RH i usluga Pitaj stručnjaka; Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis u kojem sudjeluje preko 600 organizacija diljem Europe; interaktivna promocija zdravlja studentima i maturantima na Smotri Sveučilišta u Zagrebu; tečaj trajne izobrazbe – HIV i virusni hepatitisi namijenjen liječnicima obiteljske medicine u organizaciji udruge HUHIV; edukacija djelatnika koji rade s azilantima i migrantima u hotelu Porin; izdavanje i distribucija prvih Smjernica za zaštitu prava i poboljšanje socijalne uključenosti oboljelih od infekcije HIV-om u Hrvatskoj; distribucija HIV indikatorskih stanja – Smjernice za provođenje testiranja kod odraslih osoba u zdravstvenim ustanovama.

1.12. na trgu Petra Preradovića u Zagrebu

tradicionalno će biti postavljen HUHIV Info šator kojim će se obilježiti Svjetski dan AIDS-a. Uz promociju zdravlja građanima uz pomoć volontera – studenata medicine iz udruge CroMSIC te HZJZ-a održati će se i vršnjačke edukacije za oko 400 mladih. Također svi zainteresirani moći će se savjetovati i informirati sa stručnjacima iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i HZJZ-a o svim pitanjima povezanima s prevencijom i rizicima od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim infekcijama, spolno odgovornom ponašanju i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Isti dan HUHIV će predstaviti rezultate rada i provedenih aktivnosti na stručnom simpoziju povodom Svjetskog dana AIDS-a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

2.12. u Domu sportova u Zagrebu

Pozitivan koncert u suorganizaciji HUHIV-a koji će okupiti brojne glazbenike kako bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

Kampanje se provode uz podršku Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Zagreba, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Hrvatskog farmaceutskog društva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i brojnih drugih.

Više o kampanjama, člancima iz medija, epidemiologiji i osnovnim informacijama o HIV/AIDS-u i spolno prenosivim bolestima možete pročitati na službenim stranicama Svjetskog dana AIDS-a.