Mobilna aplikacija Spolno zdravlje

Sadržaji mobilne aplikacije Spolno zdravlje

Kalkulator rizika – interaktivni alat koji omogućava procjenu rizika od zaraze HIV-om ili drugim spolno prenosivim bolestima (SPB) na temelju životnog stila (12 pitanja) ili konkretne situacije (8 pitanja), uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje. Temeljem grube procjene, provjerite jeste li u visokom, srednjem, niskom riziku… koje situacije mogu povećati rizik od infekcije HIV-om i ostalim SPB, kako smanjiti rizike, koje su preporuke za zaštitu zdravlja.

Kviz znanja – interaktivna i zabavna provjera znanja o spolnom zdravlju. Kviz znanja sadrži četiri kategorije kviza sa po 10 pitanja: HIV/AIDS; HIV/AIDS, SPB i spolno zdravlje; Abededa spolnog zdravlja i Znanje i odgovorno spolno ponašanje. Naša baza sadrži preko 200 rotirajućih pitanja. Provjerite koliko znate o spolnom zdravlju!

Spolno zdravlje – baza znanja o muškim i ženskim spolnim organima, spolnosti, menstruacijskom ciklusu, odgovornom spolnom ponašanju, kontracepciji, trudnoći i roditeljstvu, samopregledima, preventivnim liječničkim pregledima te mitovima i činjenicama.

Spolno prenosive bolesti – baza znanja o najčešćim spolno prenosivim bolestima (SPB), što su, kako se prenose, koji su simptomi, koliko su raširene, dijagnostika (testiranje), što znaće za Vaše zdravlje, liječenje, prevencija.

Kako se zaštititi – baza znanja o zaštiti spolnog zdravlja, ABC prevenciji (cijepljenje, liječnički pregledi, higijena, savjeti za sigurniji spolni odnos, pravilno korištenje kondoma itd.), rizičnim spolnim odnosima i rizičnim ponašanjima.

Tražilica zdravstvenih usluga – jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj. Zdravstvene usluge u tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja. Korištenje tražilice jednostavno je: odabirom željene usluge i dostupnih gradova tražilica prikazuje sve dostupne institucije s osnovnim informacijama, interaktivnom kartom lokacije te mogućnošću direktnog kontakta odabirom ikone za poziv ili slanje e-maila, a više informacija nudi posjetom internetskoj stranici ili otvaranjem mape s uputama o lokaciji.

Edukativni članci – kategorija stručnih članaka o temama spolnog i reproduktivnog zdravlja – pratite najnovija istraživanja i preporuke stručnjaka.

Pitaj stručnjaka – U slučaju da imate neko pitanje, a niste uspjeli pronaći odgovor u sadržajima aplikacije ili na našoj internetskoj stranici, ovdje možete postaviti svoj upit stručnom savjetniku.

Podsjetnik – ova aplikacija olakšava ti jednostavno planiranje redovitog testiranja ukoliko ti je to preporučio savjetnik u centru za savjetovanje i testiranje ili liječnik ili ukoliko smatraš da je redovito testiranje dobro za kontrolu tvog zdravlja na temelju grube procjene kalkulatora rizika.

Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na

google-play_200 i ios_200

ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.

 

Razina znanja o spolno prenosivim infekcijama (uključujući i HIV/AIDS) te još uvijek prisutne predrasude o ovim temama koje dovode do stigme i diskriminacije zahtijevaju dugoročan i kontinuiran pristup osvještavanja građana, edukacije mladih i ulaganja u znanje i zdravlje budućih generacija uz implementaciju inovativnih i sveobuhvatnih pristupa usklađenih s globalnim trendovima očuvanja i promicanja zdravlja. Stoga smo unaprijedili strategiju integriranog i sveobuhvatnog pristupa prevenciji i suzbijanju HIV/AIDS-a sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Prevencija spolnih bolesti ključna je sastavnica primarne zdravstvene zaštite za očuvanje i unaprjeđenje spolnog i reproduktivnog zdravlja. Pored velike raširenosti, troškova i komplikacija koje sa sobom nose, kao i činjenice da se u velikoj mjeri mogu prevenirati, spolno prenosive bolesti imaju veliki javnozdravstveni značaj.

Nacionalna kampanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati, posebice mlade, ali i sve ostale o rizicima i načinima zaštite te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.

Zašto mobilna aplikacija?

Današnji mladi generacija su tehnologije i edukacije u pokretu. Pametni telefon (smartphone) postao je dio svakodnevnog života, a pogotovo svakodnevnog života mladih. Koristimo ga za gotovo sve aktivnosti: pretraživanje interneta, komunikaciju, slušanje glazbe, gledanje videa, gledanje TV-a, igranje igrica, posao… Prosječan korisnik pogleda svoj mobilni uređaj oko 150 puta na dan, a tinejdžer instalira preko deset mobilnih aplikacija. Moderna edukacija uključuje upotrebu modernih tehnologija kao što su besplatne, interaktivne i edukativne, svima dostupne mobilne aplikacije. Također, mobilna aplikacija koja sadrži edukativni program o spolnom i reproduktivnom zdravlju u Hrvatskoj ne postoji. Potaknuti ovom činjenicom HZJZ i HUHIV u partnerstvu su izradili prvu u Hrvatskoj, inovativnu platformu i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Ovaj moderan pristup edukaciji mladih na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

 

Platforma i aplikacija “Spolno zdravlje” izrađena je u informativne i obrazovne svrhe, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje i liječenje spolno prenosivih bolesti, obuhvaća različite edukativne elemente kao što su rizici i podložnost infekcijama spolnim bolestima, vrste spolnih bolesti i njihove specifičnosti, simptome, moguće posljedice na zdravlje, načine prevencije i zaštite, kontracepciju, cijepljenje, savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom i liječnikom, preporuke za savjetovanje i testiranje, popis različitih ustanova zdravstvene skrbi, liječenja i psihosocijalne podrške, na razini cijele Hrvatske, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Bilo da je riječ o provjeri rizika, kvizu znanja, informacijama ili preporukama, vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.

Ovom revolucionarnom idejom i pristupom edukaciji mladih ostvarit će se ciljevi povećanja znanja i svjesnosti o spolnom i reproduktivnom zdravlju te utjecati na prevenciju spolno prenosivih infekcija među mladima.

Cilj mobilne aplikacije Spolno zdravlje je njeno korištenje tj. doseg što većeg broja mladih u RH. To želimo postići korištenjem svih promotivnih kanala unutar obrazovnog sustava (srednje škole i fakulteti) u suradnji sa sudionicima projekta. Želimo da što veći broj mladih preuzme mobilnu aplikaciju, informira se i educira te poduzme odgovarajuće savjete i korake sukladno prepoznatim rizičnim faktorima ili indikacijama za očuvanje vlastitog i tuđeg spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preglede kod liječnika, ovo je dobar način za poboljšanje informiranosti i vlastitog znanja kako biste očuvali i unaprijedili spolno zdravlje.

Ideja je da kreiranje i implementacija ove mobilne aplikacije o sveobuhvatnom pristupu spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih i budućih generacija, bude dostupan, kontinuiran, interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije mladih s ciljem povećanja razine znanja i svijesti mladih, smanjenja udjela spolno prenosivih infekcija u društvu, povećanju cijepljenja i drugih oblika zaštite, pravovremenog i uspješnog liječenja te u konačnici ostvarenju i održavanju što boljeg spolnog i reproduktivnog zdravlja.

RSS kanal s vijestima objavljenima na web stranici spolnozdravlje.hr, u kategoriji Edukativni članci.

Loading RSS Feed

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ