Mobilna aplikacija Sve o hepatitisu, njene povezane aplikacije i online sustavi hepatitis.hr, besplatna su i informativna platforma izrađena u partnerstvu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Zašto mobilna aplikacija?

Internet i digitalna tehnologija dio su svakodnevnog života, posebice mladih, a trend uporabe pokazuje da je ovo doba tehnologije i edukacije u pokretu. Vodeći računa o specifičnostima virusnih hepatitisa, potrebi utjecaja na znanje i zdravlje opće populacije, ali i prepoznavanja rizične izloženosti hepatitisima B i C kao najtežim oblicima, izradom i implementacijom inovativne mobilne aplikacije Sve o hepatitisu i internetske platforme www.hepatitis.hr omogućili smo širok obuhvat građana pravovremenim i fleksibilnim pristupom informacijama s ciljem poboljšanja informiranosti i zaštite od infekcija virusima hepatitisa te očuvanja i unapređenja zdravlja, uključujući usmjerenost na populacije u većem riziku izloženosti hepatitisima B i C. 

Aplikacija je dostupna u GooglePlay i AppStore-u kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana i pružanja preporuka o testiranju osobama u većem riziku od zaraze. Svrha je povećanje razine znanja i svijesti, doprinos prevenciji virusnih hepatitisa, povećani obuhvat cijepljenjem i drugim oblicima zaštite, pravovremeno i uspješno liječenje, te u konačnici ostvarenje najboljih zdravstvenih ishoda za građane Republike Hrvatske, a i šire.

Hepatitis je naziv za upalu jetre koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući virusnu infekciju, pretjeranu konzumaciju alkohola, reakciju imunološkog sustava tijela, nuspojave različitih lijekova i kemikalija, nakupljanje masti u jetri…

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetreno tkivo, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E, koji mogu prouzročiti akutno ili kronično oboljenje. Rasprostranjeni su po cijelom svijetu, uz različitu prevalenciju (postotak zaraženih), pri čemu  tipovi A, B i C čine 95 % slučajeva.

Bitno je skrenuti pažnju na virusne hepatitise B i C,  koji se prenose putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina i često imaju blage ili čak nikakve simptome. No, prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Hepatitis B i C javljaju se svuda u svijetu, a prevalencija uvelike varira od jedne zemljopisne regije do druge, kao i između različitih skupina stanovništva unutar određenih regija.

SADRŽAJI MOBILNE APLIKACIJE:

  • JETRA I HEPATITIS – jetra, hepatitis, vrste hepatitisa, utjecaj hepatitisa na jetru
  • VIRUSNI HEPATITISI A – E – geografska raširenost, epidemiologija, prijenos, simptomi, posljedice, liječenje, prevencija
  • HEPATITIS B – kako se hepatitis B prenosi, jeste li u riziku, kako se zaštititi, testiranje na hepatitis B, liječenje hepatitisa B, život s hepatitisom B
  • HEPATITIS C – kako se hepatitis C prenosi, jeste li u riziku, kako se zaštititi, testiranje na hepatitis C, liječenje hepatitisa C, život s hepatitisom C
  • TESTIRANJE I SAVJETOVANJE – uvodne informacije i obavijesti o centrima za savjetovanje i testiranje po gradovima u RH
  • ČESTA PITANJA

INTERAKTIVNE USLUGE

KALKULATOR RIZIKA – virtualno savjetovalište za hepatitis B i C. Ovaj interaktivni kalkulator rizika daje grubu procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C (nema rizika, niski rizik, srednji rizik, visoki rizik). Također, daje preporuke i informacije za zaštitu zdravlja i traženje pomoći kod stručnjaka. Informacije i izračuni u ovoj aplikaciji omogućuju informiranje i procjenu rizika u svrhu pružanja smjernica i preporuka za zaštitu zdravlja koristeći važeće znanstvene i stručne smjernice i preporuke. Jednostavno odgovori na nekoliko pitanja i saznaj procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C na temelju svog dosadašnjeg iskustva, uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje.

PITAJ STRUČNJAKA – U slučaju da imate neko pitanje, a niste uspjeli pronaći odgovor u sadržajima aplikacije ili na našoj internetskoj stranici, ovdje možete postaviti svoj upit stručnom savjetniku. U brizi za poboljšanje zdravstvenih i socijalnih ishoda za sve hrvatske građane koji su izloženi riziku ili žive s hepatitisom B i/ili C, pružamo besplatnu podršku putem e-maila.

PODSJETNIK – jednostavan način da se sjetite uzeti lijek ili bilo kojeg drugog Vama važnog zadatka. Ova aplikacija olakšava Vam jednostavno planiranje redovitog uzimanja lijekova ili pregleda kod liječnika ukoliko je to važno za Vaše zdravlje, liječenje i izlječenje. Nepravilno ili neredovito uzimanje lijekova može ugroziti njihovu svrhu ili djelovanje posebice ukoliko se radi o ozbiljnoj bolesti i lijekovima s ciljem izlječenja bolesti kao što je hepatitis C.

SPOLNO ZDRAVLJE – izravna poveznica na mobilnu aplikaciju i internetsku platformu Spolno zdravlje.

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa