Testiraj se – brzo i pouzdano iz sline

HIV i hepatitis C ne događaju se nekom drugome: za zarazu je dovoljan samo jedan eksperiment, npr. jedan jedini nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog statusa ili piercing ili tetovaža u nesterilnim uvjetima. Na to upozoravaju brojne javno-zdravstvene kampanje, ali i broj oboljelih koji kontinuirano raste.

Riječ je o kroničnom progresivnom procesu koji počinje ulaskom virusa humane imunodeficijencije (HIV) u krvotok te tijekom vremena dolazi do postupnog uništavanja imunološkoga sustava. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku 10 godina. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom, godinama nema simptome i tako, i ne znajući da je zaražena, može širiti infekciju. Za uspješan ishod liječenja HIV-a i hepatitisa C od iznimnog je značenja rano postavljanje dijagnoze.

Jedan od najuglednijih medicinskih časopisa The Lancet upravo je objavio rezultate opsežnog ispitivanja koje je potvrdilo visoku dijagnostičku točnost testiranja sline usporedivu s tradicionalnim testiranjima uzoraka krvi. Ova činjenica predstavlja veliki korak naprijed u mogućnosti ranog, točnog, brzog i pogodnog otkrivanja zaraženosti HIV-om koji dodatno donosi i uštede sustavima zdravstvene zaštite jer se na ovaj način izbjegava nepotrebno korištenje znatno skupljih metoda, osobito pri testiranju osoba s visokim rizikom zaraze.

Regulacijska tijela uređenih zemalja širom svijeta, uključujući i Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode, klasificiraju In vitro medicinsku dijagnostiku za pomoć pri otkrivanju ili otkrivanje krvlju prenosivih zaraza (HIV, hepatitis B i C) kao medicinska sredstva najvećeg stupnja rizika. Klasifikacija prvenstveno proizlazi iz posljedica koje pogrešna dijagnoza može imati po testiranog pojedinca, ali i društvo u cjelini. Stoga je izuzetno važno da su kliničke karakteristike dijagnostičkih testova koji se koriste u svakodnevnoj praksi sustava javnog zdravstva detaljno ispitane odgovarajućim, po mogućnosti neovisnim kliničkim ispitivanjima te da su rezultati tih ispitivanja dostupni i objavljeni u uglednim, citiranim, medicinskim časopisima.

U Hrvatskoj su spomenuti testovi već dostupni i u upotrebi: testovi za otkrivanje antitijela prema virusima humane imunodeficijencije tipa 1 i tipa 2 te za otkrivanje antitijela prema virusu hepatitisa C američke biotehnološke tvrtke OraSure Technologies, Inc. kojima se točno i pouzdano mogu otkriti antitijela prema HIV-u i virusu hepatitisa C u uzorcima oralne tekućine (kolokvijalno sline) te u drugim klasičnim uzorcima kao što su puna krv iz vrha prsta ili vene, plazma i serum. Spomenuti testovi otkrivaju antitijela prema HIV-u tipa 1 i 2 ili virusu hepatitisa C nakon samo 20 minuta analize bilo kojeg od prethodno spomenutih uzoraka bioloških materijala. Točnost i pouzdanost ovih “brzih” testova o kojima piše i Lancet potvrđena je brojnim neovisnim kliničkim ispitivanjima koje su provele ugledne svjetske organizacije i institucije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention), britanski NHS (National Health Service) i druge. Rezultati tih kliničkih ispitivanja potvrđuju visoku točnost i pouzdanost spomenutih testova koja je jednaka ili čak i bolja od “klasičnih” komercijalno dostupnih EIA – enzimskih imunoloških testova .

Čini se kako ova brza tehnologija postaje nova dijagnostička kategorija otkrivanja krvlju prenosivih zaraznih bolesti čija se točnost približava točnosti potvrdnog testiranja uzoraka krvi (WB; PCR) –može se reći kako nova brza tehnologija ima točnost potvrdnih PCR testova, a jednostavna je i brza poput klasičnog “brzog” testa.

Upravo je izuzetna točnost temelj nedavne odluke FDA (Američke administracije za hranu i lijekove) kojom je omogućeno da HIV test iz sline bude prvi ikad odobreni kućni test za dijagnozu HIV-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Hrvatskoj testiranje iz sline na HIV i hepatitis C može provesti samo zdravstveni radnik, a osim u referentnim centrima, nova je tehnologija dostupna i u privatnim poliklinikama i ordinacijama.

Članak preuzet sa vita.com.hr (Melita Rimac)

Za detaljan popis svih državnih klinika i zavoda te privatnih poliklinika za testiranje i savjetovanje klikni OVDJE

Kampanja Znanjem protiv predrasuda

Odobren prvi HIV test za kućnu uporabu