Testiranje na spolno prenosive bolesti (SPB)

Testiranje na spolno prenosive bolesti (SPB)

Dovoljan razlog za testiranje na spolno prenosive bolesti (SPB) jest nezaštićeni spolni odnos izvan veze unutar koje partneri imaju odnose samo jedno s drugim. Dok je u razvijenom dijelu svijeta posve normalno testirati se na SPB u Hrvatskoj se spolno aktivne osobe teško odlučuju na taj čin i u konačnici se na godišnjoj razini testira manji broj osoba.

Ne postoji 100% siguran seks, a pod spolni odnos se osim vaginalnog i analnog seksa ubraja i oralni seks ali i ostali intimni kontakti u kojima se susreću i dodiruju sluznice i koža drugih osoba. Čak i ljubljenje, koje većina ljudi ne smatra rizičnim činom, može predstavljati način prijenosa sifilisa, klamidije i gonoreje.

Testiranje na SPB osobito se preporuča u sljedećim situacijama:

  • Prilikom započinjanja nove veze jer ne znate s kime je vaš budući partner/partnerica imao odnose. Testiranjem prije početka nove veze štitite svog budućeg partnera/partnericu i sebe.
  • Ukoliko planirate trudnoću preporučljivo je testirati se na  SPB jer izostanak simptoma neke SPB nipošto ne znači da njome niste zaraženi (primjerice hepatitisi B i C ili HIV), a neke od njih mogu se prenijeti s majke na dijete prilikom porođaja i dojenja.
  • Ako ste imali nezaštićeni spolni odnos sa nepoznatom osobom (primjerice ljetna avantura) uputno je testirati se na SPB.
  • Ako ste primijetili simptome neke SPB kao što su neugodan miris spolovila, iscjedak ili svrab nemojte odgađati odlazak liječniku, a sa sobom povedite i partnera/partnericu kako bi se oboje mogli liječiti ukoliko za to postoji potreba.

Jedan od razloga zbog kojih spolno aktivne osobe ne odlaze na testiranje na SPB je i način na koji se testiranje provodi. Različite bolesti testiraju se na različite načine, a na neke SPB je moguće testirati se na više različitih načina. Žene najviše zaziru od brisa vrata maternice, a muškarci od brisa uretre, a ostali načini testiranja su bris ždrijela i bris analnog otvora, testiranje uzoraka krvi i uzoraka urina.

  • Bris vrata maternice uglavnom uzima ginekolog, a pravilno se uzima tako da se prvo sterilnim brisom odstranjuje sluz s površine cerviksa, a tek nakon toga uzima bris za potrebne pretrage. Bris valja uvesti do jednog centimetra u endocervikalni kanal te ga rotirati desetak sekundi ne bi li se dobile epitelne stanice. Uzimanjem brisa moguće je provjeriti prisustvo klamidija, ureaplazmi, mikoplazmi, gonoreje, sifilisa i HPV-a (Meštrović, 2009).
  • Obrisak mokraćne cijevi je najbolje uzeti ujutro prije prvog mokrenja ili najmanje 2 sata nakon što je bolesnik mokrio. Bris uretre se kod muškaraca uzima sterilnim tankim elastičnim štapićem sa vaticom na vrhu koji se prethodno navlaži. Prije ulaska brisa prepucij se potegne prema gore, a zatim se bris uvodi u uretru do otprilike 2 centimetra u dubinu i lagano zarotira i ostavi se u mokraćnoj cijevi najmanje 2 sekunde. Bris uretre važan je korak u dijagnostici klamidije, gonoreje, HPV-a, mikoplazmi, ureaplazmi i trihomonasa (Meštrović, 2009).
  • Bris ždrijela uzima se tako da se špatulom lagano pritisne baza jezika kako bi se prikazala stražnja strana ždrijela zajedno s tonzilarnim udubinama. Zatim se brisom čvrsto obriše stražnji dio ždrijela, nepčani lukovi i područje tonzila. Ako pacijent prilikom uzimanja brisa govori “a”, to će smanjiti nagon na povraćanje (Meštrović, 2009).
  • Kod obriska rektuma bris se uloži  2,5 cm iza analnog sfinktera i nježno zarotira. Na brisu moraju biti vidljivi tragovi stolice. Iz obriska rektuma moguće je napraviti pretrage na gonoreju i klamidiju.
  • Kod uzimanja uzorka urina za bakteriološke pretrage treba uzeti prvi mlaz prve jutarnjeg urina. Prije uzimanja uzorka mokraće potrebno je oprati vanjsko spolovilo toplom vodom i  sapunom i osušiti papirnatom maramicom. Iz urina je moguće napraviti pretrage na mikoplazme, ureaplazme i klamidije.

U CheckPoint centru Zagreb moguće je testiranje na HIV, SIFILIS I HEPATITIS C.

Tražilica zdravstvenih usluga jedinstven je izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj.

U Tražilici zdravstvenih usluga možete brzo i jednostavno pronaći Centre za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitise i ostale spolno prenosive bolesti – centre u društvenoj zajednici, državne klinike i zavode te privatne poliklinike. 

Zdravstvene usluge u Tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja. 

Korištenje tražilice jednostavno je: odabirom željene usluge i dostupnih gradova tražilica prikazuje sve dostupne institucije s osnovnim informacijama, interaktivnom kartom lokacije te mogućnošću direktnog kontakta odabirom ikone za poziv ili slanje e-maila, a više informacija nudi posjetom internetskoj stranici ili otvaranjem mape s uputama o lokaciji.

TRAŽILICA ZDRAVSTVENIH USLUGA:

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa