HUHIV na Danima otvorenih vrata Centra za zdravlje mladih Zagreb

HUHIV na Danima otvorenih vrata Centra za zdravlje mladih Zagreb

Dani otvorenih vrata Centra za zdravlje mladih Zagreb održani su 16. i 17.05.2018. u prostorima Centra za zdravlje mladih u Heinzelovoj ulici, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i Domom zdravlja Zagreb Istok.

Cilj Dana otvorenih vrata bio je bolje upoznavanje stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola s radom Centra i mogućnostima suradnje po pitanju unapređenja zdravlja učenika. Program „Centra za zdravlje mladih“ predstavlja novi pristup unapređenju i očuvanju zdravlja mladih na području Grada Zagreba, te osigurava bolju dostupnost zdravstvenih sadržaja mladima.

Predstavnici osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba imali su priliku čuti o projektima koji se održavaju s ciljem pružanja podrške mladima u Centru za zdravlje mladih, od usluga savjetovanja i edukacije iz područja promicanja zdravlja, zaštite mentalnog zdravlja, prevencije ovisnosti do zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Predstavljeni su projekati “Nije cool biti bully”, “Pogled u sebe”, “Osjećam”, edukativna i interaktivna mobilna aplikacija “Spolnozdravlje.hr” i brojne stručne rasprave.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa održala je predavanje Razgovarajmo o spolnom zdravlju. Okupljeni su imali prilike čuti detaljnije o edukacijama u području spolnog zdravlja prilagođenih potrebama mladih, u kojima stručnjaci iz HUHIV-a imaju dugogodišnje iskustvo koje prati iznimno zadovoljstvo i interes mladih. Predstavljeni sadržaji edukacije posebni su iz više razloga – adaptirani su tako što prate suvremene i točne informacije podržane od medicinskih stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i oblikovani uvažavajući podatke koje svakodnevno prikupljamo od mladih u Checkpoint centru Zagreb, a koji pružaju uvid u razloge spolnih ponašanja mladih kao što su nekorištenje kondoma, navike testiranja na spolno prenosive bolesti, percepciju vlastitog znanja u tom području te rizika i slično. U edukaciji se koristi mobilna aplikacija Spolno zdravlje izrađena u partnerstvu udruge HUHIV i Grada Zagreba koja sadržajno obogaćuje radionice temeljitim informacijama o spolnom zdravlju, Kalkulatorom rizika, Tražilicom zdravstvenih usluga, alatom Pitaj stručnjaka i mnogim drugim interaktivnim dodacima. Dostupna je i besplatna za korisnike Android i iPhone uređaja kao i na spolnozdravlje.hr.

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na pozivu, brojnim zainteresiranim školama te potičemo sve zdravstvene djelatnike, odgojno-obrazovne djelatnike, ključne dionike i predstavnike rada u zajednici da zajedničkim snagama osnažimo mlade u prevenciji rizičnih ponašanja i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.