HUHIV na Danima otvorenih vrata Centra za zdravlje mladih Zagreb

Dani otvorenih vrata Centra za zdravlje mladih Zagreb održani su 16. i 17.05.2018. u prostorima Centra za zdravlje mladih u Heinzelovoj ulici, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i Domom zdravlja Zagreb Istok.

Cilj Dana otvorenih vrata bio je bolje upoznavanje stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola s radom Centra i mogućnostima suradnje po pitanju unapređenja zdravlja učenika. Program „Centra za zdravlje mladih“ predstavlja novi pristup unapređenju i očuvanju zdravlja mladih na području Grada Zagreba, te osigurava bolju dostupnost zdravstvenih sadržaja mladima.

Predstavnici osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba imali su priliku čuti o projektima koji se održavaju s ciljem pružanja podrške mladima u Centru za zdravlje mladih, od usluga savjetovanja i edukacije iz područja promicanja zdravlja, zaštite mentalnog zdravlja, prevencije ovisnosti do zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Predstavljeni su projekati “Nije cool biti bully”, “Pogled u sebe”, “Osjećam”, edukativna i interaktivna mobilna aplikacija “Spolnozdravlje.hr” i brojne stručne rasprave.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa održala je predavanje Razgovarajmo o spolnom zdravlju. Okupljeni su imali prilike čuti detaljnije o edukacijama u području spolnog zdravlja prilagođenih potrebama mladih, u kojima stručnjaci iz HUHIV-a imaju dugogodišnje iskustvo koje prati iznimno zadovoljstvo i interes mladih. Predstavljeni sadržaji edukacije posebni su iz više razloga – adaptirani su tako što prate suvremene i točne informacije podržane od medicinskih stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i oblikovani uvažavajući podatke koje svakodnevno prikupljamo od mladih u Checkpoint centru Zagreb, a koji pružaju uvid u razloge spolnih ponašanja mladih kao što su nekorištenje kondoma, navike testiranja na spolno prenosive bolesti, percepciju vlastitog znanja u tom području te rizika i slično. U edukaciji se koristi mobilna aplikacija Spolno zdravlje izrađena u partnerstvu udruge HUHIV i Grada Zagreba koja sadržajno obogaćuje radionice temeljitim informacijama o spolnom zdravlju, Kalkulatorom rizika, Tražilicom zdravstvenih usluga, alatom Pitaj stručnjaka i mnogim drugim interaktivnim dodacima. Dostupna je i besplatna za korisnike Android i iPhone uređaja kao i na spolnozdravlje.hr.

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na pozivu, brojnim zainteresiranim školama te potičemo sve zdravstvene djelatnike, odgojno-obrazovne djelatnike, ključne dionike i predstavnike rada u zajednici da zajedničkim snagama osnažimo mlade u prevenciji rizičnih ponašanja i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.