Gdje se testirati u HR?

Gdje se testirati u HR?

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe stanovništva. Dio usluga nadopunjuju i organizacije civilnog društva. Kako bi se olakšalo povezivanje korisnika sa potrebnim uslugama kao i međusobno povezivanje samih pružatelja usluga, ključna je dostupnost informacija o postojećim uslugama i korisnicima i pružateljima usluga.

Zbog toga smo razvili Tražilicu zdravstvenih usluga kao jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj.

U Tražilici možete brzo i jednostavno pronaći Centre za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitise i ostale spolno prenosive bolesti – centre u društvenoj zajednici, državne klinike i zavode te privatne poliklinike. 

Zdravstvene usluge u Tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja. 

Korištenje tražilice jednostavno je: odabirom željene usluge i dostupnih gradova tražilica prikazuje sve dostupne institucije s osnovnim informacijama, interaktivnom kartom lokacije te mogućnošću direktnog kontakta odabirom ikone za poziv ili slanje e-maila, a više informacija nudi posjetom internetskoj stranici ili otvaranjem mape s uputama o lokaciji.


TRAŽILICA ZDRAVSTVENIH USLUGA:


Izračunaj svoj rizik od zaraze HIV-om i drugim SPB!

Dobro došli u kalkulator rizika – virtualno savjetovalište za HIV i SPB (spolno prenosive bolesti), za spolno aktivne mlade i odrasle. Odgovori na sljedećih nekoliko pitanja i saznaj procjenu rizika od zaraze HIV-om ili drugim SPB na temelju svojeg životnog stila ili jedne konkretne situacije, uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje.

CheckPoint Zagreb

CheckPoint rezultati

CHECK POINT ZAGREB

(udruga HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo)

Ulica kneza Domagoja 10
10000 Zagreb
besplatno, anonimno, brzo, jednostavno, bezbolno i pouzdano testiranje uzoraka sline (oralne tekućine) na HIV i hepatitis C s rezultatom za 20 minuta
Tel: 0800 448 767
pitaj@huhiv.hr
Radno vrijeme:
Ponedjeljak, Srijeda i Petak 16:00 – 19:30

Centar djeluje u potpunosti u sklopu udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu. VIŠE

Više o testiranju na HIV i hepatitis C putem uzoraka oralne tekućine (sline) saznajte OVDJE.

TESTIRANJE NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI (SPB)

Spolno prenosive bolesti (SPB) su česte, ali potreba i vrsta testiranja na specifične spolno prenosive bolesti može se razlikovati u odnosu na rizične čimbenike, tj. na Vašu izloženost potencijalnoj zarazi.

Spolne bolesti prenose se prvenstveno putem seksualnih aktivnosti. Prevencija spolnih bolesti bitna je strategija primarne zdravstvene zaštite za očuvanje i poboljšanje spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Pored velike raširenosti, troškova i komplikacija koje sa sobom nose, kao i činjenice da se u velikoj mjeri mogu prevenirati, spolno prenosive bolesti i dalje predstavljaju značajni javnozdravstveni problem u svijetu.

Ukoliko ste seksualno aktivni, osobito s više partnera, vjerojatno ste puno puta čuli savjete: „Koristite zaštitu, testirajte se!“. Ti savjeti su važni jer osoba može imati spolno prenosivu bolest, a da to ne zna. U mnogim slučajevima simptomi  se ne javljaju ili su neprimjetni. Ustvari, to je razlog zbog kojeg mnogi stručnjaci preferiraju termin „spolno prenosive infekcije“ (SPI), jer možete imati infekciju bez simptoma bolesti.

No, koje vrste SPI testiranja trebate? I koliko se često trebate testirati? Odgovori ovise o Vašoj dobi, Vašim seksualnim ponašanjima, osobnim faktorima rizika i drugim rizičnim čimbenicima. Ponekad testiranje nije potrebno, ali ako se testiranje preporuči, i dobijete potvrdnu dijagnozu, postoje i dobre vijesti: sve spolne bolesti se mogu liječiti, a većinu spolno prenosivih bolesti moguće je izliječiti.

PRIVATNE POLIKLINIKE

Udruga HUHIV preporuča testiranje i preglede u izvaninstitucionalnim centrima (Community Based) i državnim institucijama koje nude niz zdravstvenih usluga sukladno različitim potrebama korisnika te privatnim poliklinikama i ordinacijama koje su prepoznale Vaše potrebe i istaknule svoje usluge u Tražilici.

SAVJETOVALIŠTE UDRUGE HUHIV

HUHIV CENTAR ZA PSIHOSOCIJALNU PODRŠKU

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”,
Mirogojska 8,
10000 Zagreb;
Web: www.huhiv.hr;
E-mail: pitaj@huhiv.hr
SOS TELEFON: 0800 448 767

Lokacija HUHIV savjetovališta


 

Za lokacije svih centara za testiranje i savjetovanje klikni na: HUHIV karta

Prikaži HUHIV karta na većoj karti


HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ