Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis

Danas, 17. studenog 2017. pa sve do 24. studenog 2017. u Europi se obilježava Europski tjedan testiranja na HIV i virusne hepatitise. Inicijativa je pokrenuta još 2013. iz potrebe za povećanjem kontinuiranog testiranja na HIV i virusne hepatitise.

Stanovništvo u Europi pa tako i u Hrvatskoj još uvijek najčešće nije svjesno svog zdravstvenog statusa te se u zadnjih nekoliko godina povećava broj kasnih dijagnoza koje zasigurno povećavaju broj umrlih zbog različitih komplikacija bolesti, ali i rizik od daljnjeg širenja zaraze što sveukupno povećava financijski trošak država u vidu liječenja takvih komplikacija nastalih kasnijim otkrivanjem HIV i HCV infekcije.

Ove godine preko 600 organizacija i institucija iz 47 zemalja Europe koje obilježavaju ovaj Tjedan testiranja dijele sljedeće zajedničke ciljeve:

  • promovirati važnost ranijeg otkrivanja infekcije HIV-om i virusnim hepatitisima, te smanjenje vremena od otkrivanja infekcije do početka liječenja i skrbi
  • povećanje svjesnosti o važnosti testiranja na HIV i virusne hepatitise tako da što veći broj ljudi u riziku bude svjesno svog zdravstvenog statusa
  • povećati znanje o prijenosu HIV-a i virusnog hepatitisa te smanjiti učestalost prijenosa

Najvažniji dio kampanje jest osigurati dobrovoljno i anonimno besplatno testiranje među osobama najrizičnijeg ponašanja.  Ovu inicijativu udruga HUHIV podržava od samih njenih početaka, te se u Checkpoint centru Zagreb, tijekom ovog perioda, ali i cijele godine možete testirati na HIV i hepatitis C i savjetovati o spolnom i reproduktivnom zdravlju i to u redovnom radnom vremenu: ponedjeljak – srijeda – petak od 16.00 – 19.30h.

Ukoliko niste sigurni jeste li bili izloženi riziku od prijenosa, ovim putem upućujemo Vas da skinete mobilnu aplikaciju SPOLNOZDRAVLJE i riješite kalkulator rizika. Ukoliko aplikacija pokaže da ste bili u riziku na istoj možete kroz tražilicu zdravstvenih usluga pronaći i Vama najbliži centar za testiranje i savjetovanje. Iste usluge možete pronaći i na web stranici www.spolnozdravlje.hr ili nam se obratiti putem usluge Pitaj stručnjaka.