Liječenje hepatitisa C

SMRTNOST OD VIRUSNIH HEPATITISA U AMERICI

(Annales of Internal Medicine)

Nedavno analizirani podaci su pokazali kako je od 1999. do 2007. godine HCV potisnuo HIV kao uzrok smrti u SAD-u. Smrtnost uslijed hepatitisa C i hepatitisa B posebno pogađa osobe srednje životne dobi.

Čimbenici koji se povezuju sa smrtnosti od hepatitisa C su kronična bolest jetre, koinfekcija s hepatitisom B, zlouporaba alkohola i koinfekcija s HIV virusom.

Čimbenici koji pospješuju smrtnost uslijed Hepatitisa B su kronična bolest jetre, koinfekcija s hepatitisom C, azijsko-pacifičko porijeklo osoba, koinfekcija s HIV virusom te zlouporaba alkohola.

Za smanjenje smrtnosti uslijed virusnih hepatitisa potrebno je što ranije otkrivanje virusnih infekcija te pravovremeno liječenje. U Republici Hrvatskoj je dostupno testiranje. Svim osiguranim osobama koje zadovoljavaju specifične medicinske uvjete osigurano je i liječenje.

 
Testiraj se brzo i pouzdano iz sline

Gdje se testirati u HR?

 

HEPATITIS C – POČETAK KRAJA

Vesele nas objavljeni podaci o sve boljim rezulatatima terapije za hepatitis C.

Naime, 1990-ih monoterapijom interferona hepatitis C je bio izlječiv u 10% slučajeva.

Dodavanjem ribavirina izlječivost se popela na 25%, a potom i na 45%, nakon što je uveden pegilirani interferon.

U 2011. godini, uz ribavirin i pegilirani interferon, u terapiju su uvedeni i inhibitori hepatitis C-specifičnih proteaza, koji prema studijama postižu 70% izlječenja kod pacijanata s genotip 1 hepatitisom C. Taj genotip je najčešći u RH. Trojna terapija je od nedavno dostupna i u RH.

Dodatni optimizam donose klinički pokusi koji su prethodnim lijekovima dodali inhibitore polimeraze (ukupno četiri lijeka) i postigli 90% trajnog virusološkog odgovora (što znači da virus nije uočljiv u krvi).

Postoje još zanimljivije informacije. Naime, Japanski istražitelji su koristeći samo dva lijeka (proteaze i NSSA inhibitore koji se piju) također postigli učinak od 90% u izlječenju. Iako je u istraživanju sudjelovalo samo 10 pacijenata, ova vijest može poslužiti kao najava novih terapija bez interferona. Konačni cilj je stvoriti učinkovitu terapiju sa što manje nuspojava.

 

Sve o hepatitisu
 

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa