Liječenje hepatitisa C

Liječenje hepatitisa C

SMRTNOST OD VIRUSNIH HEPATITISA U AMERICI

(Annales of Internal Medicine)

Nedavno analizirani podaci su pokazali kako je od 1999. do 2007. godine HCV potisnuo HIV kao uzrok smrti u SAD-u. Smrtnost uslijed hepatitisa C i hepatitisa B posebno pogađa osobe srednje životne dobi.

Čimbenici koji se povezuju sa smrtnosti od hepatitisa C su kronična bolest jetre, koinfekcija s hepatitisom B, zlouporaba alkohola i koinfekcija s HIV virusom.

Čimbenici koji pospješuju smrtnost uslijed Hepatitisa B su kronična bolest jetre, koinfekcija s hepatitisom C, azijsko-pacifičko porijeklo osoba, koinfekcija s HIV virusom te zlouporaba alkohola.

Za smanjenje smrtnosti uslijed virusnih hepatitisa potrebno je što ranije otkrivanje virusnih infekcija te pravovremeno liječenje. U Republici Hrvatskoj je dostupno testiranje. Svim osiguranim osobama koje zadovoljavaju specifične medicinske uvjete osigurano je i liječenje.

 
Testiraj se brzo i pouzdano iz sline

Gdje se testirati u HR?

 

HEPATITIS C – POČETAK KRAJA

Vesele nas objavljeni podaci o sve boljim rezulatatima terapije za hepatitis C.

Naime, 1990-ih monoterapijom interferona hepatitis C je bio izlječiv u 10% slučajeva.

Dodavanjem ribavirina izlječivost se popela na 25%, a potom i na 45%, nakon što je uveden pegilirani interferon.

U 2011. godini, uz ribavirin i pegilirani interferon, u terapiju su uvedeni i inhibitori hepatitis C-specifičnih proteaza, koji prema studijama postižu 70% izlječenja kod pacijanata s genotip 1 hepatitisom C. Taj genotip je najčešći u RH. Trojna terapija je od nedavno dostupna i u RH.

Dodatni optimizam donose klinički pokusi koji su prethodnim lijekovima dodali inhibitore polimeraze (ukupno četiri lijeka) i postigli 90% trajnog virusološkog odgovora (što znači da virus nije uočljiv u krvi).

Postoje još zanimljivije informacije. Naime, Japanski istražitelji su koristeći samo dva lijeka (proteaze i NSSA inhibitore koji se piju) također postigli učinak od 90% u izlječenju. Iako je u istraživanju sudjelovalo samo 10 pacijenata, ova vijest može poslužiti kao najava novih terapija bez interferona. Konačni cilj je stvoriti učinkovitu terapiju sa što manje nuspojava.

 

Sve o hepatitisu
 

6 komentara

 1. Imam Hepatitis C i recadivista sam.
  Što je potrebno da konačno počnem sa trojnom terapijom ?

  • huhiv /

   Poštovani Ivan, primit ćete odgovor na vaš email. Srdačan pozdrav, HUHIV.

 2. Ljiljana /

  Dobar dan! Imam 29 godina, fibrozu 3/6, i recidivista sam. Što da radim? Da li postoji mogućnost da dobijem trojnu terapiju?

 3. Elvira Trtovac /

  Molim vas..dali je hepatitis izljeciva bolest.Moj je muz pozitivan na hepatitis c.Trebali su mu radit biopsije jetre,ali nisu,radili su putem krvi.Cekamo,ali to cekanje nas ubi.Molim vas,sta dalje da radimo,dali je hepetitis c izljeciva bolest i kko zivjeti sa tim.U naprijed hvala.

  • huhiv /

   Postovana Elvira, javit cemo vam se na vas email. Srdacan pozdrav, HUHIV.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *