Spolno zdravlje

 

HUHIV Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje

HUHIV Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje usmjereno je na promicanje spolno odgovornog ponašanja mladih s ciljem unaprjeđenja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštite od spolno prenosivih bolesti, promicanja redovnog zdravstvenog pregleda, testiranja u slučaju rizika, savjetovanja i informiranja o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te promicanja odgovornog spolnog života.

HUHIV Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje sudjeluje u javnozdravstvenoj zaštiti stanovništva s fokusom na mlade, čiji je cilj proaktivan i pozitivan pristup očuvanju i unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja kao i općeg zdravlja te smanjenje rizika za infekciju HIV-om, virusnim hepatitisom i drugim spolno prenosivim bolestima (SPB).

Savjetovalište u potpunosti djeluje u sklopu udruge HUHIV, u sklopu rada Centra za zdravlje i edukaciju mladih – CheckPoint Zagreb, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjereno na društvenu zajednicu.

Za dolazak u Savjetovalište nas nazovite na 0800 448 767. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od spolno prenosivih bolesti i očuvanja spolnog zdravlja.

U savjetovalištu su dostupna individualna savjetovanja sa stručnim savjetnicima, psiholozima ili liječnicima. Dostupni su brojni edukativni materijali i publikacije namijenjene ciljnim skupinama (o spolno odgovornom ponašanju, spolno i krvlju prenosivim bolestima itd.)

Savjetovalište organizira i vodi udruga HUHIV, stručni savjetnici, psiholog i liječnici, uz potporu i suradnju s ključnim organizacijama i institucijama – Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugi, čime osiguravamo kvalitetne reference prema Vašim potrebama.

Edukacije, savjetovanja i promocije spolnog i reproduktivnog zdravlja organiziraju se u sklopu programa i projekata, aktivnosti obilježavanja važnijih datuma (Svjetski dan AIDS-a, Svjetski dan hepatitisa, Svjetski dan zdravlja itd.) te provođenja nacionalnih kampanja u suradnji s brojnim organizacijama civilnog društva.

Savjetovanje u našem centru

Razgovor u povjerljivom i opuštenom okruženju, poštovanje i neosuđujući odnos prema osobi važni su za dobivanje temeljite slike povijesti rizičnih spolnih ponašanja i davanje najboljih mogućih preporuka za prevenciju i očuvanje zdravlja za svakog pojedinačnog korisnika. Sustav prevencije našeg savjetovališta nastoji osigurati da se svim osobama omogući odgovarajuća skrb, bez obzira na individualne okolnosti (npr. sposobnost plaćanja, državljanstvo ili migracijski status, jezik kojim govori ili određene seksualne navike).

Nakon povjerljivog razgovora o povijesti rizičnih spolnih ponašanja, orijentirani smo na poticanje smanjenja rizika pružajući stručno savjetovanje i edukaciju s ciljem prevencije bolesti i očuvanja zdravlja. Prevencija savjetovanjem najučinkovitija je metoda ako se pruža s poštovanjem i na neosuđujući način koji odgovara kulturi, jeziku, spolu, spolnoj orijentaciji, dobi i razvojnom stupnju korisnika. Prevenciju savjetovanjem o SPB i HIV-u u našem Savjetovalištu činimo dostupnom svim spolno aktivnim adolescentima i odraslima koji su iz bilo kojeg razloga zabrinuti za svoje spolno i reproduktivno zdravlje, dobili su dijagnozu SPB, imali su SPB ili sumnjaju da bi mogli imati SPB.

S našim stručnim savjetnicima možete povjerljivo razgovarati o Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju, dobiti provjerene informacije, savjete, upute i preporuke. Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se nužno zarazili. Neki oblici ponašanja trebaju objektivan i stručan pogled savjetnika kako bi Vam se pružila individualna i stručna edukacija, savjetovanje i preporuke za očuvanje zdravlja. Neki rizični oblici ponašanja mogu upućivati na potrebu za kontrolom nekih učestalih spolno prenosivih infekcija kao što su HPV, genitalni herpes, klamidija, gonoreja, ureaplazma, sifilis itd. koje mogu ozbiljno naštetiti Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju ukoliko ih ne otkrijete na vrijeme. U takvim situacijama, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje.

HUHIV Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje djeluje u sklopu rada centra za zdravlje i edukaciju mladih – CheckPoint Zagreb, Domagojeva 10, Zagreb.

Za dolazak u Savjetovalište nas nazovite na 0800 448 767 ili nap pišite na pitaj@huhiv.hr. Javite nam se s povjerenjem, tu smo za vas!

#spolnozdravlje Virtualno savjetovalište

Virtualno savjetovalište i edukacija

Mobilna aplikacija, njene povezane aplikacije i online sustavi www.spolnozdravlje.hr, besplatna su i informativna platforma izrađena u partnerstvu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

Platforma i aplikacija “Spolno zdravlje” izrađena je u informativne i obrazovne svrhe, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje i liječenje spolno prenosivih bolesti, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Bilo da je riječ o provjeri rizika, kvizu znanja, informacijama ili preporukama, vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.

Uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preglede kod liječnika, ovo je dobar način za poboljšanje informiranosti i vlastitog znanja kako biste očuvali i unaprijedili spolno zdravlje.

Izradu mobilne aplikacije financijski je omogućio Grad Zagreb, a izradu internetske stranice HZJZ i HUHIV, uz potporu i podršku Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na

google-play_200 i ios_200

ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.

Više o mobilnoj aplikaciji “Spolno zdravlje”

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa