Nove strategije screening-a na hepatitis C

Nalaženje osoba pod povećanim rizikom za hepatitic C infekciju i njihovo motiviranje na testiranje nije uvijek jednostavno. Liječnici u SAD-u odlučili su stoga testirati „baby boom“ generaciju tijekom redovnog dolaska na preventivni pregled raka debelog crijeva (koji se u SAD-u provodi nakon što osoba navrši 50 godina).

 

Osobe stare 50-65 godina testirane su prilikom dolaska na rutinsku kolonoskopiju. Podaci u SAD-u tvrde kako je čak 70% neotkrivenih slučajeva hepaitisa C među „baby-boom“ generacijom. Pokazalo se kako je trećina od 376 sudionika imala barem jedan od rizika za hepatitis C infekciju.

 

Jedan drugi primjer opisuje traženje akutne hepatitis C infekcije kod osoba koje žive s HIV-om. Uz redovan pregled koji se, između ostalog, sastojao od vađenja krvi, kod 88% pacijenata su analizirani i jetreni enzimi (barem jedan ALT test). Povećane razine ALT vodile su prema skupljem HCV RNA testu, koji je poslužio za dijagnosticiranje nove hepatitis C infekcije.

 

U oba slučajeva pacijenti su ispunili upitnike rizika i životnih navika koje su mogle dovesti do infekcije hepatitisom C. Većina sudionika nije niti bila svjesna rizika te je time postignuta i željena edukacija osoba pod povećanim rizikom.

 

Dodatnu uštedu cijelim projektima omogućilo je savjetovanje prije testiranje, koje je uspjelo ukazati na osobe koje nije bilo potrebno testirati.

 

Hepatitis C kao veliki javnozdravstveni porblem nalaže sustavnije testiranje zbog što ranijeg otkrivanja bolesti kod pacijenata.