Nove strategije screening-a na hepatitis C

Nalaženje osoba pod povećanim rizikom za hepatitic C infekciju i njihovo motiviranje na testiranje nije uvijek jednostavno. Liječnici u SAD-u odlučili su stoga testirati „baby boom“ generaciju tijekom redovnog dolaska na preventivni pregled raka debelog crijeva (koji se u SAD-u provodi nakon što osoba navrši 50 godina).

 

Osobe stare 50-65 godina testirane su prilikom dolaska na rutinsku kolonoskopiju. Podaci u SAD-u tvrde kako je čak 70% neotkrivenih slučajeva hepaitisa C među „baby-boom“ generacijom. Pokazalo se kako je trećina od 376 sudionika imala barem jedan od rizika za hepatitis C infekciju.

 

Jedan drugi primjer opisuje traženje akutne hepatitis C infekcije kod osoba koje žive s HIV-om. Uz redovan pregled koji se, između ostalog, sastojao od vađenja krvi, kod 88% pacijenata su analizirani i jetreni enzimi (barem jedan ALT test). Povećane razine ALT vodile su prema skupljem HCV RNA testu, koji je poslužio za dijagnosticiranje nove hepatitis C infekcije.

 

U oba slučajeva pacijenti su ispunili upitnike rizika i životnih navika koje su mogle dovesti do infekcije hepatitisom C. Većina sudionika nije niti bila svjesna rizika te je time postignuta i željena edukacija osoba pod povećanim rizikom.

 

Dodatnu uštedu cijelim projektima omogućilo je savjetovanje prije testiranje, koje je uspjelo ukazati na osobe koje nije bilo potrebno testirati.

 

Hepatitis C kao veliki javnozdravstveni porblem nalaže sustavnije testiranje zbog što ranijeg otkrivanja bolesti kod pacijenata.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ