HUHIV i Grad Zagreb na Smotri Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu i ove je godine organiziralo Smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja, opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o brojnim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet.

22. Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je od 23. do 25. studenoga 2017. u Studentskom centru u Zagrebu. Uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjoj su se Smotri predstavila brojna veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz cijele Hrvatske – ukupno oko 80 sudionika, a Smotru je posjetilo nekoliko tisuća maturanata iz cijele Hrvatske.

Svečanom dodjelom priznanja najuspješnijim sudionicima, održanom u Kinu Studentskoga centra, završena je 22. Smotra Sveučilišta u Zagrebu, a za izniman doprinos u organizaciji Smotre nagrađeni su Akademija dramske umjetnosti i Šumarski fakultet zagrebačkoga Sveučilišta te Studentski centar Zagreb.

Priznanja su najuspješnijim sudionicima dodijelili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras i prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr.Ivana Čuković-Bagić,  na svečanosti su bili i prorektori, dekani, prodekani, profesori te studenti, priopćilo je Sveučilište u Zagrebu.

Za poseban doprinos u edukaciji i informiranju posjetitelja 22. Smotre priznanje je dodijeljeno je zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu.

Upravo na izložbenom prostoru Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo za vrijeme trajanja Smotre, Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa predstavili su mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje kojom se želi poboljšati razumijevanje odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija kod mladih.

Cilj kampanje udruge HUHIV u partnerstvu s HZJZ-om pod nazivomNauči, primjeni, podijeli kojoj su se pridružile brojne poznate i utjecajne osobe: Nevena Rendeli, Ida Prester, Elemental, Brkovi, Kawasaki 3p, Ljupka Tanevska, Rita Rumora i mnogi drugi, jest podići svijest javnosti i educirati mlade o važnosti prevencije, ali i ranog dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih infekcija uključujući i HIV, kao i o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Kampanja prethodi obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a 01. prosinca – više na službenim stranicama Svjetskog dana AIDS-a.

Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje, liječenje spolno prenosivih bolesti, kontracepciju, cijepljenje i savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Obuhvaća i različite interaktivne sadržaje – kalkulator rizika koji na temelju odgovora na pitanja pruža procjenu rizika i preporuke za savjetovanje i testiranje, kviz znanja, tražilicu različitih zdravstvenih i psihosocijalnih usluga, ustanova te udruga na razini cijele Hrvatske (aplikacija je dostupna za preuzimanje na:

https://goo.gl/mpzqAn

).

Mobilnu aplikaciju predstavili smo putem velikog ekrana na dodir u obliku mobitela koji je izazvao velik interes mladih, predstavljeni su sadržaji i interaktivne usluge mobilne aplikacije za mlade, rješavao se kviz znanja uz interaktivnu edukaciju mladih i osvajanje brojnih nagrada među kojima su bile #SpolnoZdravlje bilježnice, #OdgovornostJeSeksi bedževi i karte za #PozitivanKoncert.

HUHIV se ovim putem zahvaljuje Gradu Zagrebu a najviše mladima na izraženom interesu i aktivnom sudjelovanju u provjeri vlastitog znanja s ciljem primjene ali i dijeljenja znanja svojoj okolini.