Konzumiranje droga i HIV

Konzumiranje droga i HIV

KAKO JE KONZUMIRANJE DROGA POVEZANO S HIV-OM

  • Konzumiranje droga jedan je od faktora koji utječe na širenje HIV-infekcije. Naime, pribor koji se zajednički koristi prilikom uzimanja droga može biti zaražen HIV-om i virusom hepatitisa, a konzumiranje droga često je povezano i sa seksualnim aktivnostima bez zaštite.
  • Konzumiranje droga također može biti opasno za osobe koje uzimaju lijekove protiv HIV-a (HAART). S jedne strane, postoji manja vjerojatnost uzimanja lijekova ili terapije kod korisnika droga, a s druge strane, ulične droge mogu imati opasne interakcije s lijekovima za HIV.

KONZUMIRANJE DROGA I ALKOHOLA I NESIGURAN SEKS

Za mnoge osobe droga, alkohol i seks idu zajedno. Konzumacija (opojnih) droga, posebice među mladima, uključujući i alkohol, povećava vjerojatnost prakticiranja nezaštićenih spolnih aktivnosti te pridonosi njihovom prakticiranju. Poznato je da mladi danas konzumiraju različite vrste tzv. “party droga” (pušenje marihuane, konzumiranje različitih opojnih tableta pa i šmrkanje koakina). Nerijetko ovisnici, da bi namirili svoje potrebe za svakodnevnom dozom droge, prodaju seksualne usluge za drogu.
Općenito, korisnici pod utjecajem bilo kojih vrsta droga skloniji su zaboraviti koristiti zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a neki i uopće ne brinu o zarazi. Velik broj ljudi smatra da su seksualni odnosi zabavniji i ugodniji pod utjecajem droga.

INJICIRANJE I INFEKCIJA

HIV-infekcija lako se prenosi kada osobe dijele pribor za konzumiranje droga jer se tako mogu prenijeti virusi hepatitisa B, hepatitisa C te druge ozbiljne i opasne bolesti.
Inficirana krv može biti uvučena u špricu i zatim injektirana zajedno s drogom sljedećeg korisnika te iste šprice. To je najlakši način prijenosa HIV-a kod konzumiranja droga jer zaražena krv dospijeva izravno u krvotok.
Čak i mala količina krvi na kuhalu (žlici), filteru, podvezu ili u vodi za ispiranje i rastapanje droge može biti dovoljna da zarazi drugog korisnika. Krv na rukama, čak i mala količina, također može biti opasna u situacijama kada se nekome pomaže da pronađe venu, pridržava ruku ili kad se pribor dodaje drugoj osobi.
Da biste smanjili rizik od infekcije HIV-om ili hepatitisom, nipošto ne dijelite pribor za konzumiranje droga s drugim osobama i obvezno perite ruke. Pažljivo očistite svoj pribor za kuhanje droge te mjesto gdje ćete konzumirati, tj. injektirati drogu.

Prema posljednjim istraživanjima, pokazalo se da HIV može preživjeti u korištenoj šprici barem 4 tjedna. Ako morate ponovno koristiti isti pribor, rizik infekcije možete smanjiti tako da pribor dezinficirate između korištenja. Ako je moguće, koristite ponovno samo svoju špricu. No i tada bi pribor trebao bit očišćen, jer postoji mogućnost da se u nečistoj šprici razviju bakterije.
Najučinkovitiji način čišćenja šprice je da se prvo ispere vodom, zatim varikinom i na kraju opet vodom. Pokušajte isprati svu krv iz šprice žestoko mućkajući 30 sekundi. Koristite hladnu vodu jer vruća voda može napraviti ugruške krvi. Da biste uništili većinu HIV-a i virusa hepatitisa C, ostavite varikinu u šprici pune 2 minute. Čišćenje ne uništava uvijek HIV ili hepatitis. Ako ste u mogućnosti, uvijek koristite novu špricu.

PROGRAMI ZAMJENE IGALA (TZV. NEEDLE EXCHANGE)

U Republici Hrvatskoj programi smanjenja šteta od zlouporabe droga («Harm Reduction») – zamjena šprica i igala za ovisnike o teškim drogama – započeli su nakon 1996. kad je hrvatski Sabor prihvatio »Harm Reduction» djelatnosti kao sastavni dio nacionalne strategije suzbijanja zloporabe droga. Prvi takav projekt počeo je radom 1996. u Splitu u udruzi “Help”. Hrvatski Crveni križ počinje sa svojim »Harm Rreduction» projektima u Zagrebu, Zadru i Puli 1998., a udruga “Terra” 1999. u Rijeci.

S programima zamjene igala započelo se da bi se osigurao dostupan sterilan pribor za injiciranje, odnosno besplatne šprice i igle za potrebe intravenskih ovisnika ne bi li se smanjila potreba za zajedničkim dijeljenjem pribora među konzumentima droga. Glavni cilj ovakvih programa je smanjiti mogućnosti širenja AIDS-a i hepatitisa C putem populacije intravenskih ovisnika o teškim drogama koji su jedna od glavnih rizičnih skupina za širenje tih smrtonosnih bolesti. Ti su programi kontroverzni jer neki smatraju da se njima promovira konzumiranje droga. No istraživanja su pokazala suprotno, stupanj HIV-infekcije opada u zajednicama gdje postoje takvi programi te se više korisnika droga prijavljuje u programe supstitucijskog tretmana (metadon).

Više informacija o programima zamjene igala možete dobiti na sljedećim mjestima:
Hrvatski crveni križ
http://www.hck.hr

Udruga “Help”
Mihovila Širina 1, Split
Savjetovalište: PON, SRI, ČET od 15:00 do 17:00 sati

Udruga Terra – Drop-in centar
Uski prolaz 11 (iza Riječkog nebodera)
51000 Rijeka
tel. 051/330-490
dežurni tel. 098/368-735 (od 8 do 24)
SOS telefon 0800-44-77-88 (od 10:00 do 19:00 sati; sub. od 16:00 do 19:00h)
http://www.prevencija.com/terra/
Radno vrijeme drop-ina:
ponedjeljak – petak: 10:00 – 19:00
subota: 16:00 – 19:00

LIJEKOVI I DROGA

Vrlo je važno točno i adekvatno uzimati svaku dozu anti-HIV-lijekova. Oni nedosljedni vjerojatnije će imati viši nivo HIV-a u svojoj krvi, a i veća je vjerojatnost da se razvije rezistencija na lijekove. Konzumiranje droga je povezano sa slabom dosljednošću uzimanja lijekova, što može rezultirati neuspjelim tretmanom.

Neke ulične droge mogu imati interakciju s lijekovima. U jetri se razgrađuju neki lijekovi koji se koriste u borbi protiv HIV-a, naročito inhibitori proteaze i nenukleozidni inhibitori reverzne transkriptaze. Također, jetra razgrađuje i neke rekreacijske droge, uključujući alkohol. Kad se i lijekovi i droge razgrađuju u jetri, moguće je da će za to trebati mnogo više vremena, što može rezultirati ozbiljnim predoziranjem lijekovima ili drogama.
Predoziranje lijekovima može uzrokovati teške nuspojave, a predoziranje drogama može biti i smrtonosno. Najmanje smrt jedne osobe s HIV-om bila je pripisana miješanju inhibitora proteaze s rekreacijskom drogom ecstasy.
Neki antivirusni lijekovi mogu promijeniti količinu metadona u krvotoku, a ponekad je nužno prilagoditi doziranje metadona ovisno o lijekovima za HIV koje osoba uzima.

Izvor: www.aidsmap.com
www.hck.hr