OTVOREN “CHECK POINT ZAGREB”

Read in ENGLISH
Testiranje na HIV i hepatitis C za mlade

Projekt Check Point pokrenuo je Grad Zagreb, Ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

“Check point Zagreb”, centar za besplatno, anonimno, bezbolno i pouzdano testiranje sline na HIV, hepatitis C i druge spolno prenosive bolesti namijenjen mladima, otvoren je u petak u središtu Zagreba u Ulici kneza Domagoja 10, a osigurat će moderan i inovativan pristup zdravlju građana kakav zemlje Europske unije prakticiraju već nekoliko godina.

U prvoj fazi omogućit će izvaninstitucionalno, bez uputnice i vađenja krvi, brzo testiranje na HIV i hepatitis C iz sline, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” savjetovanje, psihološku pomoć, upućivanje u relevantne institucije na liječenje te psihosocijalnu podršku.

Prostor u središtu grada od preko 100 četvornih metara, kao i 125000 kuna za njegovo uređenje, osigurao je Grad Zagreb.

Grad je odobrio i 200000 kuna za nabavu 650 testova za otkrivanje HIV-a i 650 testova za otkrivanje hepatitisa C, koji će biti korišteni u prvoj fazi projekta.

Za drugu fazu predviđeno je testiranje i na druge spolno prenosive bolesti.

Novouređeni prostor u Ulici kneza Domagoja 10 otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a otvorenju su nazočili predstavnici Odjela za prevenciju Hrvatskog Crvenog križa, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV).

Check point, zajednički projekt HUHIV-a i Grada Zagreba je prvi centar takvog tipa u jugoistočnoj Europi, ravnateljica klinike Dr. Fran Mihaljević prof. Adriana Vince nazvala je medicinskim nadstandardom.

Namijenjen je mladim ljudima, prvenstveno studentima, koji smatraju da su bili izloženi riziku stjecanja infekcija.

“Mladi ljudi koji smatraju da su bili izloženi nekom riziku sjećanja ovih teških infekcija HIV-a i hepatitisa C moći će doći ovdje i anonimno se testirati na jednostavan način iz sline. Ne samo da će se testirati nego će se njihovi rezultati obraditi. Ovdje će raditi liječnici iz naše Klinike, koji će ih onda savjetovati i reći im što dalje, ako je nalaz pozitivan,” objasnila je ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. Adriana Vince.

Rezultati testiranja 100% su pouzdani i poznati nakon 20 minuta.

Testiranje na HIV i hepatitis C bit će provedeno testovima koji su potpuno nova dijagnostička kategorija testova za brzu i izuzetno točnu dijagnostiku zaraze iz uzoraka sline.

Predstojnik klinike prof. Josip Begovac istaknuo je da se u Hrvatskoj u čak 50% slučajeva zaraza HIV-om otkriva u kasnoj fazi, a novi projekt “testiranja u zajednici” trebao bi pridonijeti njegovu ranijem otkrivanju.

“Osigurana je uska suradnja nevladinih udruga s klinikom i rano liječenje, važno za prevenciju HIV infekcija, koje su još uvijek u blagom porastu u Hrvatskoj”, rekao je prof. Begovac.
Hepatitis je tihi ubojica, upozorio je Bandić otvarajući centar te pozvao “sve Zagrepčane koji vole život i njeguju kulturu života – da se informiraju, testiraju i zaštite”, nakon čega se je i sam testirao.
 
O uslugama, radnom vremenu i svim informacijama CheckPoint-a Zagreb više saznajte OVDJE.

 

U ime mladih, zaštite zdravlja i stvaranja zdrave generacije, HUHIV zahvaljuje svim partnerima i suradnicima koji su omogućili pokretanje ovog potrebnog projekta za društvenu zajednicu.

Vaš HUHIV

 
Iz drugih medija:

Jutarnji.hr
soundset
HRT
Plivazdravlje.hr
Vecernji.hr
Vijesti.hr
Dnevnik.hr
Cropix.hr