HUHIV na panel diskusiji Budi SEKSI: što su SPI, prevencija, testiranje i liječenje

Programska inicijativa Zdravo sveučilište okupila se u 2020. godini kako bi unaprijedila i očuvala zdravlje studenata nizom radionica i edukativnih predavanja. Druga po redu panel diskusija koju je organizirala održala se 15. prosinca 2020. preko Zoom aplikacije, a kao gosti na panelici bili su prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te Davor Dubravić, psiholog udruge i savjetnik za spolno zdravlje. Panel diskusiju moderirala je studentica medicine Hana Škornjak.

Na panel diskusiji razgovaralo se o epidemiologiji spolno prenosivih bolesti u Hrvatskoj, putevima prijenosa, terapiji, kontracepciji i mnogim drugim temama. Nakon kratkog predavanja, uslijedio je dio Q/A – koncept postavljanja pitanja i odgovora. Moderatorica je naizmjenično postavljala pitanja gošćama, a publika je od početka do kraja pokazivala znatiželju za temu kroz pitanja i molbe za razjašnjenja.

Glavni motiv panel diskusije bila je prevencija – najbolji alati za prevenciju su sustavna edukacija (kroz školski, zdravstveni i obiteljski sustav), te detabuiziranje razgovora o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Analizirali smo kako edukacija o tim temama za sada izgleda, te smo kroz diskusiju zaključili u kojem obliku bi se trebala transformirati – otvorena i praktična.

Detabuiziranje je dugotrajni proces koji doseže u kulturalni sloj društva, te nije lagan, no odgovornost je više sustava – liječnici koji takve teme smatraju dobrodošlima sa svojim pacijentima, nastavnici u školi koji su za te teme detaljno educirani te prenose znanje kurikulumom koji te teme detaljno i kvalitetno obrađuje, te obitelji u kojima nije izazov potražiti savjet i podijeliti brigu vezanu za spolno zdravlje.

Bilo je razgovora i o tome kako roditelji trebaju o tim temama razgovarati sa svojom djecom. Važno je da roditelj ne čeka da mu se dijete samo obrati i da to svakako bude prije nego što dijete samo stekne toliku znatiželju da se okreće nekim izvorima informiranja koje smatra dostupnijima i ugodnijima – vršnjaci, internet i znatiželja koju pokazuje kroz osobna iskustva. Mladi koji stupaju u spolne odnose trebaju imati kompetencije za siguran spolni život – dobro razumijevanje što su spolno prenosive bolesti, kako se od njih štititi, te dobro razumijevanje vlastite odgovornosti za svoje i tuđe zdravlje.

Zahvaljujemo inicijativi na pozivu na panel diskusiju, volimo biti dijelom priče u kojoj možemo podijeliti svoja znanja te razviti nova, a sve s ciljem što boljeg odgovora na potrebe naše zajednice.

Naučite još više na platformi www.volimzdravlje.hr