Svjetski dan kontracepcije

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kontracepcije 26.09.2018. udruga HUHIV je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i udrugom studenata medicine CroMSIC okupila 80-ak učenika iz četiriju zagrebačkih srednjih škola, III. Gimnazije, Trgovačke škole, Medicinske škole Vrapče te Škole za cestovni promet podijeljenih u dvije grupe. Edukatori, učenici i njihovi profesori te ostali uzvanici okupili su se u prostorima Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba gdje su održana predavanja i vršnjačke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju. O temama spolnog i reproduktivnog zdravlja mladima je ponekad nelagodno razgovarati zbog čega je važno da se o njima informiraju iz pouzdanih izvora, izravno i nedvosmisleno te u podržavajućem okruženju. Kako bismo  osigurali takve uvjete edukacijama su, nakon pozdravnih riječi, prisustvovali samo učenici i edukatori.

Predavanja je najavio predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Tomislav Beganović, a prisutne su pozdravile i Vanda Bazmenjak (Gradski ured za obrazovanje), Tatjana Petričević Vidović, dr. med., specijalistica školske medicine (Voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“) i Milica Tikvić, mag. med. techn. (pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo DZ Istok – Centar za zdravlje mladih). Mladima su poručili kako su u njihove prostore uvijek dobrodošli te im naveli koje su im sve zdravstvene usluge dostupne u Gradu Zagrebu.  

Maja Erceg, mag. psih. i Davor Dubravić, mag. psih., u ime udruge HUHIV, ukratko su predstavili rad i aktivnosti udruge, mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje i iskustva u radu s mladima u Checkpoint centru Zagreb. Potom su studenti udruge CroMSIC održali  predavanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju koje je bilo informativno i jasno, a najviše od svega intrigantno, sudeći po diskusiji. Edukacije su za cijelo vrijeme trajanja bile interaktivne, odnosno mladi su mogli u bilo kojem trenutku postavljati pitanja i produbljivati teme koje su ih više zanimale. Razgovarali smo o HIV-u, što se događa kada je netko HIV+, o metodama kontracepcije i njihovim prednostima i nedostacima, o drugim spolno prenosivim infekcijama i bolestima, ali i o temama poput razloga nekorištenja kondoma i je li moguće prepoznati nekoga tko ima neku spolno prenosivu bolest (nije). Zajednički zaključak bio je da je za sada najbolja kontraceptivna metoda kondom jer pouzdano štiti od neplanirane trudnoće i većine spolno prenosivih bolesti, ako se koristi od početka do kraja odnosa te koristi ispravno.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i uključili u ovaj događaj i veselimo se budućim druženjima s mladima!