Neočekivani načini liječenja kroničnih virusnih infekcija

Uskoro bismo mogli imati nove mehanizme u borbi protiv HIV-a, hepatitisa, gripe i ostalih virusnih infekcija. Naime, znanstvenici s Max-Planck Instituta pokazali su učinkovitost plazme (četvrto stanje materije uz čvrsto, tekuće i plinovito) u inaktivaciji i sprječavanju replikacije adenovirusa. Kad je virus izložen plazmi na vremenski period od samo 240 sekundi, nađeno je da se samo jedan od milijun virusa još može replicirati. Na taj način su gotovo svi virusi bili inaktivirani.

 

Točni mehanizmi kojima plazmi uspijeva inaktivacija virusa još nisu poznati, no smatra se kako su rezultat reakcije plazme s okolnim zrakom.

 

Unutar zdravstvenog sustava plazma bi se mogla koristiti tako da se udiše, nakon čega bi se inaktivirali virusi koji napadaju pluća. Također postoji mogućnost tretiranja krvi izvan tijela prilikom transfuzije.

 

Drugi uspjeh potencijalnog tretmana vezan je za regenerirajuću sposobnost jetrenih stanica. Naime, opseg jetrenog oštećenja ovisi o stvaranju ožiljaka tkiva i obnavljanju jetrenih stanica. Istražujući na miševima, znanstvenici su uspjeli prevagnuti ravnotežu u korist obnavljanja stanica uz blokiranje stvaranja ožiljaka tako što su manipulirali aktivnošću serotonina (odgovornog za osjećaj sreće kod ljudi).

 

U normalnim okolnostima oštećenja jetre krvne stanice trombociti čine općenite popravke i luče serotonin. No, u slučaju prisutnosti stanica koje stvaraju ožiljke (tzv. zvjezdaste stanice) serotonin služi kao signal za stvaranje još ožiljaka i isključivanje zdrave regeneracije jetrenih stanica.

 

Uspjeh je razvoj lijeka koji djeluje na receptor preko kojeg serotonin daje zvjezdastoj stanici signal za zaustavljanje regeneracije čije se djelovanje sastoji u inaktivaciji tog receptora. Rezulatati su povoljni – manje ožiljaka i veća regeneracija jetre.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa