Edukacije mladih i budućih zdravstvenih djelatnika u udruzi HUHIV

15.03.2022. održana je još jedna u nizu edukacija za mlade i buduće zdravstvene djelatnike, odnosno učenike završnih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska. Edukacija je sadržajno obuhvatila relevantne teme o spolnom i reproduktivnom zdravlju, te time zaokružila već postojeća znanja. Osim temeljne poruke o važnosti brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju, mladima smo ponudili i alate koji mogu poslužiti za savjetovanje i daljnje informiranje. Aplikacija Spolno zdravlje, izrađena uz podršku Grada Zagreba i stručno recenzirana od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mladima nudi provjerene informacije i neke dodatne važne alate.

Radi se o stručno recenziranim informacijama i stručnim znanstvenim spoznajama kao temelj naših stručnih edukacija i radionica s mladima a učenici su potvrdili kako upravo ove sadržaje iz mobilne aplikacije Spolno zdravlje koriste u nastavi u školi. Posebno im se svidjela Tražilica zdravstvenih usluga, Kviz znanja te alat Pitaj stručnjaka, koji služi za povjerljivo savjetovanje sa savjetnikom za spolno zdravlje.

Udruga HUHIV uvijek se rado odaziva na pozive za edukacijom, pogotovo kada se radi o budućim zdravstvenim djelatnicima. Zadatak razvoja ispravnih profesionalnih i osobnih vrijednosti poput prihvaćajućeg stava prema osobama sa potencijalno stigmatizirajućim zdravstvenim stanjima shvaćamo ozbiljno, i na taj način posvećujemo većinu svojih aktivnosti kako bismo pomogli našim najvažnijim korisnicima. Mladi ljudi danas više nego ikad žele znati više o temama spolnog i reproduktivnog zdravlja, imaju posebne razine svijesti vezano za mentalno zdravlje, i time pojačavaju odgovornost odraslih osoba koje ih okružuju, te stručnjaka, da budu ovdje za njih.

Mladi imaju pravo na informaciju i informacije o spolnom zdravlju i spolnosti trebaju dobiti prije stupanja u prvi spolni odnos. Informacije moraju biti provjerene, točne, suvremene i prilagođene njihovoj dobi. Kroz ovu edukaciju pomažemo mladima da se osjećaju kompetentnije paziti na svoje spolno i reproduktivno zdravlje, te na zdravlje svojih (spolnih) partnera, ali i da budu kvalitetniji stručnjaci koji će zaista pomagati svojim pacijentima, pogotovo kada dolaze s potencijalno stigmatizirajućim obilježjima. Odgovor zdravstvene struke na takva stanja od velike je važnosti na samopercepciju pacijenta i neke druge važne zdravstvene faktore – povjerenje u terapiju, redovitost pregleda, redovitost uzimanja terapije i slično.

Zahvaljujemo učenicima na vremenu, povjerenju i hrabrosti u postavljanju pitanja, odnosno daljnjem istraživanju onoga što ih zanima ili brine.