Svjetski dan AIDS-a obilježen uz snažnu poruku mladih

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Hrvatskoj i ove je godine ujedinjeno u Nacionalnu kampanju HUHIV-a i HZJZ-a u suradnji s brojnim institucijama, organizacijama civilnog društva, partnerima i stručnjacima.

Svjetski dan AIDS-a obilježen je 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu postavljanjem kreativnog tematskog HUHIV Info šatora, promocijom znanja i zaštite spolnog zdravlja putem emotikona i ključnih poruka kampanje uz prigodno druženje s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV.

Brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima informirali smo i podizali svijest javnosti o javnozdravstvenom značaju HIV-a/AIDS-a, rizicima i mjerama zaštite te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanja solidarnosti prema osobama koje žive s HIV-om, suzbijanja stigme i diskriminacije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, uz sudjelovanje naših partnera – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te studenata medicine Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC kao i studenata farmakologije.

Odrastanje, intimni odnosi, prva i neplanirana seksualna iskustva, zdravstvene i druge brige, neznanje, spolno prenosive bolesti uključujući HIV, savjetovanje i potreba za podrškom ključne su za zdravlje i dobrobit, a adolescencija je obično vrijeme učenja i istraživanja, osobito s obzirom na rizično seksualno ponašanje. Sve je više priznato da je sudjelovanje u pozitivnim dimenzijama spolnog zdravlja u obrazovanju o spolnom zdravlju važno ne samo u smislu povećanja učinkovitosti preventivnih intervencija za HIV / spolno prenosive infekcije (SPI) i neplaniranu trudnoću, već i za olakšavanje pristupa informacijama i resursima kako bi se mladima omogućilo da doživljavaju ispunjen, zdrav, ugodan seksualni život. U promicanju spolnog zdravlja mladih, sprječavanju rizičnih ponašanja, obrazovanju, savjetovanju i testiranju važno je uključiti mlade, da sami promoviraju ono što je važno za njih, da budu ambasadori zdravlja i uzori jedni drugima.

Ovogodišnjom kampanjom upravo smo to i omogućili, organizirajući kampanju Meni se to ne može dogoditi kreativnim korištenjem emotikona pomoću kojih smo približili mladima važnost teme spolnog zdravlja i Svjetskog dana AIDS-a.

Mladi su u velikom broju interaktivno sudjelovali fotkajući se s preventivnim i informirativnim porukama te dijeljenjem fotki na društvenim mrežama koristeći „hashtag-ove“, promovirajući među svojim prijateljima i followerima ključne poruke Svjetskog dana AIDS-a i važnosti spolnog zdravlja. Na taj način u cijeloj kampanji u kojoj su uz mlade sudjelovale i poznate osobe, influenceri i glazbenici, ostvarili smo doseg od nekoliko stotina tisuća ljudi međusobno promovirajući ključne poruke kampanje.

Kreativno i zabavno obučeni u emotikone, volonteri su mladima i građanima dijelili edukativne i informativne materijale, besplatne Lelo Hex kondome te ih nagrađivali prigodnim promotivnim poklonima za sudjelovanje u fotkanju i postanju na društvenim mrežama promovirajući Svjetski dan AIDS-a i važnost očuvanja spolnog zdravlja mladih. Brojni mladi i građani informirali su se i savjetovali o spolnom zdravlju od strane prisutnih stručnjaka iz HZJZ-a, Klinike za infektivne bolesti i udruge HUHIV.

Organizirano je sudjelovalo oko 300 učenika srednjih škola pretežito zdravstvenog usmjerenja koji su nakon interaktivnog sudjelovanja u promociji zdravlja u šatoru odlazili u obližnje dvorane na organizirana predavanja i radionice o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Edukaciju su provodili vršnjački edukatori, studenti medicine udruge CroMSIC, uz podršku djelatnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Tijekom edukacija koristila se i popularna mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“ koja je zaživjela i kao jedan od alata vršnjačkih edukacija o spolnom zdravlju i koja je u dosadašnjem periodu preuzeta više od 10.000 puta. Prateća web stranica spolnozdravlje.hr imala je preko 170.000 posjeta s preko 300.000 pregledanih sadržaja. Mladima su predstavljeni sadržaj i funkcionalnosti aplikacije, edukativna namjena kao i interaktivni sadržaji kalkulatora rizika, kviza znanja, tražilice zdravstvenih usluga te mnogi drugi poput popularne i izuzetno potrebne usluge pitaj stručnjaka putem koje mladi mogu anonimno postavljati pitanja stručnjacima o spolnom zdravlju, uključujući sve aspekte informiranja, pomoći i podrške po tom pitanju.

Tijekom trajanja HUHIV info šatora podijeljeno je preko 15.000 različitih edukativnih brošura i letaka o HIV-u, spolnom zdravlju, uslugama Savjetovališta za spolno zdravlje CheckPoint centra Zagreb, Informativnog vodiča o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova Grada Zagreba namijenjen mladima te preko 2.000 promotivnih kondoma Lelo Hex i Pasante Red Ribbon kao promocija najučinkovitije metode zaštite od spolno prenosivih bolesti, uključujući i HIV. Mladima su posebno atraktivni bili promotivni i motivacijski pokloni kao poticaj promocije fotkanjem i postanjem na društvenim mrežama (majice i bilježnice zabavnog naslova „Sexy and I know it“ te promotivni pokloni Lelo Hex).

Nacionalnoj kampanju „Meni se to ne može dogoditi“ koja se provodi preko mjesec dana putem digitalnih kanala, društvenih mreža, poznatih osoba, glazbenika Pozitivnog koncerta, emitiranjem video spota ▶ u svim kinima u Hrvatskoj te sudjelovanjem u brojnim TV, radio, tiskanim prilozima i intervjuima, pridružila se i kampanja Skini pametno u partnerstvu HUHIV-a s HZJZ-om oglašavanjem u javnom gradskom prijevozu, domovima zdravlja, fakultetima i studentskim domovima. Cijelu kampanju pojačali su i naši brojni partneri održavanjem tematskih promotivno-edukativnih aktivnosti diljem RH, podjelom edukativnih brošura, letaka, kondoma, u svojim ciljanim okruženjima – CroMSIC Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, CPSA – Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije te brojne druge udruge i organizacije civilnog društva u RH.

Ponosni smo na ovu nacionalnu sinergiju sa svim relevantnim institucijama, ujedinjeni u svim segmentima civilnog društva i zajednice, svjesni javnozdravstvenog značaja i važnosti promocije odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja te doprinosa suzbijanju stigme i diskriminacije po pitanju HIV-a i AIDS-a, posebno osoba koje žive s HIV-om.

Hvala svim institucijama, sponzorima, suradnicima, partnerima, prijateljima, medijima i posebice mladima!

HUHIV

 

Uživajte u galeriji 😀😊❤😋😜😍🤓💋🍑🍆🍌😘🎗

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa