Meni se to ne može dogoditi

Vrlo često u različitim situacijama možemo čuti ili i sami izgovaramo rečenicu „Meni se to ne može dogoditi“. Ovakav pristrani način doživljavanja rizika u nekoj situaciji naziva se nerealistični optimizam. 😜

Nerealistični optimizam vezan za zdravlje odnosi se na vjerovanje da u odnosu na prosječne vršnjake imamo manju vjerojatnost u budućnosti se razboljeti od raznih bolesti. 😷

U situacijama rizičnog spolnog ponašanja 😍🍆😈👣💕 to bi značilo da mislimo kako imamo manju vjerojatnost zaraziti se nekom spolno prenosivom infekcijom od svojih vršnjaka u sličnoj rizičnoj situaciji, tj. precjenjujemo vjerojatnost da ćemo baš mi proći bez posljedica 😇 ako ne koristimo kondome ili pak podcjenjujemo utjecaj alkohola ili droga na donošenje odluka u tom trenutku. 🙄

I ove godine nastavlja se kampanja Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kojom nastojimo podići svijest javnosti i educirati mlade o spolnom zdravlju i važnosti prevencije spolno prenosivih infekcija i s njima povezanih komplikacija.

Kampanja ove godine nosi naziv Meni se to ne može dogoditi kako bismo istaknuli uobičajenu pretpostavku da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima, što može dovesti do manje odgovornog ponašanja jer podcjenjujemo rizike u nekoj situaciji.

Ovogodišnjom kampanjom povodom Svjetskog dana AIDS-a kroz priču s emotikonima koji su bliski mlađim generacijama i čine veliki dio njihove svakodnevne komunikacije nastojimo skrenuti pažnju prvenstveno mladima, ali i svima ostalima, na važnost čuvanja spolnog zdravlja i upozoriti kako se neželjene posljedice rizičnih i nepromišljenih ponašanja ne događaju uvijek „nekome drugome“.

Mi neprestano prikupljamo informacije iz okoline, kombiniramo ih na neki logičan i sebi svojstven način te izvodimo zaključke na temelju kojih donosimo važne i manje važne odluke. Potrebu za predviđanjem događaja u okolini mnogi smatraju osnovnom motivacijom koja određuje naše  razmišljanje i ponašanje.

Koliko god bismo to htjeli, ne možemo baš uvijek sve predvidjeti pa tako niti kad je spolno zdravlje u pitanju, ali postoje neke stvari na koje itekako možemo utjecati. Želja nam je ovom kampanjom mladima približiti usluge i alate pomoću kojih se mogu informirati i brinuti o svom spolnom zdravlju prvenstveno kako bi spriječili neželjene posljedice, ali i kako bi znali gdje se i kome mogu bez osuđivanja i posramljivanja obratiti ako se nešto neželjeno već dogodilo.

>>> ▶ Svima se može dogoditi – razgovaraj o spolnom zdravlju 

>>> ▶ I tebi se može dogoditi – nauči, primjeni, testiraj se

>>> ▶ Zauzmi stav i ostani zdrav

 

Izvori:

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(18)30021-X/fulltext

https://psychonline.eku.edu/insidelook/%E2%80%9Cit-won%E2%80%99t-happen-me%E2%80%9D-optimism-bias