Novi lijek za hepatitis B na listi lijekova!

Tenofovir (tzv. Viread) je lijek koji se koristi u tretmanu kroničnog hepatitisa B kod odraslih osoba.

Djelovanje lijeka svodi se na blokiranje enzima ključnog za umnožavanje virusa. Na taj način lijek smanjuje količinu hepatitisa B u krvi. Prednost lijeka je u tome da pokazuje učinak čak i nakon rezistencije na ostale antiretrovirusne lijekove.

Indikacije za propisivanje lijeka su: kronični hepatitis B kod odraslih bolesnika s kompenziranom bolešću jetre, a kod kojih su dokazani aktivna replikacija virusa, trajno povišene razine serumske alanin transferaze (ALT) te histološki dokazana aktivna upala i/ili fibroza. Liječenje odobrava bolničko povjerenstvo za lijekove.

Što se nuspojava tiče, liječniku se trebate javiti odmah ukoliko osjetite sljedeće simptome: osjećaj opće slabosti i neuobičajenu bol u mišićima. otežano disanje, kontinuiranu bol u trbuhu s mučninom/povraćanjem, osjećaj hladnoće- pogotovo u rukama i nogama, vrtoglavicu te brze ili nepravilne otkucaje srca. Ovi ozbiljni simptomi, koji ne prolaze, javljaju se češće kod žena i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Također je potrebno hitno se javiti liječniku ukoliko primijetite promjene u količini urina i neuobičajenu žeđ.

Nužno je pridržavati se liječničkih uputa i redovito odlaziti na preglede.

Obavezno obavijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate.

Inače se Viread koristi i za liječenje HIV-a, no u Hrvatskoj još uvijek nije stavljen na Osnovnu listu lijekova HZZO-a.

 

Vaš HUHIV