Svjetski dan AIDS-a i emotikoni

Kako smo svi većinu dana prikovani za svoje pametne i manje pametne uređaje tako su se i neke spolne aktivnosti u određenoj mjeri tamo preselile. Upoznavanje novih ljudi, koje se prije 15-ak godina odvijalo u kafićima, u školi ili na faksu te na različitim druženjima sada se u velikoj mjeri događa online. Uz toliki izbor aplikacija za upoznavanje i društvenih mreža sve češće biramo online svijet za intimnu komunikaciju.

Ovogodišnjom kampanjom povodom Svjetskog dana AIDS-a želimo skrenuti pažnju na rizična ponašanja kojima se izlažu prvenstveno mlade osobe te ih osvijestiti kako rizik nije samo pojam iz ekonomskih knjiga, a nepromišljena ponašanja mogu imati i posljedice.

Tehnologiji povjeravamo naše tajne, uspomene, organizaciju našeg vremena, kontakte, želje, potrebe i mnogo drugih svakodnevnih i važnih stvari. Mladi su pioniri tehnologije. Čini se da sve razumiju i da im ništa nije promaklo. Novija tehnologija omogućila je razgovore koji više ne uključuju samo tekst, što je bilo karakteristično za SMS-ove prije 15 godina – sada su konverzacije prepune slika, boja, video sadržaja i emotikona. Time se djelomično popravio važan nedostatak online komunikacije – izostanak paraverbalnog sadržaja (intonacija, naglašenost riječi i ostala svojstva glasa) kao i neverbalnog sadržaja (izraz lica, gestikulacija, mimika, položaj tijela i slično). Sada možemo kroz tipkanje zaista prikazati i kako se osjećamo. Dodatni sadržaji u porukama postali su toliko važni da nam poruka „Ok“ može zvučati ljutito ako iza nje ne slijedi smajlić 🙂.

O raznim seksualnim temama, intimnim preferencijama, situacijama i brigama često nam je nelagodno razgovarati. Stoga je osobno i intimno komuniciranje danas postalo puno lakše upotrebom mobitela i raznih mobilnih aplikacija. Korištenje emotikona prilikom dopisivanja i sextanja može smanjiti nelagodu i omogućava da, bez cenzuriranja i suzdržavanja, partneru slikovito objasnimo što želimo reći 😈 .

Širok izbor raznih emotikona omogućuje nam da puno toga kažemo bez da to zapravo izgovorimo, odnosno napišemo. Posebno se to odnosi na tzv. sextanje, odnosno intimno dopisivanje koje je zbog velikog izbora emotikona danas jednostavnije, ali se može i shvatiti na više načina. Neki od najpopularnijih emotikona koji se koriste za ovu svrhu su : patlidžan 🍆, hot dog 🌭, jezik 👅, taco 🌮, trešnjice 🍒, breskva 🍑, banana 🍌, krafna 🍩… Više o značenjima i raznim kombinacijama u sextanju možete saznati na brojnim stranicama, kao što je primjerice ova: https://www.dailydot.com/irl/sexting-emoji/

U sextingu gotovo nema ograničenja! Možete nekome reći da vaša 🍌  jedva čeka vidjeti njihovu 😺 ili da je vaš 🍆 još uvijek umoran od sinoćnjeg druženja sa 🌮, poruka je ista, a onaj kome ste je poslali zasigurno će znati što ste mislili. Nastao je novi urbani rječnik u digitalnom svijetu koji mladi razumiju i redovito koriste. Zbog toga je najbolje mladima se obratiti putem emotikona i njihovim jezikom im na moderan način približiti i prenijeti važnost brige za spolnim zdravljem, povećati svijest o rizičnim spolnim ponašanjima, spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV i AIDS te javnozdravstvenim uslugama prevencije i zaštite spolnog zdravlja. Upotrebom emotikona privlačimo pažnju mladih te im poručujemo:

Nemojte započeti eksplicitni razgovor ako niste sigurni da osoba s druge strane nije spremna na isto. Premda je sextanje zabavno i izvrstan način za probuditi strasti, OK je imati granice koje naravno postavljate sami.

  • Sexting je teritorij na kojemu možete vježbati postavljanje granica.
    Postavljanje granica zahtjevna je vještina, ali ju možete vježbati čak i u dirty dopisivanju Primjerice, slažete se s dopisivanjem, ali ne želite slati nikakve fotografije. Ako je to vaše pravilo, ustrajte u tome jer je međusobno poštovanje važno. Unatoč molbama i ucjenama, postavite granicu i držite je se.
  • Dogovorite pravila.
    Prije sextanja, možete s osobom s kojom sextate dogovoriti neka pravila. Primjerice, napomenite da ne želite da ikome pokazuje vaše poruke, slike ili video sadržaje. Time osobi pokazujete da vam je važna vaša privatnost. Naravno, to ne znači da ta osoba to neće napraviti, ali time možete smanjiti vjerojatnost da će se to i dogoditi.
  • Sextajte s ljudima koje poznajete uživo.
    Ponekad se ljudi sextaju, a da se međusobno ne poznaju. Bez osobnog kontakta, osjećaj međusobne odgovornosti se umanjuje stoga lako može doći do ponašanja koje prelazi granice, a imajte na umu i da nikada ne znate tko se nalazi s druge strane ekrana dok tu osobu ne vidite uživo.

Detaljnije saznajte u Priručniku za online upoznavanje

Sjetite se da je vaše spolno zdravlje važno!

Za ispunjen i siguran spolni život, roditeljstvo u željenoj dobi i zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće pametno brinite o svom spolnom zdravlju. Ne koristite alkohol i droge, jer utječu na sposobnost prosuđivanja i pridonose vjerojatnosti da ćete se upustiti u rizična ponašanja.

Informirajte se na vrijeme i primijenite znanje. Koristite zaštitu pri spolnim odnosima. Razgovarajte o odgovornom spolnom ponašanju, donosite informirane odluke za očuvanje zdravlje te redovito obavljajte preventivne preglede jer je informirana briga o zdravlju sada ulog za zdravlje u budućnosti.

Dostupne usluge za zaštitu spolnog zdravlja:

Savjeti za roditelje:

Nemojte čekati da se dogodi nešto loše prije nego porazgovarate sa svojom djecom o mogućim posljedicama sextinga. Objasnite svom tinejdžeru da jednom kada pošalje poruku bez obzira kakvog sadržaja ona bila, ona ostaje pohranjena u online svijetu i nema povratka. Objasnite im da nikada ne šalju svoje obnažene fotografije, pa čak ni dečku/curi. Otvoreni razgovor o ovim temama može spriječiti neželjene situacije u budućnosti te na taj način ohrabrujete djecu da vam se obrate ako se nađu u neugodnoj situaciji npr. netko im šalje poruke neprimjerenog sadržaja koje ih uznemiravaju. Objasnite djeci da svaki neprimjereni sadržaj koji dobiju i tiče se njihovih prijatelja ili poznanika prijave nadležnim osobama u školi ili vama, a nikako ne sudjeluju u izrugivanju i prosljeđivanju takvih sadržaja.

 

Izvori:

https://www.bradleyhospital.org/teens-and-sexting-what-it-and-what-can-parents-do

Houck, C.D., Barker, D., Rizzo, C., Hancock, E., Norton, A. I Brown, L. K. (2014). Sexting and sexual behavior in at-risk adolescents. Pediatrics

Madigan, S., Ly, A. i Rash, C. L. (2018). Prevalence of multiple forms of sexting behavior among youth. 172 (4). JAMA Pediatrics