Što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti?

#VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja promovira važnost očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja i prevenciju bolesti, usvajanje, primjenu i prenošenje znanja putem brojnih alata koji su pažljivo razvijeni u svrhu zaštite zdravlja, u sinergiji institucionalnog zdravstvenog sustav i društvene zajednice. Kampanjom se kontinuirano ostvaruje značajna interakcija s mladima i građanima koji traže informaciju i pomoć, dolaze na savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije i od kojih prikupljamo potrebe zajednice, slušamo što nam govore da im je potrebno i na koji način žele do toga doći. Dio interaktivne kampanje bio je i nagradno-edukativni Volim zdravlje KVIZ znanja kojem je pristupilo preko 400 sudionika. Rezultati nam ukazuju na ključne teme o kojima je potrebno više educirati. Jedna od njih je utjecaj spolno prenosivih bolesti na zdravlje.

Spolni odnosi prirodni su dio naših života. Nažalost, spolno prenosive bolesti (SPB) također mogu biti dio realnosti ako smo spolno aktivni. Bez obzira imate li iskustva u spolnim odnosima ili ste tek započeli sa stjecanjem iskustva, spolno prenosive bolesti mogu zahvatiti bilo koga, bez obzira na spol, vrste spolnih odnosa, seksualni identitet ili orijentaciju.

Ako ste saznali da imate spolno prenosivu bolest, nešto biste trebali poduzeti u vezi toga. Iako se iz početka može činiti zastrašujućom temom i situacijom u kojoj ste se našli, upravljanje vlastitim tjelesnim i mentalnim zdravljem izrazito je važno nakon što ste saznali dijagnozu. SPB nose dozu stigme i srama zbog čega se ljudi često osjećaju loše.

Nekoliko savjeta nakon što Vam liječnik dijagnosticira SPB:

  • U redu je ako se u početku osjećate zabrinuto i loše

Ponekad SPB mogu biti bolne, neugodne ali i izazivati neke neugodne emocije poput straha, nevjerice, tuge, srama ili ljutnje.

Možda ćete htjeti razgovarati o svojoj dijagnozi s nekom bliskom osobom kojoj vjerujete, poput prijatelja, partnera, člana obitelji, stručnog savjetnika ili liječnika. Ako smatrate da vam je potrebna dodatna stručna podrška, uvijek se možete obratiti Savjetovalištu za spolno zdravlje.

Spolno prenosive bolesti češće su nego što mislite i za sobom povlače još uvijek puno stigme. Većina SPB nema simptome ili su oni blagi, što povećava šansu da osoba dijagnozu ne otkrije na vrijeme, pa se povećava rizik nastanka komplikacija i nehotičnog širenja na druge ljude. Brojke na globalnoj razini govore da prema procjenama SZO iz 2022. godine svakoga dana nastane jedan milijun spolno prenosivih bolesti diljem svijeta. Većina je bez simptoma. Procjenjuje se da u svijetu ima 374 milijuna novih infekcija godišnje jednim od klasičnih uzročnika spolno prenosivih infekcija – klamidijske infekcije, gonoreje, sifilisa i trihomonijaze. Više od 500 milijuna osoba u dobi 15 do 49 godina zaraženo je genitalnim herpesom, a infekcija humanim papiloma virusom (HPV) povezana je s više od 311 000 smrti od raka vrata maternice svake godine. Posljednjih godina u Americi i mnogim zemljama Europe bilježi se povećan broj oboljelih od sifilisa, gonoreje i klamidijske infekcije. I u Hrvatskoj su SPB jedan od javnozdravstvenih prioriteta, ali i izazova u praćenju i prevenciji. Iako je prema službenim podacima prijava zaraznih bolesti u Hrvatskoj epidemiološko stanje spolno prenosivih razmjerno povoljno, u praksi se posljednjih godina primjećuje blaži porast oboljelih od sifilisa, znatan broj oboljelih od gonoreje, te učestala pojavnost infekcija Humanim papiloma virusom (HPV).

. Ako dobijete neku od spolno prenosivih bolesti trebate se pridržavati savjeta liječnika o liječenju i zaštitnim ponašanjima dok se ne izliječite, kako ne biste zarazili svojeg partnera ili partnericu. Savjeti o spolnom ponašanju nakon dijagnoze SPB mogu se razlikovati ovisno o vrsti SPB. Ako trebate savjet o tome kako  prakticirati sigurnije spolne odnose, najbolje je posavjetovati se s nekim tko je stručan za te teme (dermatovenerolog, ginekolog, liječnik obiteljske medicine, savjetnik spolnog zdravlja i sl.). Također, dobro je podsjetiti da je  za zaštitu spolnog zdravlja važno testiranje u slučaju situacije u kojoj ste se mogli zaraziti s nekom SPB te  redoviti preventivni pregledi kod  liječnika/ginekologa/urologa ili dermatovenerologa kao dio vaše cjelokupne brige za zdravlje.

  • Informirajte svoje partnere

Započeti razgovor s drugom osobom o spolnom zdravlju poput spolno prenosive bolesti nije lako. Sasvim je normalno osjećati se neugodno u početku. Ali, nakon što obavite razgovor, počet ćete se osjećati bolje, jer ste pokazali odgovornost i brigu za zdravlje i drugih osoba.

Ti razgovori pogotovo mogu biti neugodni i teški, ako ih vodite s bivšim partnerom s kojim ste nedavno prekinuli vezu ili s partnerom koji vam nije bio vjeran ili Vi niste bili vjerni. Ipak, zdravlje bi trebalo  uvijek biti na prvom mjestu. Ključ uspješnog razgovora o spolnom zdravlju je otvorena i iskrena komunikacija s partnerom. Takvi razgovori doprinose rješavanju situacije vezane uz SPB, no također doprinose dobroj komunikaciji i povjerenju općenito.  .

  • Brinite i o svom mentalnom zdravlju

Vaš liječnik vam može pripisati antibiotike ili druge lijekove za suzbijanje infekcije. Ali briga o Vašem mentalnom zdravlju jednako je važna.

Ako ste zabrinuti ili potišteni zbog infekcije koja Vam se dogodila, odvojite malo vremena i posvetite se zaštiti i poboljšanju Vašeg mentalnog zdravlja – bavite se onime što Vas čini sretnima, bilo sami ili s osobama koje vas podržavaju. Vježbajte samopoštovanje i samovrednovanje, to je jako važno, bez obzira na koji način –  izlazite van s prijateljima, odvojiti vrijeme za masažu, pročitajte knjigu, pogledajte film ili se bavite svojim hobijem. Važno je činiti ono što nas čini sretnim i stvara osjećaj ugode. To je pogotovo važno ako je dijagnoza SPB neka kronična ili doživotna infekcija poput infekcije HIV-om.

Dobra je vijest da se gotovo sve spolno prenosive bolesti mogu uspješno liječiti

Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati različite komplikacije.

Treba uzeti u obzir da spolno prenosive bolesti često ne izazivaju simptome ili su simptomi vrlo oskudni te ih je zbog toga teško prepoznati. Tako se događa da zaražene osobe ne znajući da su zaražene, ne traže liječničku pomoć te ako dosljedno (pri svakom spolnom odnosu) ne koriste kondom, infekciju mogu prenijeti svojim spolnim partnerima.

Svaki simptom SPB treba shvatiti ozbiljno i ne odgađati liječnički pregled kako bi se infekcija dijagnosticirala na vrijeme, jer je ranije liječenje uspješnije. U početku simptomi različitih bolesti mogu biti slični, te se prema njima ne može prosuđivati ozbiljnost infekcije. Infekcije spolnih organa, osobito u mladih žena, mogu i bez alarmantnih simptoma imati dalekosežne posljedice. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati poteškoće zanošenja ili neplodnost kod muškaraca i žena, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje kod žena, te izazvati različite komplikacije, a mogu utjecati i na zdravlje potomstva. Također, kod žena mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, potencijalno životno ugrožavajuće stanje koje i kad se liječi, često završava problemima s plodnošću ili sterilitetom (neplodnosti).

Trudnice su pod velikim rizikom ako imaju neku od spolnom prenosivih bolesti, jer one u trudnoći mogu uzrokovati infekciju plodovnih ovoja, prijevremeno pucanje vodenjaka i prijevremeni porod. Osim toga, neke se bolesti mogu tijekom vaginalnog poroda prenijeti s majke na dijete i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje novorođenčeta. Zbog toga je dobro prije planiranja trudnoće, napraviti kompletan ginekološki pregled i testiranje na neke SPB prema preporuci liječnika.

Dok se bakterijske spolno prenosive bolesti uspješno liječe  i mogu izliječiti antibioticima (primjerice sifilis, gonoreja, klamidijska infekcija,…), za virusne spolno prenosive bolesti poput genitalnog herpesa, infekcije HPV-om, hepatitisa B, infekcije HIV-om) nema djelotvornog lijeka za potpuno izlječenje. Za zaštitu od hepatitisa B postoji cjepivo, koje štiti od nastanka infekcije, a provodi se u djetinjstvu u sklopu redovitog programa obveznog cijepljenja. Za zaštitu od infekcija i bolesti koje uzrokuju određeni tipovi HPV-a također postoji cjepivo, koje je preporučeno za djevojke i dječake u dobi 14-15 godina, a mogu se u sklopu preventivnog programa cijepljenja cijepiti svi mladi do 25. godine (uključujući 25 godina). Za druge SPB kao primjerice infekcija HIV-om postoje antiretrovirusni lijekovi kojima se oboljela osoba uspješno liječi, i uz pomoć kojih se sprječava umnožavanja virusa u tijelu i postiže takozvana nemjerljiva količina virusa u krvi. Tako se redovitim liječenjem infekcije HIV-om sprječava napredovanje bolesti i komplikacija te postiže nezaraznost i za svoje spolne partnere.

Što napraviti ako sumnjate na neku spolno prenosivu bolest?

Spolno prenosive bolesti po nekim su svojstvima kao svaka druga bolest, a po nekim vrlo specifična skupina bolesti. Radi se o bolestima koje su pretjerano tabuizirane, ponekad i stigmatizirane – zbog toga osobe koje imaju ili su u prošlosti imale rizična ponašanja oklijevaju s testiranjima, čak i kada se pojavljuju simptomi karakteristični za spolno prenosive infekcije. Nakon dijagnoze može biti otežan put do traženja stručne pomoći i podrške, jer se osobe mogu osjećati odbačeno, ljuto, prestrašeno, posramljeno, poniženo, a ponekad neke osobe nisu svjesne problema ili ga umanjuju ili negiraju… Diskurs liječenja spolno prenosivih bolesti kompleksan je društveni problem i ne tiče se samo HIV-a, već i hepatitisa B, klamidije, gonoreje, HPV-a, genitalnog herpesa, sifilisa i drugih spolno prenosivih infekcija. Zbog navedenog, može se reći da su spolno prenosive bolesti specifična skupina bolesti. S druge strane, one  su kao i svaka druga bolest, imaju svoje uzroke, (ponekad) simptome, načine liječenja, mjere prevencije i očuvanja zdravlja, stručnjake i specijaliste koji ih dijagnosticiraju i liječe, i zbog toga bi se prema njima trebali odnositi kao i prema drugim zaraznim bolestima poput prehlade ilii gripe – bez vela tajnovitosti, posramljivanja i oklijevanja za razgovorom.

Jedan od razloga zašto je važno spolno prenosive bolesti normalizirati jest taj što to znatno skraćuje i olakšava postupak dijagnostike, liječenja i oporavka. Iako se pojavnost SPB može preventivnim mjerama smanjiti, čak i postići jako mali broj oboljelih, nikad se neće postići potpuno iskorjenjivanje,  i ako smo spolno aktivni, možemo biti ili smo bili u nekom riziku od zaraze nekom spolno prenosivom infekcijom. Zbog toga je normalizacija važna i tiče se svih nas – tada bi se lakše i otvorenije razgovaralo sa stručnjacima spolnog zdravlja o rizicima, te pristupalo preventivnim i dijagnostičkim pregledima. Logično je postaviti pitanje – što se može dogoditi ako odemo na pregled?

SAVJETOVALIŠTA ZA SPOLNO ZDRAVLJE

Ako sumnjate da imate ili imate neku spolno prenosivu bolest, važno je informirati se što ona znači za Vaše zdravlje odnosno kako može utjecati na Vaše zdravlje. Nije dobro osloniti se isključivo na Internet kao izvor informacija. Također, važno je znati tražiti pouzdane informacije na Internetu, jer to je mjesto na kojem možete naći dvosmislene i netočne informacije koje Vas mogu dodatno zbuniti ili krivo informirati.

Informirajte se i potražite podršku:

  • obratite se izabranom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku on će Vas informirati o svim značajkama bolesti koje Vam mogu biti važne – koje simptome očekivati, koju terapiju (liječenje) koristiti, kako terapija djeluje, što trebate učiniti da zaštitite od rizika zaraze svog partnera i slično. Važno je moći obratiti se stručnjaku s kojim se osjećate ugodno i dobrodošlo započinjati razgovor o spolnom zdravlju
  • obratite se stručnjacima udruge HUHIV za savjet i informaciju, testiranje na određene SPB, pomoć i podršku kod upućivanja na liječenje i psihosocijalnu pomoć ako ste zabrinuti zbog dijagnoze SPB

CENTAR ZA SPOLNO ZDRAVLJE

O spolno prenosivim bolestima možete puno naučiti iz naših e-learning tečajeva:

te ostalih izvora koje smo prilagodili ciljnim skupinama u svrhu prevencije spolno prenosivih bolesti i zaštite sveobuhvatnog zdravlja:

Projekt Volim zdravlje UP.02.2.1.08.0057 je financiran iz Europskog socijalnog fonda – ‘‘Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 2’’. Ukupna vrijednost projekta je 499.626,00 kn, a intenzitet potpore iznosi 100%.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ