#VolimZdravlje javnozdravstvena kampanja (PR)

POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA AIDS-A UDRUGA HUHIV JE OSMISLILA I IZRADILA EDUKATIVAN KALENDAR S PREVENTIVNIM PORUKAMA O ZAŠTITI SPOLNOG ZDRAVLJA

Saznajte kako Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelić VOLE svoje ZDRAVLJE

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) provodi kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti te očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja. U ovogodišnju kampanju uključili su se Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelić kako bi ukazali svojim pratiteljima i ostaloj javnosti, posebice mladima skrenuli pozornost na važnost izbjegavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica, kao i poznavanja načina zaštite zdravlja. Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

U sklopu kampanje izrađen je edukativan kalendar pod nazivom „Volim zdravlje“. Autorica fotografija je Andrea Filipović. Fotografije prate poruke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, te važnosti redovitih zdravstvenih pregleda i smanjenja rizičnih spolnih ponašanja te testiranja u slučaju simptoma bolesti ili rizika za zarazu. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači te influenceri su podržali kampanju, a kalendar će od 1. prosinca biti moguće kupiti preko internetske trgovine knjižare Hoću knjigu. Prikupljena sredstva, udruga HUHIV uložit će u aktivnosti usmjerene na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, posebno na organizaciju i pružanje besplatnih, preventivnih i javnozdravstvenih usluga za mlade.

Uz kupnju kalendara udruga HUHIV poklanja edukativnu brošuru pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnoim zdravlju , koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

Brošuru je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima. Sadrži velik broj tema o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite i komunikacije o temama spolnog zdravlja, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija, a sve u cilju očuvanja  i unapređenja zdravlja.

PRELISTAJ ILI PREUZMI BRUTALKU

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih, ali važan dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju organizacije civilnog društva koje su puno bliže stvarnom životu i brigama mladih, ciljano se posvećuju njihovim potrebama (edukacije, savjetovanje, brzo testiranje, podrška). Kroz rad s mladima upoznati su s njihovim problemima vezanim uz spolno prenosive bolesti (SPB) i raspolažu kvalitetnim uvidom u stvarno stanje rasprostranjenosti ovih bolesti koje su često bez simptoma i neprepoznate. Stoga SPB mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje, a zaražena osoba ih može nesvjesno širiti. Zbog toga je prevencije SPB važan javnozdravstveni izazov. Iako se Hrvatska svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije, zajednica pridonosi da se HIV dijagnosticira puno ranije što omogućava uspješnije liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa. Također, zabrinjava visok udio mladih visokorizičnog spolnog ponašanja koji se nisu testirali ili su se testirali tek jednom u životu, kao i značajna pojavnost ostalih SPB kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C, koje, ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice.

Vizija Udruge HUHIV i njezina angažmana u području zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i  zajednice te unaprijediti edukaciju i suradnju među stručnjacima i javnosti, kao i doprinijeti stvaranju rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove.

Upravo iz toga razloga je osmišljena platforma pod nazivom Volim zdravlje – portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja  spolnog i reproduktivnog  zdravlja. Platforma povezuje i druge sadržaje za mlade kao što je mobilna aplikacija Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) te rad HUHIV-a kao društvene zajednice (huhiv.hr).

Platforma Volim zdravlje fokusirana je na spolno zdravlje kao područje u kojem je Udruga HUHIV već prepoznata u javnosti kao član društvene zajednice koji značajno doprinosi edukaciji o spolnosti i spolnom zdravlju te pruža različite oblike savjetovanja i pomoći korisnicima.

Sve aktivnosti i usluge promocije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje kampanja HUHIV-a komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci.

Edukativnom kampanjom #VolimZdravlje koja će se provoditi tijekom studenog i prosinca želi se naglasiti važnost prepoznavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica i utjecaja na zdravlje te potaknuti mlade da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju. Prepoznavanje rizika, testiranje u slučaju rizika i rano otkrivanje HIV infekcije pa tako i ostalih spolno i krvlju prenosivih infekcija iznimno je važno jer je liječenje tada uspješnije, sprječavaju se moguće komplikacije kao i daljnje širenje infekcije.

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om u općoj populaciji, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim infekcijama koje mogu izazvati različite kratkoročne i dugoročne zdravstvene posljedice, a često nisu na vrijeme prepoznate i liječene. HIV je danas cjeloživotna kronična infekcija koja se uspješno liječi i kontrolira lijekovima i s kojom osoba može doživjeti normalan očekivani životni vijek.

> Više o epidemiologiji HIV infekcije i AIDS-a u Hrvatskoj

> VIŠE o HIV-u

> HIV je postao NEMJERLJIV = NEZARAZAN

> VIŠE o Spolnom zdravlju

HUHIV ove godine već tradicionalno sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna testiranja od 22. do 29. studenog tijekom kojega je proširena usluga testiranja određenog broja korisnika na klamidiju i gonoreju, uz već postojeće usluge testiranja na HIV, hepatitis C i sifilis. Također, pokrenuta je i usluga samo-testiranja na HIV za osobe s boravištem u Zagrebu u sklopu pilot projekta koji se, kao i ostale usluge testiranja provodi u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Volim zdravlje edukativna je platforma namijenjena svima, posebno mladima te stručnjacima u području zdravstva i obrazovanja. Namjera je omogućiti korisnicima platforme kontinuirano učenje i usavršavanje znanja s ciljem njihovog senzibiliziranja za teme spolnog zdravlja i njegovog utjecaja na zdravlje u cjelini, smanjenje stigme i diskriminacije koja prati ove teme i otežava pristup zdravstvenim uslugama prevencije i pravovremenog povezivanja sa zdravstvenom skrbi.

Znanje je ključno, a kako biste ga stekli, obnovili ili nadogradili uključite se u kampanju, pratite #VolimZdravlje na društvenim mrežama, jer ljubav i zdravlje idu zajedno!

Sve aktivnosti i usluge promocije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje HUHIV kampanja komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci.

Promoviraj Volim zdravlje Instagram story filterom https://www.instagram.com/ar/3317434928379567/

Naše srčeko, logić, cool ikonice, kratki spot, animaciju, ako ti je zanimljivo možeš preuzeti ovdje https://cutt.ly/volimzdravlje ili skeniraj qr kod i preuzmi na mob 🙂 i sheraj u svojim postovima i storyima!

Slobodno pozovi svoje pratitelje da zaprate  naš IG kanal @volimzdravlje te da nam se obrate ako imaju bilo kakvu potrebu, ako se žele testirati ili imaju pitanja na temu očuvanja spolnog zdravlja na koja im treba odgovor.

Smatramo da ćeš prepoznati važnost naše inicijative kojom želimo dopuniti znanja kojima mladi raspolažu te da ćeš iskoristiti priliku i poslati važnu poruku svojim pratiteljima da se informiraju, zaštite te uvijek nastoje dosljedno brinuti o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Unaprijed hvala na podršci.

BIRAJ USLUGE

VOLIM SPOLNO ZDRAVLJE

 • Dojenje – zašto je važno?Dojenje – zašto je važno?
  Dojenje je najprirodniji i najbolji način hranjenja novorođenčeta do minimalno 6 mjeseci starosti, a ako majci i djetetu odgovara, uz dohranu i duže. Najbolje je s dojenjem početi unutar jednog…
 • TrudnoćaTrudnoća
  Trudnoća, koja se još naziva i drugo stanje, obuhvaća vrijeme od usađivanja oplođene jajne stanice u sluznicu maternice do poroda. Nastaje vaginalnim spolnim odnosom ili postupcima potpomognute oplodnje.
 • Kako se suočiti s prevaromKako se suočiti s prevarom
  Bilo da se radi o emocionalnoj ili fizičkoj prevari u vezi – varanje može biti jedno od najtežih iskušenja za parove. Ako partneri odluče nastaviti zajedničkim putem nakon tog događaja,…
 • Promjene u intimnom području žena koje nisu povezane sa spolno prenosivim infekcijamaPromjene u intimnom području žena koje nisu povezane sa spolno prenosivim infekcijama
  Znakovi spolno prenosivih infekcija mogu biti bolnost, svrbež ili druge promjene kože u području spolovila ili anusa, promijenjeni iscjedak iz rodnice, poteškoće pri mokrenju te bolovi ili krvarenje prilikom spolnog…
 • Urološki pregled za muškarceUrološki pregled za muškarce
  Svim muškim osobama, posebno starijima od 40 (ili 45) godina, s ciljem zaštite i unaprjeđenja urogenitalnog zdravlja, savjetuje se obavljati redoviti godišnji, preventivni, pregled urologa. Osim iz preventivnih razloga, urološki…
 • Osvetnička pornografijaOsvetnička pornografija
  Jačanje dostupnosti tehnoloških proizvoda i usluga utječe na naš život te donosi pozitivne i negativne posljedice. Korištenje društvenih mreža među mladima (od 18 do 29 godina) drastično je poraslo od…
 • Bolni spolni odnosi kod ženaBolni spolni odnosi kod žena
  Spolni odnosi dio su našeg života i potreba za seksualnim odnosom spada kod većine ljudi među osnovne biološke potrebe. Spolni odnosi najčešće su bezbolni, no postoje slučajevi kada dolazi do…
 • Pristanak na seksPristanak na seks
  Što je pristanak na seks? Pristanak na seks je dobrovoljan, entuzijastičan i jasni dogovor između barem dvoje partnera da se uključe u određene seksualne aktivnosti zajedno.
 • Kako s partnerom razgovarati o seksuKako s partnerom razgovarati o seksu
  Kada se zaljubimo, seks se čini izuzetno prirodnim i lakim i teško možemo zamisliti da ćemo jednog dana trebati razgovarati o tome. Ipak, sasvim je normalno da trebamo raspravljati o…
 • Razgovor s partnerom o spolnom zdravljuRazgovor s partnerom o spolnom zdravlju
  Sasvim je normalno da neke stvari vezane uz spolno zdravlje želimo držati u privatnosti i ne želimo ih dijeliti s drugima. No, u intimnim vezama postoje stvari o kojima s…
Powered by Theme Mason

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa