Obilježen Svjetski dan AIDS-a 01.12.2014.

Dan koji povezuje ljude diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o HIV/AIDS-u u pokazivanju međunarodne solidarnosti protiv ove pandemije, ali i dan sjećanja na one kojih među nama više nema. Ovaj dan je prilika za sve ljude za širenje svijesti o značaju pandemije i poticanje napretka u prevenciji, znanju, zaštiti i liječenju HIV/AIDS-a u svim zemljama širom svijeta.

1.12. HUHIV Info šator povodom Svjetskog dana AIDS-a

HUHIV_WAD_2014_B1(3)HUHIV je i ove godine obilježio Svjetski dan AIDS-a postavljanjem Info šatora na Cvjetnom trgu u Zagrebu pod tradicionalnom kampanjom “VOLI i budi zdrav”. Na taj vedar i pozitivan način šaljemo poruku svima a prvenstveno mladima, da se o HIV-u, AIDS-u i ostalim spolno prenosivim bolestima treba pričati, da se treba informirati, testirati, imati znanje koje je najbolja prevencija te bezbrižno uživati u ljubavi i zdravlju. Znanje nas čini jačima i pametnijima, znanje sprječava diskriminaciju za kojom nema potrebe. Znanje nas osvješćuje da prepoznamo rizičnu situaciju, da koristimo zaštitu, čuvamo svoje i tuđe zdravlje i još više cijenimo i uživamo u ljubavi i zdravlju koje naše živote čine kompletnima i sretnima. Jedini način kako saznati svoj HIV status je testiranje koje u svijetu više nije nedostupno i komplicirano, već rutina, redovna kontrola vlastitog zdravlja i briga za vlastiti i tuđe živote. Anonimno testiranje je omogućeno i brzim testovima iz sline koji pružaju brze i točne rezultate i koji su u sklopu projekta CheckPoint Zagreb dostupni u društvenoj zajednici, svima bliže i jednostavnije. I bez obzira na rezultate, treba znati da se upotrebom modernih lijekova, s HIV-om danas može dočekati ispunjen i zdrav životni vijek i puna starost. No zato treba znati na vrijeme i testirati se.

CM141201-090505003

 

EDUKACIJE ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

U sklopu aktivnosti promicanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, informiranja, zaštite i testiranja, HUHIV je organizirao interaktivna predavanja po Y-PEER metodi (vršnjačke edukacije) na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Ukupno je održano šest predavanja u trajanju od sat vremena po grupi. Predavanja su održali volonteri iz udruge studenata medicine CroMSIC na mladima pristupačan, zabavan i interaktivan način. Kroz edukacije je prošlo oko 270 učenika i desetak profesora i stručnih suradnika.

Učenici su, u pratnji profesora, prvo došli na HUHIV Info šator gdje su dobili edukativne materijale i brošure te besplatne kondome nakon čega su se zaputili u dvoranu na predavanja.

CM141201-085946024

Na edukacijama su sudjelovali učenici srednjih škola u Zagrebu, s naglaskom na buduće medicinske djelatnike u svrhu povećanja njihove profesionalnosti i smanjenja diskriminacije u njihovom budućem radu. Odazvali su se učenici sljedećih škola: Škola za primalje, Škola za medicinske sestre Mlinarska, Škola za medicinske sestre Vinogradska, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zdravstveno učilište te I. privatna gimnazija.

Teme predavanja bile su spolno odgovorno ponašanje, reproduktivno zdravlje te zaštita od spolno prenosivih infekcija s naglaskom na HIV. Objašnjena im je anatomija muškog i ženskog spolnog sustava te osnove menstruacijskog ciklusa s naglaskom na ovulaciju i plodne dane, o kojima je puno učenika imalo krive informacije. Zatim su upoznati sa spolno prenosivim bolestima, njihovim načinima prijenosa, simptomima, liječenjem i zaštitom. Informirani su o djelotvornosti i rizicima različitih metoda kontracepcije kao i o važnosti kontinuirane i ispravne primjene odabrane metode. Učenici su aktivno sudjelovali u diskusijama i kažu da su im predavanja bila korisna i zanimljiva.

P1010877

Izuzetno velik interes za edukacijom o HIV/AIDS-u te spolnim bolestima ukazuje na potrebu mladih i društva za točnim, stručnim i kreativno prezentiranim informacijama te potrebi za zaštitom zdravlja ali i stručnom razvoju i razvoju pozitivnih stavova prema budućim profesijama i radu s ljudima. Edukacije mladih jedna je od najvažnijih inicijativa koju HUHIV provodi već dugi niz godina i za kojom postoji kontinuirana potreba i velik interes.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca gotovo u svim državama svijeta, udruga HUHIV svojim edukativnim aktivnostima daje doprinos širenju svijesti o ovom virusu i boljem razumijevanju potreba zaraženih osoba. S obzirom na sve brži porast broja zaraženih osoba virusima koji se najčešće prenose spolnim putem, posebice HIV-om, ali i potreba zaraženih osoba, još uvijek je potrebno javno i otvoreno govoriti o ovoj temi.

Ovim putem HUHIV se iskreno zahvaljuje svim volonterima Hrtvatskog udruženja studenata medicine – CroMSIC te djelatnicima Hrvatskog crvenog križa koji su i ove godine vedro, veselo, nasmijano i nesebično dali sve od sebe u promociji zdravlja, informirali građane, dijelili edukativne materijale i kondome te uveseljavali građane besplatnim zagrljajima J

Od 21. – 28.11.2014. HUHIV i CheckPoint Zagreb pridružio se provođenju Europskog tjedan testiranja na HIV.

ZG3Hvalevrijedna inicijativa okupila je preko 500 organizacija diljem Europe, a HUHIV je se pridružio unutar kampanje Svjetskog dana AIDS-a koja je započela 15.11.2014. u vozilima javnog gradskog prijevoza u 5 hrvatskih gradova, na fakultetima i u studentskim domovima. Poziv na testiranje u CheckPoint Zagreb imao je odaziv iznad svih očekivanja. U tom periodu odazvao se velik broj pretežno mladih ljudi koji su svojom odlukom za dobrovoljnim testiranjem iskazali najbolji primjer brige za vlastito i tuđe zdravlje, ali i saznali više o HIV-u, ostalim spolnim bolestima, načinima prijenosa i zaštiti.

CheckPoint Zagreb Europski tjedan testiranja na HIV_1

HUHIV se zahvaljuje i svim dobrim ljudima, prijateljima, partnerima i sponzorima koji nam se pridružuju i koji su nam pomogli da našim aktivnostima, naporima i inicijativama radimo na ostvarenju ciljeva povećanja sigurnosti i zdravlja naših građana i stvaranja AIDS free generacije.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa