Svjetski dan AIDS-a – Voli i budi zdrav

“Voli i budi zdrav“ tradicionalni je slogan kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti povodom Svjetskog dana AIDS-a. HUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

HUHIV aktivnosti povodom Svjetskog dana AIDS-a:

15.11. – 02.12.2014. – Kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a i Europskog tjedna testiranja na HIV u vozilima javnog gradskog prijevoza (Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik) te na fakultetima i u studentskim domovima diljem Hrvatske.

Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne poruke mladima i općoj populaciji.

HUHIV_WAD_2014_B1(3)

21.-28.11.2014. – Europski tjedan testiranja na HIV namijenjen je mladima i svim osobama koje su pod povećanim rizikom od zaraze.  Testiranje se preporuča svakome tko bi mogao odgovoriti sa „DA“ na sljedeće tvrdnje:

A5 Letak 2014

  • Imao sam nezaštićene spolne odnose (bez kondoma) s više nepoznatih partnera (bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa)
  • Često prakticiram seksualne avanture pod utjecajem alkohola ili droga
  • Imao sam spolne odnose sa osobom koja je (bivši) ovisnik o drogama
  • Imao sam ili imam neku spolnu bolesti kao herpes, klamidija, gonoreja, sifilis, trihomonas, kondilomi…
  • Imao sam spolne odnose sa osobom koja bi mogla odgovoriti sa „DA“ na bilo koju od navedenih tvrdnji
  • Nikada se nisam ili se nisam jako dugo testirao na HIV nakon bilo koje od navedenih tvrdnji

HIV testiranje je važno za vlastito zdravlje i najbolja prevencija novih HIV infekcija

 

Testirati se možete u CheckPoint centru Zagreb, anonimno, besplatno i pouzdano testovima iz sline za 20 minuta. CheckPoint Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih unutar društvene zajednice. Centar je u potpunosti usmjeren na pristup zajednici te prilagođen svakodnevnom životu društva, nudeći „drop-in“ metodu dobrovoljnog, besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja na HIV uz edukaciju, informiranje i savjetovanje, s ciljem smanjenja rizičnih ponašanja i prevencije daljnjeg širenja krvlju i spolno prenosivih bolesti.

CheckPoint rezultati

CheckPoint Zagreb Udruge HUHIV i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba ujedinjuje se s organizacijama, institucijama, ključnim kreatorima javnog mnijenja i voditeljima vlada diljem Europe u svrhu povećanja svjesnosti o prednostima testiranja na HIV. Europski tjedan testiranja na HIV održava se s ciljem smanjenja kasnih dijagnoza nastojanjem da što veći broj ljudi sazna svoj trenutni HIV status. Naglašavaju se edukacija o HIV-u i testiranje na HIV, prvenstveno namijenjeni mladima i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om.

28.11.2014. – Simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-au zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, s početkom u 9 sati, održava se Simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-a pod organizacijom prof. Josipa Begovca, na kojem će se, uz ostala stručna predavanja, predstaviti rezultati rada CheckPoint centra Zagreb (dr.sc. Siniša Zovko, dr.med. i Marija Kavić, mag.psih.).

 

 

10. Pozitivan koncert28. i 29.11.2014. – Pozitivan koncert – tradicionalna i jubilarna 10. po redu glazbena i edukativna manifestacija kojom se okupljaju mladi željni dobre zabave. Događaj povodom Svjetskog dana AIDS-a okuplja i brojne glazbenike koji svojim sudjelovanjem i potporom šalju poruke mladima o važnosti očuvanja zdravlja, odgovornom ponašanju, potrebi za testiranjem i anti-diskriminaciji. Pozitivan koncert samo je jedan od događaja kojima Udruga HUHIV ukazuje na probleme AIDS-a i HIV-a, znanje, zaštitu i zdravlje. Primarna funkcija koncerta je edukacija, poticanje na testiranje i odgovorno ponašanje među mladima te osobama s rizičnim ponašanjem. Pozitivan koncert se bori i zalaže za AIDS free generaciju.

01.12.2014. – na dan obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, na Zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) postavit će se HUHIV INFO šator. Tradicionalno, s našim volonterima, partnerima i prijateljima iz Hrvatskog crvenog križa i Udruženja studenata medicine CroMSIC, obilježit ćemo ovaj međunarodni dan zajedno s građanima, dijeliti edukativne materijale, pružati informacije i ukazivati na važnost testiranja, informiranja i zaštite.

Svjetski dan AIDS-a

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a organizirali smo predavanja o HIV-u I spolno prenosivim bolestima za učenike srednjih škola (medicinske škole u Zagrebu, Škola za primalje, I. Privatna gimnazija i Zdravstveno učilište).

Ove edukacije mladih i budućih zdravstvenih djelatnika samo su dio edukacija koje HUHIV provodi tijekom godine i kojima značajno utječe na znanje, prevenciju i zaštitu te smanjenje stigme i diskriminacije u društvu.

01.11. – 01.12.2014. – I ove godine, kao i proteklih devet, s ponosom se provodi kampanja u zajedničkoj suradnji s dm – drogerie markt. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a tijekom studenoga već tradicionalno izdvajamo 2 kn od prodaje bilo kojeg pakiranja prezervativa za donaciju Hrvatskoj udruzi za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) koja se bavi prevencijom, edukacijom i pomoći oboljelima od HIV-infekcije / AIDS-a i virusnog hepatitisa.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a i Pozitivan koncert nezamislivi su bez promocije zaštite vlastitog i tuđeg zdravlja te promotivne podjele kondoma mladima. Na taj simboličan način HUHIV šalje poruku mladima o potrebi zaštite od HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti koje se šire nezaštićenim spolnim odnosom.

Primeros je jedan od rijetkih proizvođača kondoma koji ove godine prepoznaje vrijednost i važnost aktivnosti HUHIV-a usmjerenih na očuvanje zdravlja mladih te zasigurno najbolji izbor zaštite koju Vam preporuča udruga HUHIV.

Ovim bismo putem htjeli zahvaliti svim našim partnerima koji zajedno s nama sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji namijenjenoj prvenstveno mladima i zdravlju budućih generacija (Hrvatski crveni križ, CROMSIC – udruženje studenata medicine, Crveni križ Vukovar), ali i svima onima koji su na druge načine pomogli u realizaciji naših aktivnosti s ciljevima stvaranja AIDS FREE GENERACIJE.