Liječenje HIV infekcije

Liječenje HIV infekcije

Antiretrovirusni lijekovi su lijekovi koji djeluju protiv HIV-a. Posljednjih godina je ostvaren značajan napredak u liječenju HIV-infekcije tako da danas raspolažemo s više od 20 različitih antiretrovirusnih lijekova. Vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje (HAART) snizuje količinu virusa na manje od 50 kopija u mililitru krvi. To se postiže primjenom više lijekova. HAART je značajno smanjio smrtnost i pojavu mnogih oportunističkih bolesti. Međutim, odgovor na pitanje kada je najbolje započeti s antiretrovirusnim liječenjem nije jednostavan. Početak liječenja ovisi o simptomima, broju limfocita CD4 i količini virusa u krvi.
Na temelju dosad provedenih istraživanja započinjanje antiretrovirusnog liječenja se danas preporučuje:
1) svim osobama koje imaju neke simptome u svezi HIV-infekcije (uključuju se i stanja kao orofaringealna kandidijaza, vrućica itd),
2) osobama bez simptoma s manje od 200 limfocita CD4 u mm3 bez obzira na viremiju.
Potrebno je također liječiti osobe bez simptoma sa brojem limfocita CD4 između 200 i 350, ako je došlo do naglog pada limfocita CD4 (više od 80 stanica u godini dana), ili ako postoji izražena viremija (broj kopija HIV1 RNA iznad 50-100000 u ml krvi). Liječenje osoba bez simptoma a sa više od 350 limfocita CD4 u milimetru kubnom krvi, ne preporučuje se.
Cilj antiretrovirusnog liječenja je smanjiti količinu virusa u krvi na nemjerljivu količinu (manje od 50 kopija virusnih RNA po mililitru krvi). Nekim osobama potrebno je 3-6 mjeseci za ostvarenje tog cilja, neki to postignu za 4-12 tjedana, a neki nikada. Potrebno je uzimati kombinaciju od više lijekova. Danas odobreni antiretrovirusni lijekovi (travanj 2005) i kombinacije koje se preporučuju u početnom liječenju prikazani su u tablicama. Iznimno je značajno za uspjeh liječenja stalno uzimanje lijekova. Ne smije se izostaviti niti jedna doza. Ako se to načelo poštuje, u više od 70-80% slučajeva će se postići nemjerljiva količina virusa u krvi i održavati navedenu razinu više godina.

Dosljednim uzimanjem lijekova postiže se nemjerljiva količina virusa u krvi uz postupan oporavak imunološkoga sustava.