Hepatitis B i koinfekcije

Hepatitis B i koinfekcije

Koinfekcija hepatitisa B i hepatitisa C

Hepatitis C također je virus koji živi u krvi, a prisutan je u još nekim tjelesnim tekućinama. Nije zarazan poput hepatitisa B, ali vrlo je ozbiljna infekcija. Cjepivo protiv hepatitisa C još uvijek ne postoji.

Proturječni su podaci o tome kako hepatitis C utječe na hepatitis B. ipak, neke studije pokazuju da se hepatitis B replicira sporije ukoliko je osoba zaražena i hepatitisom C, no neke su druge studije polučile sasvim suprotne rezultate. Moguće je da infekcija sa više vrsta virusa hepatitisa može ubrzati progresiju bolesti jetre.

Koinfekcija hepatitisa B i HIV-a

HIV je virus prisutan u mnogim tjelesnim tekućinama. Nije infektivan kao hepatitis B, ali je infekcija HIV-om doživotno stanje. Za sada još ne postoji cjepivo ni lijek.

HIV utječe na prevenciju, progresiju i terapiju hepatitisa B. Cjepivo protiv hepatitisa B manje je djelotvorno kod osoba koje žive s HIV-om. Osobe koje i reagiraju dobro na cijepljenje, mogu izgubiti imunost s vremenom. Mnogo je vjerojatnije da će akutna infekcija hepatitisom B napredovati u kronični oblik ukoliko osoba boluje i od HIV-a, a veća je mogućnost i da će osoba postati nosioc.

Koinfekcija hepatitisa B i hepatitisa D

Hepatitis D je neobičan virus zbog činjenice da se ne može replicirati bez hepatitisa B. zbog toga, osoba ne može biti inficirana hepatitisom D bez infekcije hepatitisom B. mnoge osobe inficiraju se sa oba virusa istovremeno. Moguća je i naknadna infekcija hepatitisom D.

Ne postoji specifična terapija za hepatitis D. Cijepljenje protiv hepatitisa B najbolja je opcija. Sprečavanjem infekcije hepatitisom B onemogućava se i infekcija hepatitisom D.

Većina slučajeva koinfekcije u isto vrijeme završava sa malim brojem osoba koje postaju kronični nosioci. Smatra se da je to posljedica toga što hepatitis D zaustavlja replikaciju hepatitisa B.

Većina superinfekcija (osoba sa hepatitisom B naknadno inficirana hepatitisom D) razvija akutni hepatitis i nakon toga prelazi u kronični oblik.