Hepatitis C i hemofilija

Hepatitis C i hemofilija

Prije nego što je počelo testiranje krvnih produkata i krvi na hepatitis C, tisuće i tisuće ljudi zarazile su se prilikom transfuzije krvi, operacija i slično.

Hemofilija je općeniti naziv za urođene poremećaje zgrušavanja krvi. To je doživotni nasljedni genetski poremećaj koji pogađa žene kao nosioce bolesti te muškarce koji nasljeđuju stanje.

Ako je majka nosioc, postoji 50% šanse da će sin ili kći naslijediti gen, ili bolest od majke. Ako je otac hemofiličar, sinovi neće biti pogođeni (otac im ne može prenijeti ovaj gen), ali će sve kćeri biti nosioci.

Hemofilija se tretira nadoknađivanjem faktora zgrušavanja krvi koji se injicira 2-3 puta tjedno kako bi se spriječilo krvarenje ili nakon što do krvarenja dođe. Redovito nadoknađivanje pomaže zgrušavanju i minimizira dugotrajna oštećenja. Nažalost, još uvijek ne postoji način trajnog nadoknađivanja ili povišenja razine faktora zgrušavanja krvi.

Hepatitis C može uzrokovati probleme u tretiranju hemofilije i obrnuto – hemofilija može uzrokovati komplikacije u liječenju hepatitisa C