HUHIV aktivnosti, projekti, inicijative

HUHIV aktivnosti, projekti, inicijative

ENGLISH– centar za zdravlje i edukaciju mladih, centar za dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV i hepatitis C brzim testovima na slinu koji omogućuju rezultat već za 20 minuta.
– Centar djeluje u potpunosti u sklopu udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu.
– Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog crvenog križa i Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV i/ili hepatitis C, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.


OTVOREN CHECKPOINT ZAGREB

CHECKPOINT CENTAR– fokus svih aktivnosti HUHIV-a; na sličan način obilježava se svake godine. Centralno događanje uvijek je na zagrebačkom Preradovićevom trgu u trajanju od 7 dana. Postavljen je INFO šator u kojemu volonteri HUHIV-a i udruge studenata medicine (CroMSIC-a) te HCK-a dijele edukativne brošure, pružaju informacije te raznim stručnim predavanjima podižu svijest mladima o načinima zaštite i o smanjenju stigme i diskriminacije. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovim događanjima te, naravno, svim predavačima koji su izrazili svoje zadovoljstvo i odlučili pomoći nam u borbi protiv stigme i diskriminacije te podizanju svijesti o važnosti smanjenja širenja HIV infekcije u našem društvu.
– U suradnji s HCK Vukovar i Rotary club Varaždin obilježavamo Svjetski dan AIDS-a i u tim gradovima, podjelom brošura i edukacijom opće populacije


Tiskovna konferencija povodom Svjetskog dana AIDS-a

Aktivnosti u Info šatoru

Predavanje u Info šatoru

Predavanje u Info šatoru

Predavanje u Info šatoru

Okrugli stol u Info šatoru

Mladi obilježavaju Svjetski dan AIDS-a

Svjetski dan AIDS-a u Vukovaru

AIDS awareness day u Varaždinu– dva tjedna prije samog Svjetskog dana AIDS-a provodimo kampanju s ciljem podizanja svijesti i razine znanja općeg pučanstva o problemu HIV/AIDS-a. Na oko 380 površina u zagrebačkom javnom gradskom prijevozu postavljamo plakate. Svojim porukama pozivamo građane na dobrovoljno i anonimno testiranje u cilju saznavanja vlastitog zdravstvenog statusa.
– Također tiskamo promotivno- edukativni materijal te ga distribuiramo građanima i populaciji osoba koja se nalazi pod povećanim rizikom od zaraze.


Znanjem protiv predrasuda
Preuzmite PLAKAT za Svjetski dan AIDS-a 2012. za tisak– „ PREKRIŽI HEPATITIS B, PREKRIŽI HEPATITIS C– kako bi se što veći broj osoba potaknuo na besplatno i anonimno testiranje dostupno diljem Hrvatske. HUHIV je pokrenuo kampanju još u suradnji s bivšim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi. Na 1100 oglasnih mjesta u domovima zdravlja diljem Hrvatske postavili smo plakate koji ljude potiču na testiranje na HCV
– HUHIV je organizirao i kampanju u suradnji s glazbenom grupom „Ramirez“ te je snimljen spot za pjesmu “SEDAM” koja govori o iskustvu testiranja. Spot je snimio poznati redatelj Darko Drinovac. Udruga i dalje radi na poticanju i uspostavljanju Nacionalnog dana testiranja u Hrvatskoj.
– u suradnji s DM-om provodi se već niz godina u sklopu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a.

Kampanja Zaštiti sebe i pomozi drugima– pored Info šatora i kampanje u javnom gradskom prijevozu, Svjetski dan AIDS-a popraćen je i velikim „Pozitivnim koncertom“. Ovogodišnji, 8. koncert po redu, održat će se u Velikoj dvorani Doma sportova i njime ćemo tradicionalno zatvoriti obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a. Nadamo se ponovljenom velikom odazivu mladih koji će dobiti naši edukativno promotivni materijal te će, putem videozida i izvođača, primiti željene poruke. Koncert je medijski popraćen od strane MTV Adria, CMC, Muzika.hr, net.hr i ostalih važnih portala prikazivanjem video spota, obavijestima i nagradnim igrama, te radio spotom na svim radio postajama u Zagrebu. Ovaj događaj pod parolom „AIDS free generacija“ predstavlja najveći edukativni i glazbeni događaj na ovim prostorima te kroz medije obuhvaća preko 300.000 ljudi.


Pogledajte fotke Pozitivnog koncerta 2011.

Pozitivan koncert

Tradicija Pozitivnog koncerta

Tiskovna konferencija najave Pozitivnog koncerta– projekt pod nazivom „Centar za savjetovanje i testiranje“ HUHIV je, u suradnji s Klinikom, a zahvaljujući financiranju Globalnog fonda za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije, pokrenuo 01.01.2004. godine. U sklopu ovoga projekta HUHIV je po prvi put omogućio osobama pogođenima HIV-om psihosocijalnu podršku pružanu od strane psihologa i socijalnog radnika te svakodnevno besplatno i anonimno testiranje na HIV (od lipnja 2005. godine).
Ovo je savjetovalište djelovalo pod HUHIV-om do kraja srpnja 2007. god., a tada smo se izborili da ga, radi njegove dugoročne održivosti, u potpunosti preuzme Klinika za infektivne bolesti. U ovome obliku Savjetovalište djeluje i danas.– Udruga je službeno otvorila Savjetovalište za HIV i virusne hepatitise pri Klinici za infektivne bolesti „ Dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Savjetovalište pruža individualnu i grupnu psihosocijalnu podršku oboljelima, ali i članovima njihovih obitelji. Samo otvaranje Savjetovališta popraćeno je radio spotom na Anteni Zagreb.
– Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su poduprijeli rad Savjetovališta u kojemu je do kraja 2011. godine provedeno 366 savjetovanja.

Otvoreno Savjetovalište udruge HUHIV– 2010.g. HUHIV se uključio u obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa. Kako je Svjetski dan hepatitisa od 2011. godine službeno 28.07., Udruga se odlučila za drugačiji pristup obilježavanju. Zbog ljetnih mjeseci obilježavanje Dana hepatitisa vršimo kroz kampanje u javnom gradskom prijevozu. Postavili smo 380 plakata u tramvajima i autobusima te je na 11 državnih i lokalnih televizijskih postaja prikazan TV spot. Učinak kampanje vidljiv nam je kroz stopostotno povećanje broja poziva prema S.O.S. telefonu.


Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa

Konferencija za medije

Simpozij povodom Svjetskog dana hepatitisa– HUHIV povremeno organizira kampanje namijenjene prvenstveno mladima koji posjećuju razna događanja, uključujući koncerte. Zajedno s našim partnerima sudjelovali smo na ljetnim manifestacijama na Jadranu i na sedam koncerata u 2011. diljem hrvatske obale.
– Također smo suorganizatori info štanda, postavljenog u Zagrebu, gdje smo punih mjesec dana našim aktivnostima građane osvještavali o postojećim rizicima te važnosti testiranja i pravovremenog liječenja. Također smo putem naše web stranice provodili online test rizika i test znanja.


Aktivnosti i kampanje povodom Svjetskog dana hepatitisa

Aktivnosti povodom Svjetskog dana hepatitisa– u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, na Trgu kralja Tomislava organizirali smo Dane zdravlja. U INFO šatoru provodili smo različite edukacije i stručna predavanja, dijelili materijal u cilju podizanja razine svijesti građana o zdravom načinu života.– Udruga već nekoliko godina, u suradnji s Hrvatskim stomatološkim društvom za oralnu medicinu i patologiju te Stomatološkim fakultetom u Zagrebu, provodi edukaciju stomatologa o virusnim hepatitisima i HIV-u u cilju njihova dodatnog obrazovanja o ovoj problematici. Dosad smo održali tečajeve u Osijeku i Splitu te dvaput u Zagrebu.
– Također smo izdali dvije nove brošure namijenjene stomatolozima koje se preko stomatološkog vjesnika distribuiraju stomatološkim klinikama i poliklinikama te privatnim ordinacijama diljem Hrvatske.– U prosincu 2011. godine održan je prvi tečaj o kroničnim zaraznim bolestima namijenjen socijalnim radnicima i ostalim djelatnicima koji rade u ustanovama socijalne skrbi. Cilj edukacije je bolja informiranost i osviještenost polaznika o cjelokupnoj problematici HIV-a i virusnih hepatitisa radi smanjenja diskriminacije i stigmatizacije naših korisnika. Ovom aktivnošću planiramo obuhvatiti cijelu Hrvatsku.– početkom 2010.g. počeli smo provoditi educiranje, savjetovanje i testiranje zatvorske populacije (u suradnji sa Savjetovalištem za virusne hepatitise Zatvorske bolnice u Zagrebu te uz podršku Ministarstva pravosuđa i bivšeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi). Obišli smo zatvore u Splitu, Šibeniku, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Zadru i Gospiću, gdje smo educirali više od 600 osoba te savjetovali i testirali na HCV i HIV više od 400 osoba.
– u 2011.g. ponovno smo, u suradnji sa Zatvorskom bolnicom i HCK-om, obišli dva zatvora (u Splitu i Šibeniku), te terapijsku zajednicu u Đurmancu. Ukupno smo dodatno educirali 48 korisnika u zatvorskom sustavu, 79 kroz HCK i 13 korisnika u terapijskoj zajednici Đurmanec. Testirano je na HIV i HCV 45 korisnika u zatvorima, 79 u prostorijama HCK-a i 13 korisnika u Đurmancu.– osnovane 2006. godine zbog potrebe osoba oboljelih od HIV infekcija za grupnom podrškom. Grupe se održavaju dva puta mjesečno. Cilj je međusobnom podjelom iskustva pomoći svakom novom oboljelom da lakše prihvati i živi sa svojom bolešću. Udruga se želi zahvaliti svom članu koji već 5 godinu nesebično radi na ovom projektu. Zbog povećanja broja novooboljelih, morat ćemo povećati broj grupa. jednom tjedno.– besplatna telefonska linija za pomoć oboljelima, ali i za pružanje informacija o spolno prenosivim bolestima, mogućnostima liječenja, testiranju, i sl. aktivna je od 2007. godine. Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj poziva, a posebno u vrijeme provođenja naših kampanja kada bilježimo čak stopostotni porast.– pruža informacije o Udruzi, njenim aktivnostima, HIV/AIDS-u i virusnim hepatitisima, ali i ostalim spolno prenosivim bolestima, kao i o situaciju u Hrvatskoj i svijetu
– Stranica prerasta u portal koji na svoj zabavan i vedar način promovira rad Udruge, informira posjetitelje o novostima iz Hrvatske i svijeta te utječe na podizanje svijesti posjetitelja.– od početka 2009. HUHIV svim korisnicima nudi i mogućnost on – line savjetovanja (pitaj@huhiv.hr) Na postavljena pitanja odgovara se profesionalno, iskustveno, anonimno i u što kraćem roku. Također, postavljanjem novog portala te, usporedo s odvijanjem naših kampanja, bilježimo porast broja upita.– od 2004. godine, našim korisnicima omogućavamo besplatno pravno savjetovanje od strane odvjetnika. Besplatne pravne savjete moguće je dobiti osobnim kontaktom, telefonskim putem ili putem maila.– bilten HIV/AIDS INFO distribuiramo svim zdravstvenim ustanovama na području cijele Hrvatske. Izlazi jednom godišnje u nakladi od 10000 primjeraka. Donosi informacije o kretanju HIV infekcije u Hrvatskoj i u svijetu, o dijagnostici, liječenju i najnovijim dostignućima.

HUHIV Bilten 2011

HUHIV Godišnjak 2012– u borbi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava naših korisnika, u suradnji s pravnim sustavom u Republici Hrvatskoj, nastala je ova knjižica koja sadržava sve informacije potrebne osobi koja je doživjela diskriminaciju. Sadržaj osobu vodi kroz pravna razmatranje stvarnih slučajeva diskriminacije te razmišljanja ključnih institucija s naglaskom na sadašnje mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava.

Stigma nije dobar sudac– članovi Udruge sudjeluju na važnijim konferencijama ( AIDS konferencija zemalja regije – Kijev, Europska Aids konferencija – gdje smo se po prvi puta predstavili regiji kroz dobivanje prostora štanda, Svjetska AIDS konferencija u Washingtonu, Regionalna PLHIV konferencija u Beogradu, regionalna HIV/AIDS konferencija u Sarajevu, HIV Europe meeting) te na raznim treninzima i edukacijama (EATG treninzi, HZJZ –treninzi i edukacije,… ,).


World AIDS conference

International visitor leadership program

HIV Europe meeting

HIV/AIDS regional conference

PLHIV conference– HUHIV je, kao i desetak udruga s područja cijele Hrvatske, postao članom Y–PEER mreže Hrvatske kako bi se lakše provodila edukacija mladih te ih se na taj način informiralo o spolno prenosivim bolestima.– u suradnji s ostalim udrugama diljem Hrvatske, u organizaciji UNDP-a Hrvatska, tijekom 2008.g. provedeno je istraživanje među rizičnom populacijom radi uvida u kršenje ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om i osoba koje žive pod povećanim rizikom od same zaraze HIV-om. Krajem godine službeno je promoviran i sam Izvještaj o stanju ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om.– projekt praćenja rodno uvjetovanog nasilja među vršnjacima od 14 – 16 godina u cijeloj regiji pod pokroviteljstvom Care Internationala. Projekt smo provodili tri godine, a 2009. god. smo organizirali konferenciju. Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz područja nasilja među mladima iz zemlje i svijeta, te je medijski jako dobro popraćena.– kako bismo se informacijama što više približili mlađoj populaciji, kojoj su one i najpotrebnije, Udruga je sudjelovala u organiziranoj podjeli edukativnih brošura i kondoma uoči Valentinova, i to u suradnji sa udrugom CROMSIC koji su brošure i letke udruge dijelili diljem Hrvatske.

Mladi u akcijiU cilju edukacije cijele Hrvatske udruga svoj edukativni materijal šalje centrima za testiranje i savjetovanje, srodnim udrugama na području cijele zemlje.
U 2011. god. tiskali smo 110 000 različitih brošura i letaka te ih podijelili kroz svoja događanja i suradnju s ostalim udrugama i centrima diljem Hrvatske. Također smo podijelili više od 25 500 kondoma.

Publikacije za download• iniciranje uvrštavanja antiretrovirusnih lijekova na Listu lijekova HZZO-a
• iniciranje promjena diskriminativnih odredbi pravilnika koji određuju potrebnu zdravstvenu sposobnost pomoraca, zaštitara, pripadnika MUP-a
• sudjelovali u kreiranju priručnika „HIV i zakonodavstvo“
• inicirali provođenje mnogih programa edukacije (srednje škole, fakulteti, zdravstveni radnici, djelatnici ustanova socijalne skrbi) u cilju smanjenja stigme i diskriminacije
• omogućavanje realizacije izvanobiteljskog smještaja osoba oboljelih od HIV-a:
– uvrštenje u zakonodavstvo socijalne skrbi termina „osoba oboljela od HIV-a“- time je stvorena formalna pretpostavka za smještaj oboljele osobe u udomiteljsku obitelj
– veći iznos naknade udomiteljima za odrasle osobe oboljele od HIV-a (rezultat: veće naknade i veća opskrbnina)- motivacijski faktor
– Edukacija udomiteljskih obitelji (suradnja s Centrom za socijalnu skrb Vrbovec)
– Izdavanje naputka od strane Uprave za socijalnu skrb tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prema kojemu se korisniku „ne može uskratiti prijem u dom socijalne skrbi, odnosno obiteljski dom ili udomiteljsku obitelj ukoliko je zaražen HIV-om ili ima drugu kroničnu zaraznu bolest“.
– Edukacija stručnih djelatnika koji rade u ustanovama socijalne skrbi (informiranje i senzibilizacija)
– Potićemo izvrsnost u ranom otkrivanju krvlju prenosivih infekcija