Mnogi muškarci s nemjerljivom razinom HIV-a u krvi još uvijek imaju nisku razinu u spermi

Istraživanje koje je uključivalo 101 gej muškarca iz Fenway Health HIV Clinic u Bostonu pokazalo je da četvrtina muškaraca s nemjerljivom viremijom u krvi ipak ima mjerljivu razinu HIV-a u spermi.
Iako je kod tih muškaraca viremija u spermi bila niska (oko 200 kopija/ml), istraživači ukazuju na to da je to dovoljno da bi bilo jedno od objašnjenja za prijenos među gej muškarcima unatoč njihovom visokom udjelu na antiretrovirusnoj terapiji.
Ustanovljena je vrlo jaka veza između mjerljive viremije u spermi i postojanja trenutne spolnoprenosive infekcije (SPI). Šest od osam muškaraca s nemjerljivom viremijom u krvi, ali mjerljivom u spermi, imali su uretralnu SPI. Nakon provjere ostalih čimbenika istraživači su zaključili da je kod muškaraca koji imaju SPI i/ili uretritis vjerojatnost da će imati različitu viremiju u krvi i spermi 29 puta veća.

Četvrtina „nemjerljivih“ gej muškaraca ima HIV u spermi…

Prosječna dob sudionika ovoga istraživanja je 43 godine te su tri četvrtine bijelci. Svi su bili na antiretrovirusnim lijekovima (ARL) više od tri mjeseca, a njih 80% preko godine dana.
Gotovo tri četvrtine su identificirani kao visokorizični za SPI jer su imali nezaštićen seks u posljednja tri mjeseca. Kod devet je muškaraca dijagnosticirana SPI (gonoreja, sifilis, klamidija i negonokokni uretritis), a njih dvadeset četvorica imala su leukocitospermiju, povećan broj leukocita u spermi koji je pokazatelj upale uretre.
Osamnaest od stojednog muškarca imalo je mjerljivu viremiju u krvi; medijan njihove viremije u krvnoj plazmi bio je 560 kopija/ml, a kretao se od 80- 640.000 kopija/ ml. Devet od tih osamnaest muškaraca također je imalo mjerljivu viremiju u spermi (50%).
Od 83 muškarca s nemjerljivim HIV-om u krvi, 21 (25%) je imao mjerljivu viremiju u spermi. Medijan sjemene viremije kod ovih muškaraca bio je 200 kopija/ml , a raspon se kretao od 80 do 2560 kopija/ ml.
Kao i postojanje SPI, u multivarijatnoj analizi su dva druga čimbenika snažno povezana s mjerljivom viremijom u spermi kod muškaraca s nemjerljivom viremijom u krvi. Visoke razine upalnog citokina TNF-alfa povezane su s 14 puta većim rizikom nesukladnih viremija te nezaštićeni insertivni analni seks, koji je povezan s više od sedam puta većim rizikom.
Dakle, u ovom je istraživanju niska, ali mjerljiva viremija u spermi bila prisutna kod četvrtine muškaraca kojima je viremija u krvi evidentirana kao nemjerljiva. U kojoj bi mjeri to mogao biti doprinos tekućem prijenosu HIV-a kod gej muškaraca? To nam nije poznato, ali istraživači su upozorili da viremija, iako manja od 1000, ponekad može biti povezana s transmisijom u heteroseksualnim studijama; neke infekcije su se dogodile, a životinjski modeli ukazuju na to da se HIV pet puta lakše prenosi tijekom analnog seksa u odnosu na vaginalni- tako bi medijan viremije od 200 značio mali, ali stvaran rizik od prijenosa.
Studija iz San Francisca iz 2008. (Butler) ustanovila je da je medijan viremije u spermi muškaraca koji su prenijeli HIV svojim partnerima samo 4300 kopija/ ml, a najniža je bila 110 kopija/ml, dok studija iz Brightona, Velika Britanija, iz 2009. godina (Fisher), koja se odnosila na HIV infekciju kod gej muškaraca, genetski je ustanovila da su dvije od 41 transmisije HIV-a (5%) od muškaraca s naoko nemjerljivom viremijom.
Međutim, studije povezanosti viremije i transmisije pate od teškoće otkrivanja odašiljača u skupini gej muškaraca s više partnera i gdje viremija može biti mjerena mjesecima nakon transmisije (u Butlerovoj studiji prosječan razmak između transmisije i mjerenja viremije bio je 103 dana).
Zanimljiv aspekt ove studije je da je veći rizik od viremije u spermi povezan s nezaštićenim insertivnim seksom. Istraživači sugeriraju da bi uretritis kod ovih HIV pozitivnih gej muškaraca mogao biti uzrokovan infekcijama fekalnim bakterijama dobivenih tijekom seksa ili čak da bi detektirani virus mogao biti pasivno nošen virus od drugog HIV pozitivnog muškarca. Bilo kako bilo, to bi moglo naginjati porastu infektivnosti HIV pozitivnog muškarca ako ima insertivan seks s negativnim muškarcem.

… kao i jedan od 16 „niskorizičnih“ heteroseksualnih muškaraca

Ako spolonoprenosive infekcije impliciraju HIV u spermi, moglo bi se pretpostaviti da ga niskorizičan muškarac s nemjerljivom razinom HIV-a u krvi ne bi trebao imati u spermi. Međutim, drugo istraživanje iz Francuske (Lambert- Niclot), HIV pozitivnih muškaraca u stabilnoj vezi koji su zatražili pranje sperme, ustanovila je da 20 od 304 muškaraca (6,6%) u svojoj spermi ima HIV.
Ova je longitudinalno istraživanje 304 heteroseksualnih muškaraca koji su posjećivali kliniku u Francuskoj tražeći pranje sperme radi začeća u razdoblju od 2001. i 2011. godine. Ovi su muškarci osigurali 628 sparenih uzoraka krvi i sperme. HIV je bio mjerljiv u 107 uzoraka krvi (17%) te u 49 uzoraka sperme (8%). Tijekom toga vremena 20 sudionika (6,6%) je osiguralo najmanje jedan spareni uzorak gdje je HIV bio nemjerljiv u krvi (manje od 40 kopija/ml), ali mjerljiv u spermi. Viremija u spermi se u ovim uzorcima kretala od 135 do 2365 kopija/ml.
Udio muškaraca s nesukladnim viremijama nije varirao tijekom vremena, unatoč razvoju mnogo sofisticiranijih i moćnijih HIV režima.
Obje studije upozoravaju da se za muškarce s nemjerljivim viremijama ne bi trebalo pretpostaviti da nisu zarazni i da bi se trebalo upozoriti na to da se čini da antiretrovirusni lijekovi ne reduciraju rizik prijenosa na nulu.

Želite znati jeste li zaraženi hepatitisom C ili HIV-om
Pogledajte OVDJE gdje se možete testirati na hepatitis C i HIV davanjem uzorka sline

Reference:

Politch JA et al. Highly active antiretroviral therapy does not completely suppress HIV in semen of sexually-active HIV-infected men who have sex with men. AIDS 26: DOI:10.1097/QAD.0b013e328353b11b. 2012.
Lambert-Niclot S et al. Detection of HIV-1 RNA in seminal plasma samples from treated patients with undetectable HIV-1 RNA in blood plasma in a 2002-2011 survey. AIDS 26: DOI:10.1097/QAD.0b013e328352ae09. 2012.
Butler DM et al. Herpes simplex virus 2 serostatus and viral loads of HIV-1 in blood and semen as risk factors for HIV transmission among men who have sex with men. AIDS 22:1667 – 1671, 2008.
Fisher M et al. Determinants of HIV-1 transmission in men who have sex with men: a combined clinical, epidemiological and phylogenetic approach. AIDS 24(11): 1739–1747. 2010.