HUHIV kao član ELPA-e sudjelovao na Međunarodnom kongresu o jetri

U lipnju 2022., u organizaciji Europskog udruženja za proučavanje jetre (EASL) održan je Međunarodni kongres o jetri u Londonu na kojem je sudjelovala i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa kao članica Europskog udruženja pacijenata s bolestima jetre (ELPA). Kongres je trajao od 22. do 26. lipnja i okupio je 7000 delegata iz 114 država diljem svijeta kako bi se podijelile novosti iz područja hepatologije.

Neke od krovnih tema koje su se obuhvatile programom su komplikacije uslijed ciroze, opća hepatologija, kolestatske bolesti jetre, tumori jetre, utjecaj alkohola na jetru, javno zdravlje i virusni hepatitisi. Osim klasičnih predavanja i interaktivnih postera, u prostorima ExCel Londona, prezentirale su se i nove metode dijagnostike hepatitisa uz mogućnost besplatnog dijagnostičkog pregleda jetre svim zainteresiranima. U uvodnom dijelu kongresa, osim vodećih stručnjaka, važnu poruku su poslali i predstavnici pacijenta, Marko Korenjak, predsjednik Europskog udruženja pacijenata s bolestima jetre (ELPA) te Danjuma Adda, predsjednik Svjetskog saveza za hepatitis (WHA) koji su naglasili zašto je bitno da se razgovara o bolestima jetre i ulaganju napora u liječenje i podršku pacijenata.

Tijekom trajanja kongresa, uz pregršt važnog sadržaja o jetri, ELPA je održala i niz susreta za međusobno povezivanje s članicama udruženja, razmjenu iskustava i planiranja za 2023. godinu. U sklopu edukacijskog treninga, predstavnik HUHIV-a Josip Kresović, mag. psych. prezentirao je kako izgleda podrška za pacijente s virusnim hepatitisima u Hrvatskoj te projekti vezani za osobe koje su u povećanom riziku za infekciju virusima hepatitisa, a koje provodi HUHIV.

Stavljen je naglasak na kontinuirano pružanje podrške korisnicima u svakodnevnoj praksi putem raznih kanala (huhiv.hr, hepatitis.hr, Sve o hepatitisu, volimzdravlje.hr, spolnozdravlje.hr) i koji su glavni problemi korisnika, poput prevencije i zaštite od infekcije te povezivanje sa skrbi nakon infekcije. Od projekata koje provodi HUHIV, prezentiran je ESF projekt Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti – razvoj mreže socijalnih usluga UP.02.2.2.06.0373 te dobiveni podaci koji su obuhvatili posjete drop-in centrima, terapijskim zajednicama te kaznenim ustanovama. Posebno je naglašen i projekt pod nazivom Poboljšanje povezivanja sa skrbi osoba oboljelih od hepatitisa C u Hrvatskoj kojem je cilj poboljšati dostupnost i ishode liječenja hepatitisa C među osobama koje koriste droge i kojima je dijagnosticiran hepatitis C, kroz organiziranje aktivnosti aktivnijeg pristupa za uključivanje u liječenje i skrb te pomoći i podrške u tom procesu za ovu ključnu populaciju.

Pored edukacijskog treninga, održani su i Community Hub-ovi na lokacijama kongresa kako bi članice ELPA-e razmijenili iskustva s drugim stručnjacima i zainteresiranom publikom, te EASL Patient Forum na kojem se raspravljalo o barijerama u skrbi za bolesti jetre u kontekstu stigme i diskriminacije.

ELPA je program edukacije svojih članova u sklopu kongresa završila važnim godišnjim susretom članova na kojem se raspravljalo o protekloj i budućoj godini.

Uz izvrsnu organizaciju pruženih sadržaja na Međunarodnom kongresu o jetri, ponovno se pokazalo zašto su važni ovakvi događaji gdje mogu sudjelovati i stručnjaci i pacijenti gdje jedni drugima mogu nadograditi znanje, pružiti svjež uvid s obje strane te time osigurati kvalitetniju skrb i život, pogotovo nakon manjka susreta uživo uslijed COVID-19 pandemije. Širok program omogućio je svakome da nađe ono što ga osobno ili profesionalno zanima, dok su način prezentacije sadržaja bili interaktivni za publiku. Navedeni sadržaji prezentirani na kongresu dostupni su na stranicama EASL-a do kraja 2022. godine.