Održan simpozij povodom Svjetskog dana hepatitisa

U petak 13. srpnja 2012. u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ održan je simpozij „Jesam li ja broj 12?“ povodom Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja 2012. Simpozij je organiziran u suradnji Ministarstva zdravlja, Referentnog centra za virusne hepartitise Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanja su održali vodeći liječnici na području virusnih hepatitisa u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te Europska udruga pacijenata s oboljenjima jetre. Udruga HUHIV je predstavila dio svog rada na simpoziju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Simpozij je otvorilo predavanje o epidemiološkoj slici u Republici Hrvatskoj, koja prema dostupnim podacima izgleda ovako: hepatitis B u RH je u laganom padu, a hepatitis C svake godine bilježi rast. Naglašena je nužnost pojačanog rada s tzv. populacijama u riziku i njihovom testiranju (u usporedbi s općom populacijom).

Nakon toga su predstavljeni novi eksperimentalni pristupi proučavanja virusnih hepatitisa. Cilj ovakvih eksperimenata je razvoj novih i drugačijih terapijskih pristupa te unapređenje postojećih terapija. Vezano uz to, uslijedila je prezentacija nove trojne terapije za hepatitis C, na kojoj je potvrđeno postojanje nuspojava lijekova, no i velik postotak izlječenja pojedinih genotipova virusa. Terapija će uskoro biti dostupna pacijentima i bit će pružena šansa onima koji su se prethodno neuspješno liječili da ponovno krenu s terapijom. Konačni prijedlog dat će liječnik nakon razmatranja nalaza.

Uslijedilo je predavanje o liječenju hepatitisa B na kojem je naglašen problem reaktivacije virusa. Naime, kod onih koji su virus jednom preboljeli, ako tijekom života završe na imuno-supresivnim terapijama ili obole od neke zloćudne bolesti (karcinom), virus se ponovno može aktivirati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanimljivo je bilo predavanje o hepatitisu E, relativno nepoznatom virusu. On se prenosi oralno-fekalnim putem (preko prljavih ruku), a također se može prenijeti sa životinje na čovjeka (recimo sa svinje na čovjeka). Problem je u tome što ne postoje dobri testovi za hepatitis E, pa se teže i prati epidemija. Učinkovito cjepivo za hepatitis E je razvijeno u Kini, no ono nije dostupno ostatku svijeta.

Što se tiče presađivanja jetre kao krajnjeg oblika liječenja bolesti jetre, 40% svih presađivanja događa se zbog virusnih hepatitisa. Bilo je govora kako lijekovima smanjiti mogućnost ponovne pojave hepatitisa nakon presađivanja jetre. Transplantacije se uspješno već dugi niz godina obavljaju u KB Merkuru.

Europska udruga pacijenata s oboljenjima jetre predstavila je izazov pacijenata kod novih trojnih terapija na europskoj razini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udruga HUHIV predsavila je dio svojih aktivnosti Outreach-a. Riječ je o metodi kojom se radi testiranje na zarazne bolesti rizičnih populacija u njihovu okruženju. Od 2010. do danas ovim smo programom obuhvatili osobe lišene slobode i intravenske uživatelje droga. Ovim putem bismo se još jednom željeli zahvaliti Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu pravosuđa, Zatvorskoj bolnici i Hrvatskom crvenom križu na suradnji bez koje bi ovaj projekt bilo nemoguće ostvariti.

Vaš HUHIV