Ususret Svjetskom danu AIDS-a – Konferencija za novinare

U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni projekti i aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Govoreći o važnosti prevencije i senzibiliziranja javnosti o ovoj bolesti, gradonačelnik Milan Bandić izdvojio je i probleme stigmatizacije i diskriminacije oboljelih.
Grad Zagreb press konferencija

Gradonačelniku je ovom prilikom uručena Zahvalnica na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb – centra za dobrovoljno, anonimno, besplatno i pouzdano testiranje na HIV i hepatitis C u kojem je brzim testovima iz oralne tekućine moguće dobiti rezultat kroz svega 20 minuta. Više o samom CheckPointu Zagreb, koji je počeo s radom kao pilot-projekt Grada Zagreba, govorio je prof. dr.sc. Miroslav Lisić, dr.med.

CheckPoint Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih u sklopu Udruge HUHIV i izuzetno uspješan projekt koji ne bi bio moguć bez suradnje Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Klinike za infektivne bolesti, Hrvatskog crvenog križa i brojnih medicinskih stručnjaka i partnera.

Projekt je implementiran sukladno najvišim zdravstvenim standardima i pod stalnom stručnom supervizijom Odsjeka za serološku dijagnostiku hepatitisa i HIV-a Zavoda za kliničku mikrobiologiju Odjela za virusologiju pri Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”.

Osnovne karakteristike rada CheckPointa su da pruža izvaninstitucionalne usluge otvorene i dostupne društvenoj zajednici, a primarno usmjerene na mlade, studente i populaciju pod povećanim rizikom zaraze od spolnih i krvlju prenosivih bolesti, prema svjetskim trendovima kontrole i prevencije, te u tom dosegu vodi kontinuiranu i trajnu brigu za zdravlje građana Zagreba, Hrvatske i šire regije. Na taj način dobiveni su demografski i bihevioralni podaci o seksualnim i rizičnim ponašanjima u zajednici.

Naglašavamo broj odrađenih savjetovanja kao individualnih edukacija u kojima se stručni savjetnici i liječnici osobno posvećuju svakom korisniku s ciljem edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju i očuvanju zdravlja što predstavlja najbolju prevenciju rizičnih ponašanja i novih zaraza.

Ukupni broj savjetovanja, testiranja i broj reaktivnih ispitanika od 06. svibnja 2013. kada je osnovan CheckPoint Zagreb do 15.11.2015. je sljedeći:

  • Ukupan broj individualnih savjetovanja bio je: 3856.
  • Ukupan broj testiranja: 3538.
  • Od toga ukupan broj testiranja na HIV bio je: 3404 – HIV reaktivnih: 30.
  • Ukupan broj testiranja na HCV: 2849 – HCV reaktivnih 25.

Sažetak ključnih rezultata rada CheckPoint-a je sljedeći:

  • Učinkovito je privučena ciljana populacija: ukupan broj testiranih osoba dokazuje uspješnu komplementarnu nadogradnju zdravstvenom sustavu – Klinici za infektivne bolesti i dobro ustrojenoj postojećoj institucionalnoj mreži od 10 centara javnog zdravstva.
  • Učinkovito je motivirana populacija na testiranje: visok je postotak CheckPoint korisnika testiran prvi puta.
  • Učinkovito je privučena  populacija u stvarnoj opasnosti od zaraze HIV-om i HCV-om: prosječno 1 pozitivan na sto testiranih na HIV i HCV.
  • Učinkovito je upravljanje preliminarno pozitivnim osobama: SVE osobe s pozitivnim rezultatom testiranja su upućene i primljene u Referentni centar za potvrdu dijagnostike i na daljnje liječenje i zdravstvenu skrb nakon pružene psihosocijalne podrške u CheckPointu Zagreb.

Značajan je visok odaziv građana i mladih na testiranje kao rezultat sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice, što predstavlja izuzetno uspješnu nadogradnju zdravstvenog sustava po uzoru na razvijene zemlje Europe i prema preporukama WHO i ECDC.

Naglašavamo visok postotak osoba testiranih prvi puta u životu, posebno onih koji su pod visokim rizikom od zaraze, bez obzira na pozitivne ili negativne rezultate testiranja.

Naglašavamo visok postotak (preko 50%) HIV i HCV reaktivnih osoba koji su saznali svoj status testirajući se prvi puta u životu, što ukazuje na izuzetno uspješan projekt identificiranja novih zaraza kod osoba koje nisu znale da su zaražene te značajan utjecaj na prevenciju novih zaraza uslijed saznavanja svog vlastitog zdravstvenog statusa i mogućnosti liječenja. Sve reaktivne osobe proslijeđene su na daljnju skrb i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti.

Naglašavamo također visok postotak (gotovo 20%) prisutnosti spolno prenosivih bolesti u društvu (na temelju uzorka korisnika CheckPoint-a), najčešće se radilo o infekciji HPV-om, zatim klamidijama, HSV-om, ureaplazmom i gonorejom; HSV i klamidija bili su najčešći uzročnici u HIV reaktivnih osoba.

Profesor Lisić najavio je i javno predstavljanje stručne studije CheckPoint Zagreb – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici na stručnom simpoziju koji će se 27. studenog održati u Klinici za Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Grad Zagreb press Svjetski dan AIDSa

Kao još jedan u nizu primjera potpore Grada Zagreba projektima javnog zdravstva, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi najavio je skorašnje otvaranje Centra za zdravlje mladih, što će biti svojevrsna nadogradnja usluga koje pruža CheckPoint. Centar, prema riječima dr. Redžepija, trebao bi biti smješten na adresi Heinzlova 62 te će na sljedećoj sjednici Skupštine Grada Zagreba biti uvršten prijedlog o prenamjeni prostora na navedenoj adresi. Takav zdravstveni centar, namijenjen isključivo mladima, dosad imaju samo dva grada u Europi, zaključio je.

Sva događanja povodom Svjetskog dana AIDS-a ukratko je predstavila glasnogovornica udruge HUHIV Maja Erceg, mag.psih. te je pozvala sve građane da se, već tradicionalno, 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića pridruže obilježavanju Dana AIDS-a – informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine.

Grad Zagreb press CheckPoint

Grad Zagreb press HUHIV

WAD_2015_brosura