Spolno i reproduktivno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB) zarazne su bolesti koje se prenose izravnim kontaktom prilikom spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog) s inficirane na zdravu osobu. U spolno prenosive infekcije spada niz bolesti koje se mogu prenijeti tjelesnim tekućinama, najčešće spolnim odnosom (sjemenom i vaginalnom tekućinom) te putem krvi (najčešće upotrebom inficiranih igala i šprica kod uzimanja droga ili sa zaražene trudnice na dijete u toku trudnoće i poroda). Neke se prenose i ljubljenjem te ostalim intimnim kontaktima u kojima se dodiruju sluznice i koža inficiranih osoba.

Smatra se da će svaka četvrta spolno aktivna osoba oboljeti od SPB tijekom života, a 65% svih SPB javlja se u osoba mlađih od 25 godina, pogotovo u žena.

Uzročnici spolno prenosivih bolesti su bakterije, virusi, gljivice i ostali mikroorganizmi. Oni mogu uzrokovati razne simptome kod žena i muškaraca kao što su neugodan miris ili iscjedak, bol u zdjelici, pečenje i svrbež, krvarenje izvan menstruacije, bol kod spolnog odnosa, mjehurići ili čirevi u blizini usana i genitalija, pečenje i bol kod mokrenja, oteklina u preponama, povišena temperatura, crvenilo ždrijela.

Kod većine zaraženih muškaraca i žena nema izraženih smetnji ili znakova bolesti.

Simptomi i promjene na koži kod nekih spolno prenosivih bolesti ne javljaju se odmah nakon spolnog kontakta, a već i jedan takav kontakt može biti dovoljan za prijenos infekcije. Stoga je prevencija spolno prenosivih bolesti ključna. Ponekad se mogu javiti znakovi upale kao što su crvenilo, svrbež, pečenje, iscjedak i slično, ali nekad SPB ne uzrokuju nikakve simptome, što povećava vjerojatnost za njihovo širenje.

Bez obzira na odsustvo znakova bolesti, dugotrajna infekcija može dovesti do trajnih oštećenja spolnih organa, kod žena do kroničnih upala jajovoda, jajnika i trbušne šupljine, a kod muškaraca do kroničnih upala prostate i spolnih žlijezda. Ponekad su ove promjene uzrok neplodnosti i kod žena i kod muškaraca. Uzročnici se često šire i u mokraćni sustav pa mogu izazvati smetnje mokrenja i upale mokraćnih kanala. Dugotrajna infekcija može dovesti do slabljenja otpornosti organizma, imunoloških poremećaja, upala zglobova, promjena na koži. Kod žena promjene nastale uslijed dugotrajne infekcije spolno prenosivim bakterijama mogu uzrokovati vanmaternične trudnoće, a infekcije u trudnoći spontane pobačaje i infekcije novorođenčadi tijekom poroda.

Elementi rizika za nastanak spolno prenosivih bolesti su brojni. Među njima su: seksualni kontakt s osobom koja ima SPB; veći broj i učestalo mijenjanje seksualnih partnera; učestali nezaštićeni spolni odnosi (oralni, genitalni ili analni), spolne aktivnosti povezane s povredama i krvarenjima; zajedničko korištenje seksi igračaka; intravenozna upotreba droga; upotreba alkohola i drugih psihoaktivnih droga prije ili u tijeku spolnog odnosa; kupovina ili prodaja seksualnih usluga; nepoznati seksualni partneri (internet, javna kupatila i druga okupljališta); žrtve silovanja ili seksualnog iskorištavanja.

Uvijek se nameće pitanje koje su i koliko učestale spolno prenosive bolesti kod nas.

To je veoma promjenjiva kategorija koja varira u višegodišnjem periodu, a ovisi o razvoju lijekova i cjepiva, propisima primjene zdravstvenih standarda do edukacije, učestalosti provedbe preventivnih aktivnosti i razvoja svjesnosti građana. U stvari, možemo reći da su u našem društvu prisutne gotovo sve infekcije, pogotovo temeljem procjene rizika pri savjetovanju i edukaciji o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Neke od čestih infekcija koje se pojavljuju su HPV, klamidija, gonoreja, genitalni herpes, ureaplazma, trihomonas te virusni hepatitisi i HIV/AIDS. U uzorku korisnika Checkpoint centra Zagreb (N=3600), gotovo 20% osoba navelo je jednu ili više od spomenutih SPB koju su imali ili liječe, a sve je veći broj osoba koje se odlučuju na testiranje na HIV ili hepatitis upravo zbog postojanja jedne od SPB što povećava rizik od zaraze drugim infekcijama pa tako i HIV-om.

Izrazito je važno informirati mlade ljude kako se zaštititi od infekcije, a ako do nje dođe, kako reagirati.

Budući da se spolno prenosive infekcije mogu prevenirati, značajno smanjivanje broja novih infekcija ne samo da je moguće, nego je nužno potrebno. Prevencija može smanjiti negativne i dugoročne posljedice spolno prenosivih infekcija, a ujedno smanjiti troškove liječenja.

Njihova velika učestalost i rasprostranjenost u cjelokupnoj populaciji ukazuje na to da su mnogi izloženi visokom riziku obolijevanja od spolno prenosivih infekcija. Educiranost, redovna i ispravna uporaba kondoma, smanjenje broja spolnih partnera te apstinencija od spolnih odnosa učinkovite su metode prevencije spolno prenosivih infekcija. Danas su također dostupna sigurna i učinkovita cjepiva protiv hepatitisa B i nekih oblika humanog papiloma virusa. Ključan čimbenik u zaštiti zdravlja i sprečavanju širenja infekcije za sve spolno aktivne osobe, osobito mlade, su također probirna testiranja/screening na spolno prenosive bolesti i hitno liječenje u slučaju infekcije.

Ako do infekcije i bolesti ipak dođe, bolest ne treba skrivati! Rana dijagnostika bolesti važan je preduvjet efikasnog liječenja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporuča probirna testiranja/screening, a najnovija dostignuća ukazuju upravo na korisnost usluga edukacije, savjetovanja i testiranja u zdravstvenim postavkama u organizaciji društvene zajednice. Ukoliko ste spolno aktivni, raspitajte se kod svog pružatelja zdravstvenih usluga o testiranju na spolno prenosive infekcije i koje od njih odgovaraju Vašim potrebama.

Povećanje broja testiranja na HIV, virusne hepatitise i ostale spolno i krvlju prenosive infekcije važno je, kako za osobno zdravlje pacijenta tako i za smanjenje epidemije jer, ako su pacijenti ranije dijagnosticirani i uspješno liječeni, neće dalje prenositi infekciju.

Educirajte se i informirajte, saznajte o spolno prenosivim infekcijama i načinima zaštite te trebate li se i na koje SPB testirati.

Posjetite Info centar o spolnom i reproduktivnom zdravlju:

CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih

HUHIV_WAD_2015_brosura_final

Svi odrasli i adolescenti s rizičnim faktorima trebaju se educirati o spolnom i reproduktivnom zdravlju i testirati se prema potrebi.

Svim spolno aktivnim ženama s rizičnim faktorima, kao što je veći broj spolnih partnera nepoznatog zdravstvenog statusa, samoprocijenjeni promiskuitet ili promiskuitet seksualnog partnera, preporuča se godišnji probirni test/screening barem na klamidiju, gonoreju, HPV.

Svim spolno aktivnim muškarcima s rizičnim faktorima, muškarcima koji prakticiraju nezaštićeni seks s pripadnicima istog ili oba spola preporuča se najmanje jednom godišnje probirni test/screening na sifilis, klamidiju, gonoreju i HIV. Muškarci koji prakticiraju nezaštićeni seks s pripadnicima istog ili oba spola i koji stupaju u odnose s više partnera ili nepoznatim partnerima treba obavljati testiranja na spolno prenosive infekcije više puta godišnje (npr. u razmacima od 3 do 6 mjeseci). Štoviše, muškarci s rizičnim faktorima koji uzimaju opojne droge prije seksualnog odnosa (osobito uporaba metamfetamina) ili čiji seksualni partneri to čine trebaju se testirati još češće.

Savjetovanje i testiranje prije početka liječenja omogućuje izbor učinkovitog lijeka

Diskrecija, povjerljivost, pouzdanost, sigurnost su riječi koje najbolje opisuju ono što muškarci i žene zahtijevaju kada je u pitanju njihovo reproduktivno zdravlje, dijagnostika i liječenje.

Upale spolnih i mokraćnih organa može uzrokovati velik broj raznovrsnih uzročnika. Većina njih osjetljiva je samo na određene lijekove, tako da nije moguće jednim lijekom liječiti sve upale. Nisu rijetkost miješane infekcije s većim brojem uzročnika pa je u liječenju potrebno primijeniti kombinaciju točno određenih lijekova. Zbog svega navedenog, liječenje bez prethodnog testiranja često nije uspješno. Kada postoje znaci upale najčešće nije moguće kliničkim pregledom, ultrazvukom ili na temelju opisa smetnji odrediti o kojem se točno uzročniku radi. Zato je prije početka liječenja uvijek potrebno učiniti stručno preporučenu paletu testova na moguće uzročnike.

 

Genitalni herpesVirusni hepatitisiHepatitis CHIVHPVKlamidijaGonorejaSifilis

POPIS CENTARA U HRVATSKOJ ZA TESTIRANJE NA HIV, HEPATITISE I OSTALE SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

spolno i reproduktivno zdravlje

Izvori prilagođenog teksta:

http://www.zdravlje.hr/zdravlje/spolnost_i_zdravlje/spolno_prenosive_bolesti

http://www.zdravlje.hr/zdravlje/spolnost_i_zdravlje/odgovorno_spolno_ponasanje

http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/487/kozne-i-spolne-bolesti/DNK-PCR-testovi.aspx

http://www.nalaz.org/wp/spolno-prenosive-bolesti/