Revolucionarna terapija pobijedila HIV

Poznato je da se HIV ponaša neuobičajeno za viruse – umjesto da izbjegava obrambeni sustav, on ga napada. Znanstvenici su stoga u novom istraživanju odlučili pronaći terapiju koja će također kršiti pravila, u kojoj će se borba voditi bez obrambenog sustava – iz mišićnog tkiva. Stručnjaci tvrde da se metoda pokazala vrlo uspješnom.

Testiranja ovog revolucionarnog pristupa, predstavljena u novom broju časopisa Nature, pokazala su da tzv. humanizirani miševi, s ljudskim obrambenim sustavom, ostaju zdravi čak i kada im se ubrizgaju doze virusa 100 puta veće od smrtonosnih. Konvencionalna cjepiva funkcioniraju tako da se tijelo izlaže sigurnim verzijama ili dijelovima patogena koji jačaju obrambeni sustav za borbu protiv budućih infekcija. Međutim, takav pristup za sada nije dao značajan uspjeh uglavnom zbog toga što HIV oslabljuje stanice imunološkog sustava.

U novom istraživanju tim stručnjaka s California Institute of Technology u Pasadeni napravio je dramatičan zaokret u razmišljanju. Naime, voditelj studije David Baltimore i njegovi kolege odlučili su potpuno ignorirati obrambeni sustav umjesto da ga jačaju. Njihov pristup temelji se dijelom na cijepljenju, a dijelom na genskoj terapiji koji zajedno mišiće pretvaraju u tvornice što stvaraju moćna antitijela protiv HIV-a. Budući da se mišići ne nalaze na meti HIV-a, nastavljaju stvarati antitijela čak i nakon snažne infekcije opasnim virusom. Zbog toga je ova terapija uspješnija od poznatih u kojima se obrambeni sustav potiče da stvara antitijela.

‘Mi stvaramo sličan efekt kao cijepljenje, međutim, nikada ne pozivamo obrambeni sustav da odradi posao’, rekao je Alejandro Balazs iz Caltecha.

Tim je opremio bezopasne adeno viruse prehlade (AAV) genima koji stvaraju moćna antitijela protiv HIV-a. Potom ih je upotrijebio kako bi nožne mišiće miševa zarazio genima koji lansiraju antitijela.

‘Ovdje je ključna ideja da se tijelo opremi vlastitom tvornicom koja će stvarati antitijela protiv HIV-a’, rekao je Baltimore.

Miševi su nastavili stvarati antitijela cijeli život i ostali su zdravi unatoč svim naporima istraživača da ih zaraze HIV-om.

‘Očekivali smo da pri određenim dozama HIV-a antitijela neće uspjeti zaštititi miševe, međutim, do infekcije nije došlo čak ni kada smo im dali 100 puta više HIV-a nego što bi bilo potrebno da se zarazi sedam od osam miševa’, rekao je Balazs.

Budući da su pokusni miševi bili opremljeni ljudskim obrambenim sustavom, znanstvenici očekuju da bi terapija trebala biti učinkovita i kod ljudi. Klinička istraživanja na ljudima mogla bi započeti kroz godinu ili dvije. Zanimljivo je također da je Caltechov tim koristio antitijela sa širokim spektrom neutralizacije koja su se pokazala učinkovitim protiv 90 posto svih poznatih sojeva HIV-a. Ona su 2009. izolirana iz organizama ljudi zaraženih HIV-om.

NJD (tportal)