Što je AIDS i otkud se pojavio?

Što je AIDS i otkud se pojavio?

AIDS je engleska kratica naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome, što znači sindrom stečenog nedostatka imunosti. SIDA je francuska kratica koja u prijevodu znači isto. U tom nazivu sindrom znači da postoji skup određenih znakova bolesti, stečeno znači da je to stanje koje se dobiva tijekom života, to jest nije prirođeno, a imunodeficijencija (nedostatna imunost) ukazuje na pojavu oštećenja obrambenih snaga, imunološkog sustava. AIDS je, prema tome, stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imunosti da se javljaju određene bolesti koje se inače u imunološki zdravih ljudi ne pojavljuju. HIV uzrokuje AIDS. Postoje dva tipa HIV-a, HIV tip 1 i HIV tip 2. No, kako pandemiju u svijetu uzrokuje HIV tipa 1 ova knjižica govori o HIV-u tipa 1.

Suvremena povijest AIDS-a počinje objavljivanjem rada o učestalom pojavljivanju neobičnih infekcija u homoseksualaca u SAD-u 1981. god. Postoje razne teorije o podrijetlu HIV-a, no niti jedna zasad nije znanstveno potvrđena. Mnogi istraživači smatraju da je zaraza HIV-om tipa 1 prešla s čimpanzi na ljude. Najraniji pouzdan podatak o osobi zaraženoj HIV-om je iz 1959. godine. Tada je iz krvi jednog bolesnika koji je preminuo u Kongu dokazan HIV. Smatra se da je taj soj virusa mogao preći na ljude tijekom 1930-tih godina.
Pitanje porijekla HIV-a od znanstvenog je interesa, međutim, važnije od toga su sljedeće činjenice: 1.) HIV-bolest će biti dio naše svagdašnjice sljedećih desetljeća čak i u slučaju brzog pronalaska izlječenja ili cjepiva 2.) danas postoji mogućnost da se osobnim, socijalnim, nacionalnim i međunarodnim mjerama spriječi širenje HIV-a i 3.) iako se HIV ne može iskorijeniti iz tijela, danas uspješno liječimo zarazu HIV-om.

napisao: prof.dr.sc. J. Begovac