Održane edukacije o spolnom zdravlju u Centru za zdravlje mladih

HUHIV tradicionalno svake godine nastavlja suradnju sa srednjim medicinskim školama kojima pružamo edukacije i radionice o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja sukladno recenziranim edukativnim sadržajima i znanstvenim spoznajama. Vrijedno iskustvo u radu s tisućama korisnika koji koriste usluge savjetovališta i centra za testiranje važno je prenijeti mladima i budućim zdravstvenim djelatnicima i obogatiti njihovo znanje, percepciju, osviještenost o iskustvima iz društvene zajednice, zabrinutostima i potrebama mladih.

O temama spolnog i reproduktivnog zdravlja mladima je ponekad nelagodno razgovarati zbog čega je važno da se o njima informiraju iz stručnih i pouzdanih izvora, izravno i nedvosmisleno te u podržavajućem okruženju.

08.02.2022. u Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba održana je edukativna radionica za učenice i učenike Škole za medicinske sestre Vinogradska pod pratnjom Dubravke Protić, mag.med.techn.

Edukativne radionice prilagođene su interesima i potrebama mladih koje interaktivnom metodologijom potičemo na aktivno uključivanje izražavanjem svojih interesa i tema. Time mlade uključujemo u oblikovanje svake radionice.

Na radionici razgovaramo o spolnom zdravlju, individualnom pristupu korisnicima i iskustvima, spolnim ponašanjima i navikama, osobnim i drugim čimbenicima rizika, spolno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, testiranju, ubodnim incidentima i svemu onome što učenike i stručne suradnike praktično zanima. Razgovaramo i o specifičnostima HIV-a i trendovima kroz povijest, pristupu osobama koje žive s HIV-om u zdravstvenim ustanovama u kojima će učenici jednoga dana raditi, kako se nositi s temama koje se posramljuju u društvu, koja je njihova uloga u kontaktu s pacijentima u području spolnog zdravlja, kojim sve postupcima mogu nesvjesno posramiti pacijenta i kako to spriječiti, a dodatne teme predlažu sami učenici koje potičemo na zanimljive i korisne rasprave.

Poseban dio odvajamo za razgovor o stigmatizaciji u društvu, te o stigmatizaciji u zdravstvenom sustavu. Stigma u zdravstvu poseban je izazov s kojim se suočavaju osobe koje žive s HIV-om, a kroz edukacije ovakve vrste pomažemo u stvaranju novih generacija zdravstvenih djelatnika posebno osjetljivih na potrebe ne samo osoba koje žive s HIV-om, nego i ostalih osoba koje dolaze s potencijalno stigmatizirajućim obilježjima. Zdravstveni djelatnici u tom smislu imaju veliku moć u procesu samoprihvaćanja – ako se prema osobama koje žive s HIV-om ali i drugim kroničnim oboljenjima odnosimo s poštovanjem i senzibilnošću, bolje i lakše mogu prihvatiti svoj zdravstveni status, te imati kvalitetan odnos s njihovim liječnicima, što je neosporno važno za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog stanja.

Svi sudionici edukacije dobili su na poklon – Brutalku – enciklopediju o spolnom zdravlju. Brutalka je brošura koju je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima, a sadrži najvažnije teme za mlade u području spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije, liječničkih pregleda i samopregleda, zaštite od spolno prenosivih infekcija i komunikacije o temama spolnog zdravlja. Naziv „Brutalka“ nosi zbog modernog, prilagođenog pristupa mladima, a to su brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju. Dostupna je i u online formatu na sljedećem linku: https://huhiv.hr/3d-flip-book/brutalka/

Mladima je predstavljen i Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba, kako funkcionira i koje usluge u Centru mladi mogu dobiti, kao primjer dobre prakse koji na jednom mjestu odgovara na potrebe mladih, kroz usluge Centra za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja koje u Centru pruža udruga HUHIV i sveobuhvatne usluge Savjetovališta za mentalno zdravlje.

Zahvaljujemo Školi za medicinske sestre Vinogradska što je uvijek spremna na suradnju i edukaciju svojih učenika u smjeru stručnjaka koji su osviješteni i senzibilni za potencijalno stigmatizirajuće teme u spolnom zdravlju i spolnosti općenito, te posebno zahvaljujemo učenicima što predano prisustvuju našim edukacijama u želji da se dodatno osnaže za izazove koji ih čekaju na budućim radnim mjestima.

Kao uskoro zaposlene odgovorne mlade osobe, iznimno je važno da se kao budući zdravstveni djelatnici educiraju o tabuiziranim temama poput spolnog zdravlja kako bi kvalitetnije mogli pomoći nekome tko se susreće s problemima u tom području i time unaprijedili naš zdravstveni sustav.