Svjetski dan zdravlja 2023.

Pridružite nam se na putovanju postizanja zdravlja za sve – #Health for all

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja i skreće pozornost na određenu zdravstvenu temu koja zabrinjava ljude diljem svijeta i koja je javnozdravstveni prioritet. Ove godine se na taj dan ujedno obilježava i 75. godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Zemlje svijeta su se 1948. udružile i osnovale SZO kako bi promicale zdravlje, očuvale svijet sigurnim i služile ranjivima – tako da svatko, svugdje može postići najvišu razinu zdravlja i dobrobiti.

Dokazi pokazuju da su zdravstveni sustavi koji se pokreću interdisciplinarnim pristupom i sinergijom primarne zdravstvene zaštite, zdravstvene struke i društvene zajednice, najučinkovitiji i najisplativiji način približavanja usluga za zdravlje i dobrobit ljudima. Potrebno je angažirati i osnažiti pojedince, obitelji i zajednice za povećano društveno sudjelovanje i poboljšanu brigu o svom zdravlju; osigurati informirano i aktivno sudjelovanje, s ljudima u središtu zdravstvenih odluka i ishoda; ojačati integrirane nacionalne zdravstvene sustave korištenjem pristupa primarnih i preventivnih zdravstvenih intervencija za pružanje osnovnih kvalitetnih i isplativih usluga, usmjerenih na jednakost, rodno osjetljiva i temeljena prava kako bi se doprlo i uključilo one s najvećom potrebom i poboljšalo zdravlje i dobrobit svih ljudi u svim životnim dobima.

Volim zdravlje javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana zdravlja

Slogan SZO „Zdravlje za sve“ (#HealthForAll) obuhvaća brojne zdravstvene izazove današnjice i sutrašnjice. COVID-19 i druge hitne zdravstvene situacije, preklapajuće humanitarne i klimatske krize, ekonomska ograničenja i rat učinili su putovanje svake zemlje prema #HealthForAll hitnijim. Sada je vrijeme da lideri poduzmu mjere kako bi ispunili svoje obveze univerzalne zdravstvene pokrivenosti i da civilno društvo pozove lidere na preuzimanje odgovornosti.

Među ključnim zdravstvenim izazovima današnjice i sutrašnjice, jedan od prioriteta se stavlja i na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu univerzalne zdravstvene pokrivenosti, kao odgovor na sve veće potrebe za integracijom i povećanjem pristupa kvalitetnim uslugama:

  • zaštite spolnog zdravlja;
  • prevenciji bolesti i pravovremenom otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti;
  • zaštiti mentalnog zdravlja; te
  • jačanju intervencija brige o sebi za vlastito zdravlje, za sve populacije, diljem svijeta.

 

Volim zdravlje javnozdravstvena sinergija

Volim zdravlje kao održiva nacionalna platforma za promociju zdravlja i prevenciju bolesti nastala je iz istoimenog projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Uz Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) kao partnera, Volim zdravlje platformom upravlja Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), a aktivnosti se provode uz suradnju s brojnim medicinskim i zdravstvenim stručnjacima, ključnim dionicima u području zdravlja uz podršku brojnih institucija. Time Volim zdravlje predstavlja sinergiju institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice s ciljem učinkovitog ulaganja u zdravlje građana. Ova sinergija s javnozdravstvenim institucijama i stručnjacima, osim partnerskog odnosa s HUHIV-om kao zdravstvenom organizacijom civilnog društva, u provođenju stručnih savjeta, propisa i standarda, glavnu ulogu ima u osiguranju svih razina zdravstvene zaštite i svih dodirnih točaka razvoja modela, standarda i edukacije unutar opće i stručne zajednice. To je sinergija koja donosi rezultate.

Vizija naše organizacije i angažmana u području zaštite spolnog, mentalnog, socijalnog i fizičkog zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i njegovih ciljeva i zajednice te unaprijediti suradnju i rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove.

Više o kampanji uključujući promotivne materijale, konkretne usluge promocije zdravlja i prevencije bolesti, korisne informacije o zaštiti zdravlja, interaktivne alate i podršku pronađite na službenoj stranici kampanje:


Projekt Volim zdravlje UP.02.2.1.08.0057 je financiran iz Europskog socijalnog fonda – ‘‘Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 2’’. Ukupna vrijednost projekta je 499.626,00 kn, a intenzitet potpore iznosi 100%.