Svjetski dan zdravlja 2017.

Svake se godine 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja čime se želi na globalnoj razini obavijestiti širu društvenu zajednicu i naglasiti važnost određenog zdravstvenog problema.

Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kao prioritetno područje globalnog javnozdravstvenog interesa odabrana depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk). Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija: razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.

Jeste li znali?

Zajednički mentalni poremećaji (depresija i anksiozni poremećaji) su u porastu u cijelom svijetu.

Mentalni poremećaji se definiraju kao psihološka i biološka disfunkcija, odnosno disfunkcija u ponašanju pojedinca.

Za zaštitu mentalnog zdravlja je važno nekoliko područja djelovanja: podrška roditeljstvu u ranim godinama života, promicanje mentalnog zdravlja u školama, na radnom mjestu, podrška zdravom starenju, skrb za skupine pod povećanim rizikom za duševne poremećaje, prevencija depresije i samoubojstava, prevencija nasilja i upotrebe sredstava ovisnosti, smanjenje društvene izolacije i stigmatizacije oboljelih.

Veliku ulogu u mjerama zaštite mentalnog zdravlja imaju Savjetovališta za mlade pa tako i Savjetovalište za spolno zdravlje udruge HUHIV u provedbi aktivnosti usmjerenih prema cijeloj populaciji, ali i prema specifičnim skupinama s ciljem ispravnog pristupa zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

ZAPAMTITE

Stigma i diskriminacija koje prate mentalne bolesti, uključujući depresiju, dovode do kasnijeg prepoznavanja problema i odgađaju traženje pomoći, zbog čega liječenje traje dulje, a može doći i do težih posljedica.

Učinite korak Za mentalno zdravlje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuo zajedničko obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2017 posvećenog depresiji. U petak 7.4.2017. od 15.00 do 17.30 sati će se u Parku Zrinjevac u Zagrebu održati Festival mentalnog zdravlja u cilju promicanja važnosti pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici.