Svjetska zdravstvena organizacija podržava korištenje hormonske kontracepcije žena s HIV-om

Žene koje žive s HIV-om ili su u visokom riziku od HIV-a mogu sigurno nastaviti koristiti hormonsku kontracepciju radi prevencije trudnoće.

16. veljače 2012. godine/ Geneva- Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) donijela je zaključak, na temelju priopćenja GRC-a (Guidelines Review Committee), da žene koje žive s HIV-om ili su u visokom riziku od HIV-a mogu sigurno nastaviti koristiti hormonsku kontracepciju za prevenciju trudnoće. Preporuka slijedi temeljit pregled dokaza o povezanosti između uporabe hormonske kontracepcije i dobivanja HIV-a. Postojeće preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u Medicinskim kriterijima za podobnost korištenja kontracepcije (izdanje 2009.) stoga ostaju: nema ograničenja u upotrebi hormonskih kontracepcijskih metoda za žene koje žive s HIV-om ili su u visokom riziku od HIV-a. Parove koji žele spriječiti oboje: neplaniranu trudnoću i HIV trebalo bi savjetovati da koriste dvostruku zaštitu- kondome i drugu djelotvornu kontracepcijsku metodu, kao što je hormonska kontracepcija.

Studija objavljena u časopisu Lancet o infektivnim bolestima, u listopadu 2011. godine, sugerira da hormonalna kontracepcija, kao što su pilule ili injekcijski kontraceptivi, može povećati rizik u žena od infekcije HIV-om. Također je ustanovljeno da žene koje žive s HIV-om koje koriste hormonsku kontracepciju lakše mogu prenijeti HIV svojim partnerima od onih koje ju ne koriste.
Svjetska zdravstvena organizacija je sazvala tehničke konzultacije od 31. siječnja do 01. veljače 2012. godine kako bi pregledali sve rezultate nekoliko posljednjih epidemioloških studija o tom pitanju. Sastanak je okupio 75 stručnjaka iz 18 zemalja kako bi ponovo ispitali postojeće preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svjetlu ovih rezultata.

Stručnjaci su preporučali da žene koje žive s HIV-om, ili one koje su u povećanom riziku od HIV-a, nastave koristiti hormonsku kontracepciju radi sprječavanja trudnoće, ali su istaknuli potrebu korištenja i prezervativa radi sprječavanja zaraze HIV-om ili njegova prijenosa. Također su naglasili potrebu za daljnjim istraživanjem ovog problema i važnost većeg izbora kontracepcijskih mogućnosti.

15. veljače 2012. godine GRC je podržao te preporuke. GRC je tijelo odgovorno za osiguranje toga da sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije budu temeljene na najboljim dostupnim znanstvenim dokazima i razvijene na transparentan, nepristran i jasno izviješten način.