Hepatitis C i trudnoća

Hepatitis C i trudnoća

Transmisija hepatitisa C sa majke na dijete

Rizik transmisije hepatitisa C u toku trudnoće relativno je nizak – 5-7%. Rizik se znatno povećava ukoliko je majka zaražena i HIV-om ili je broj kopija virusa vrlo visok.

Rizik transmisije hepatitisa C dojenjem je nizak. Ipak, ispucale bradavice ili bradavice koje krvare dovode do povećanog rizika prisutnosti krvi u mlijeku, što naravno povećava i rizik transmisije. Ženama koje su zaražene i HIV-om i hepatitisom C preporuča se da ne doje.

Pouzdani testovi kojima bi se moglo utvrditi da li je dijete zaraženo hepatitisom C mogu se provesti tek nakon navršenih 12 mjeseci starosti djeteta.

Terapija i trudnoća

Žene koje žele započeti terapiju hepatitisa C ili je već uzimaju, bilo da se radi o kombinaciji lijekova ili monoterapiji, ne bi smjele zatrudnjeti. Terapija hepatitisa C može ozbiljno naštetiti ili čak biti fatalna za nerođeno dijete.

Najbolje je ne planirati trudnoću za vrijeme terapije te 4-6 mjeseci nakon završetka terapije kod žena te 6-7 mjeseci nakon završetka terapije kod muškaraca. Muškarci koji uzimaju terapiju, trebali bi koristiti kondome ukoliko su njihove partnerice trudne, kako bi se ulazak lijekova u ženski organizam kroz spermu što više smanjio.

Također, za vrijeme uzimanja terapije nije preporučljivo dojiti dijete.