INTEGRATE Joint Action @HepHIV 2021 Virtual Conference

INTEGRATE je europski projekt zajedničke akcije integriranog testiranja, a punog je naziva Joint Action on integrating prevention, testing and linkage to care strategies across HIV, viral hepatitis, TB and STIs in Europe. Projekt se provodi u okviru Trećeg programa za zdravstvo i Radnog programa u 2016. godini (3rd Health Programme and 2016 Work Programme). U provedbi ovog projekta sudjeluje 29 partnera iz 15 zemalja članica iz EU-a i Srbije: 17 iz zavoda za javno zdravstvo, 4 iz bolnica za zarazne bolesti i istraživanja, 7 iz organizacija civilnog društva i 1 iz sveučilišta.

Na HepHIV 2021 virtualnoj konferenciji INTEGRATE Joint Action predstavio je naučene lekcije iz cijelog projekta stručnoj zajednici, a sesija je bila prema rasporedu 06. svibnja 2021. godine u 18:00h. Predavanja su se sastojala od pripremljenih video prezentacija ishoda projekta, kratki uvod u online modul o prevenciji, testiranju i povezivanju sa skrbi, te panel diskusija o vrijednostima samog projekta. Vidjeli smo i kratke prezentacije nekih projekata, poput samotestiranja u Italiji i aplikacije Risk Radar za procjenu rizika.

Panelisti su stručnoj zajednici predstavili teme koje su se pokazale od velikog značaja u području borbe protiv HIV-a, hepatitisa i ostalih povezanih zaraznih bolesti.

Kao ideja povezanog testiranja prvenstveno se odrazila na ekonomsku isplativost, jer se za manje uloženih sredstava može obuhvatiti više korisnika za preventivno testiranje na više infekcija.  S obzirom da se radi o projektnim aktivnostima koje su prepoznale svoju ulogu u održavanju i prevenciji zdravlja zajednice, potrebno je raditi i na održivosti tih aktivnosti. Zbog toga se rezultati projekata predstavljaju ključnim dionicima koji mogu prepoznati važnost ovakvih aktivnosti. Velika prednost partnera je sigurna sinergija koja se ostvaruje projektnim aktivnostima i primjerima dobre prakse. Uključeni su različiti predstavnici autoriteta na različitim funkcijama, a projekt općenito služi kao dobra platforma za diseminaciju, ne samo kod krajnjih korisnika, već i kod stručnjaka. Za kraj, rezultati projekata mogu se koristiti za predlaganja novih propisa temeljenih na dokazima kako bi se održivost nastavila i nakon završetka projekta.

Organizatori zahvaljuju svima koji su uložili svoje znanje i trud u uspješnost projekta INTEGRATE, iz kojeg je mnogo naučila i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa koja integrirano testiranje provodi kao redovitu praksu, te ostvaruje kvalitetnu suradnju s različitim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Sinergija, održivost i stručnost ključne su za odgovaranje potreba naših korisnika.

Iznimno smo ponosni što smo sudjelovali u ovom velikom i značajnom projektu u kojem smo u nekoliko radnih paketa, nacionalnih sastanaka ključnih dionika, primjera dobre prakse i publikacija značajno pridonijeli ciljevima projekta na EU razini.

Više o utjecaju INTEGRATE projekta u Hrvatskoj pogledajte ovdje.

Za više o INTEGRATE projektu i aktivnostima posjetite https://integrateja.eu/.