Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a 2017.

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Hrvatskoj i ove je godine ujedinjeno u Nacionalnu kampanju HUHIV-a i HZJZ-a u suradnji s brojnim institucijama, organizacijama civilnog društva, partnerima i stručnjacima.

Brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima se informiralo i podizalo svijest javnosti o javnozdravstvenom značaju HIV/AIDS-a, rizicima i mjerama zaštite te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, smanjenja stigme i diskriminacije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Svjetski dan AIDS-a obilježen je 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu postavljanjem tematskog HUHIV Info šatora, promocijom znanja i zaštite spolnog zdravlja predstavljanjem nove mobilne aplikacije „Spolno zdravlje“ i prigodnim druženjem s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV. Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a sudjelovali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te studenti medicine Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC i studenti farmakologije. U šatoru su se građanima besplatno dijelili edukativno informativni leci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju, a zainteresirani građani su se informirali i savjetovali o spolnom zdravlju, problematici HIV/AIDS-a sa stručnjacima. Deset skupina učenika tj. ukupno oko 400 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola pretežito zdravstvenog usmjerenja, educirano je o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Edukaciju su provodili vršnjački edukatori, studenti medicine udruge CroMSIC, uz podršku djelatnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Tijekom edukacija koristila se inovativna mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“ putem koje je mladima predstavljen sadržaj i funkcionalnosti aplikacije, edukativan karakter kao i interaktivni sadržaji kalkulatora rizika, kviza znanja, tražilice zdravstvenih usluga, pitaj stručnjaka i mnogi drugi sadržaji o putem koje su na kraju predavanja provjeravali svoje znanje koje smo nagrađivali prigodnim promotivnim poklonima.

Cijeloj manifestaciji koja je usmjerena prvenstveno na edukaciju i zdravlje mladih, naših budućih generacija, svojim dolaskom podržali su izaslanici Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba, Veleposlanstva SAD-a Zagreb, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, poznate osobe i glazbenici koji su se pridružili i dali podršku kampanji „Nauči, primjeni, podijeli“ i mnogi drugi.

Podijeljeno je preko 15000 različitih edukativnih brošura i letaka o spolnom zdravlju te preko 2000 Pasante promotivnih kondoma sa crvenom vrpcom, simbolom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a i jedne od metoda zaštite od spolno prenosivih bolesti uključujući i HIV. „Gumeni sponzor“ događanja i promocije zdravlja kao i proteklih godina bio je Pasante kondomi sa posebnom edicijom “red ribbon” promotivnih kondoma uz velik izbor i drugih vrsta kondoma uključujući i one koji svijetle u marku 🙂

Nacionalna kampanja koja se provodi preko mjesec dana (od početka studenog do sredine prosinca) diljem Hrvatske u javnom gradskom prijevozu, domovima zdravlja, fakultetima i studentskim domovima, kinima, javnim i internetskim oglašavanjem te prenošenjem brojnih okupljenih medija, ovdje je doživjela svoj vrhunac. Cijelu kampanju pojačali su i naši brojni partneri održavanjem tematskih promotivno-edukativnih aktivnosti diljem RH, podjelom edukativnih brošura, letaka, kondoma, u svojim ciljanim okruženjima – CroMSIC Zagreb, Osijek, Split, CPSA – Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije, Učenički dom Maksimir, Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar… i brojne druge udruge i organizacije civilnog društva u RH.

Ovogodišnja nacionalna kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a: Znanjem čuvajte spolno i reproduktivno zdravlje objedinjuje  javnozdravstvene kampanje „Skini pametno“ i “Nauči, primijeni, podijeli”Cilj je objedinjene kampanje promovirati odgovorno spolno ponašanje i zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja te pridonijeti smanjenju diskriminacije osoba koje žive s HIV-om. Sadržaj letaka, plakata i ostalih materijala integriranim pristupom povezuje Svjetski dan AIDS-a i zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U središtu obje kampanje su mobilna aplikacija Spolno zdravlje i internetska platforma www.spolnozdravlje.hr, pokrenute s namjerom da se mladima na jednom mjestu približi razumijevanje spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija.

Ključne poruke koje smo prenijeli tijekom ove kampanje su:

Pametno se brini o spolnom zdravlju jer je to važno.

Zaštiti se – tako ćeš imati sigurne spolne odnose.

Znanjem čuvaj svoje i tuđe zdravlje.

Skini aplikaciju Spolno zdravlje.

Odgovornost je seksi!

 

Više o kampanji „Nauči, primjeni, podijeli“

Javno priopćenje povodom Svjetskog dana AIDS-a 2017.

Službena stranica Svjetskog dana AIDS-a u Hrvatskoj – Epidemiologija, o HIV-u i AIDS-u, spolno prenosivim bolestima

O mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje

Preuzmite mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje

HUHIV TV – YouTube kanal udruge HUHIV