Početak izrade edukacijskih programa za korisnike projekta „Osposobi se i zaposli“

Stručnjaci udruge HUHIV počeli su s izradom kataloga edukacija za korisnike koji su se uključili u projekt „Osposobi se i zaposli“. Na red su došli edukacijski programi „Korištenje društvenih mreža za pronalazak posla“ i „Mobbing“.

Edukacijski programi su inače dio stručnog razvoja korisnika projekta „Osposobi se i zaposli“ koji, osim uključivanja u edukacijske programe drugih institucija, nudi mogućnosti i edukacija koje provode stručnjaci udruge HUHIV.

Projekt je financiran u okviru poziva  “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu, broj poziva: UP.01.2.0.04. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta OSPOSOBI SE I ZAPOSLI – UP.01.2.0.04.0033 u iznosu od 1.906.971,22 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.

Svrha edukacijama je jačati korisnike koji su u potrazi za poslom i početkom ili razvojem karijere, tako da jača njihovu konkurentnost na tržištu. Razvoj tih, tzv. mekih vještina vrlo je važan. U recentnijim radovima poslodavci procjenjuju da su meke vještine jednako, ili čak važnije od stručnih vještina. Meke vještine nisu one vještine koje se stječu formalnim obrazovanjem, već općenitije vještine primjenjive u čitavoj paleti djelatnosti koje pospješuju uspjeh na mnogim poslovima. Najvažnije meke vještine su organizacijske vještine i vještine timskog rada, vještine rješavanja konflikata, prilagodljivost, emocionalna inteligencija i drugo.

Struktura edukacijskog priručnika dijeli se na: transverzalne vještine, meke vještine i poduzetničke vještine. Prva kreirana edukacija iz područja transverzalnih vještina je Korištenje društvenih mreža za pronalazak posla. U sklopu te edukacije podučavaju se načini kako pospješiti pretragu posla preko burze rada, LinkedIN-a i portala koji su dominantni na području Hrvatske za potragu posla – MojPosao i posao.hr. Pobliže se opisuju i analiziraju radna mjesta, uvid u tražene vještine, uspoređivanje podudarnosti s vlastitim vještinama i slično.

Prva edukacija u području mekih vještina je edukacija o mobbingu, u kojoj se definira pojam mobbinga, te se uče vještine prepoznavanja te pojave i što učiniti ako prepoznajemo da smo žrtva mobbinga, ili mobbingu nekoga drugoga svjedočimo na poslu. Naime, osim što je bitno da radnici razvijaju vještine koje im pomažu da budu dobri u svom poslu, s tim se značajno preklapaju i odrednice mentalnog zdravlja za što postoji individualna odgovornost, ali i odgovornost kolektiva.

Više o projektu pročitajte ovdje.