Obilježavanje – Svjetski dan AIDS-a 01.12.

Bliži nam se 01.12. koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan AIDS-a. I Hrvatska se, u kojoj je borba protiv ove infekcije počela 1986 godine, pridružila većini svjetskih zemalja u obilježavanju ovoga dana.

Brzina kojom se virus replicira, i velika sposobnost mutacije glavni su krivci što svjetska epidemija ne jenjava niti danas, tridesetak godina od pojave epidemije u Americi.
Ubrzo nakon Amerike, bolest je prepoznata i u drugim dijelovima svijeta. U početku, osim gay populacije koja je primarno rizična skupina, danas se HIV infekcija proširila na sve slojeve društva. Da je bolest postojala, iako neprepoznata i prije 80-ih, govori podatak do kojega se došlo naknadno, da je prva osoba za koju se prema podacima iz povijesti bolesti, a nakon njezine smrti, dokazalo da je umrla od AIDS-a (daleke 1077.) bila žena – danska liječnica Margrethe Rask, koja je zadnjih pet godina svog života liječila afričke pacijente u Zairu (Kinshasa).

HUHIV Svjetski dan AIDSa

Kako i u svijetu, tako i kod nas, HIV je još uvijek bolest neznanja i netolerancije.
Epidemija ne popušta. Tridesetak godina nakon njezina izbijanja, svi se slažu da bi jedinu pravu nadu za pobjedu nad virusom predstavljalo cjepivo. Od 30-ak vrsta cjepiva na čijem pronalasku rade znanstvenici širom svijeta, dosad se nijedno nije pokazalo uspješnim.

Prema službenim statistikama Hrvatska spada u zemlje s malim brojem oboljelih, s 943 registrirane zaražene osobe HIV-om (2011.g.). Međutim, s godišnjim povećanjem novooboljelih od 7-10% (od kojih je kod značajnog dijela infekcija otkrivena uslijed već izraženih simptoma što znači da su zaraženi već duže vrijeme), nepostojanjem kulture testiranja (na HIV se testira svega oko 2% spolno aktivne populacije), posljedično se nameće pitanje – koliki je stvaran broj zaraženih a da toga nisu niti svjesni.

Još uvijek u našem društvu se ne zna razlika između HIV-a i AIDS-a.
HIV je bolest tj. kronični progresivni proces koji počinje ulaskom virusa u krvotok, te tijekom vremena dolazi do postupnog uništavanja imunološkog sustava. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom i godinama nema simptome. Osobe zaražene HIV-om mogu, ne znajući da su zaražene, širiti infekciju.
AIDS je uzrokovan HIV-om te se javlja u uznapredovaloj i završnoj fazi HIV bolesti. Do AIDS-a dolazi uslijed pada imuniteta kada se razvijaju oportunističke bolesti od kojih osoba umire.
Stoga je važno HIV otkriti na vrijeme da se današnjim modernim terapijama osobi omogući dug i kvalitetan život tj. životni vijek gotovo jednak kao i u zdravih ljudi.

Načini prijenosa HIV-a

HUHIV se godinama zalaže za edukaciju i osvještavanje rizičnih ponašanja. Jer, razvijena svijest o rizičnim ponašanjima, kao i važnosti testiranja ključan su faktor uspješne prevencije.

Inicijativa Udruge HUHIV na stvarno stanje HIV infekcije u Hrvatskoj

I ove godine HUHIV će organizirati nekoliko aktivnosti, kako u Zagrebu, tako i u drugim gradovima pod nazivom “Voli i budi zdrav”, kojima ćemo promovirali zdrav život, povećanje svjesnosti o rizicima i načinima prijenosa, ali i važnosti testiranja:

01.11. – 01.12. u svim poslovnicama “dm“ kampanja “Zaštiti sebe i pomozi drugima“
15.11. – 02.12. billboard i city light plakati – Pozitivan koncert
18.11. – 02.12. kampanja obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a u javnom gradskom prijevozu ( Zagreb, Osijek, Split, Zadar i Dubrovnik ) na 1380 oglasnih mjesta
26.11. – 01.12. HUHIV INFO šator na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg), edukacija mladih i opće populacije o rizicima, načinima prijenosa, testiranju i mogućnostima liječenja HIV infekcije, ali I ostalih spolno prenosivih bolesti
27.11. HUHIV INFO šator na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg), tiskovna konferencija povodom Svjetskog dana AIDS-a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba
“POZITIVAN KONCERT“ – 01.12. u Domu sportova, edukativan koncert koji već osmu godinu zaredom okuplja preko 10.000 mladih s edukativnim porukama mladima o načinima prijenosa HIV-a, zaštiti, antidiskriminaciji i testiranju; nastupaju: HLADNO PIVO, LET3, BRKOVI I ONE PIECE PUZZLE
• Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Vukovaru i Varaždinu

Preuzimanje datoteke za tisak B3 plakata
File download for print B3 poster

Ovim bismo putem htjeli zahvaliti svim našim partnerima koji zajedno s nama sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji namjenjenoj prvenstveno mladima i zdravlju budućih generacija (Hrvatski crveni križ, CROMSIC – udruženje studenata medicine, Crveni križ Vukovar), ali i svima onima koji su na druge načine pomogli u realizaciji ovog programa koji je, nažalost, još uvijek potreban i koji vodi prema ciljevima stvaranja AIDS FREE GENERACIJE.