Razgovarajmo o spolnom zdravlju s učenicima srednjih škola

Tijekom  2019. godine Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa provela je edukacije u zagrebačkim srednjim školama, uz podršku Grada Zagreba i Centra za zdravlje mladih. Edukacije su provedene uz pomoć sjajnih studenata udruge CroMSIC zajedno sa stručnjacima udruge HUHIV. Ukupno smo educirali 183 učenika.

Niz edukacija imena „Razgovarajmo o spolnom zdravlju“ opisao je i ton edukacija – neosuđujuć, interaktivan pristup informiranju naših mlađih pripadnika društva s ciljem jačanja trajnih kompetencija za zaštitu zdravlja. Razgovarali smo o spolno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, osobnoj odgovornosti u spolnim odnosima, kako procijeniti dovoljnu zrelost za prvi spolni odnos, kako reći „ne“ na inzistiranja na spolni odnos i što god je učenike zanimalo, a tiče se spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Tijekom edukacija, nekoliko tema isplivalo je kao posebno zbunjujuće za mlade, čemu smo posvetili posebnu pažnju u procesu s obzirom da su brinule mlade. Jedna od tema je kome se povjeriti kada do rizičnih odnosa dođe. Rizična ponašanja, odnosno nezaštićeni spolni odnosi su česti. Neka istraživanja pokazuju da preko 50% mladih neredovito koristi kondome. Nismo uvijek svijesni opasnosti kojima se pri tome izlažemo, a nismo svijesni ni kome se možemo obratiti za pomoć. Zbog toga smo s mladima razgovarali o povjerenju u liječnike, stručne suradnike u školi, kao i nas – stručnjake u području spolnog zdravlja.

Druga tema koja se pokazala zbunjujućom za mlade je koliko uopće spolno prenosivih bolesti ima. Svjetska zdravstvena organizacija govori o postotku u općoj populaciji od 4%, s tim da su mladi pod povećanim rizikom. Prvo, biološki su izloženiji spolnim bolestima, a zatim su kondomi kao najpouzdaniji oblik zaštite nedostupni zbog novaca. Često misle da dobro procijenjuju tko bi mogao biti rizičan, a tko ne, međutim spolno prenosivu bolest može imati svatko, bez obzira na spol, dob, spolnu orijentaciju ili neko vidljivo svojstvo. Isto tako, spolno prenosive bolesti često i nemaju simptome, stoga nam ni to nije pouzdani pokazatelj potrebe za testiranjem.  

Edukacija je koristila aplikaciju Spolno zdravlje kao alat neformalnog učenja preko kojeg se učenici mogu savjetovati vezano za spolno zdravlje.

Mobilna aplikacija Spolno zdravlje, njene povezane aplikacije i online sustavi spolnozdravlje.hr, besplatna su i informativna platforma izrađena 2016. godine u partnerstvu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz podršku Grada Zagreba.

Stručni suradnici u školama prepoznaju važnost ove teme. Smatraju da su učenici slabo educirani i da  školski kurikulum ovim temama posvećuje ili premalo pažnje ili je posvećuje nekvalitetno i netemeljito. Svaka mlada osoba mora znati navesti barem jednu osobu od povjerenja kojoj bi se mogla povjeriti ako se nešto rizično i dogodi. Svaka mlada osoba mora znati nabrojati svaku spolno prenosivu bolest kao i jasno razumijeti svaku posljedicu nezaštićenog spolnog odnosa. To su znanja koja se pretvaraju u temeljne i trajne kompetencije koje čuvaju naše individualno zdravlje, ali i zdravlje našeg društva.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa