Predstavljen Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

Prepoznavanje i vrednovanje najboljih institucija i praksi u hrvatskom zdravstvu umjesto samoreklamerstva bez stručne podloge, cilj je programa Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi koji je u ponedjeljak predstavljen i djelovat će u Školi narodnog zdravlja ‘Dr. Andrija Štampar’ zagrebačkog Medicinskog fakulteta

U Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, 13 svibnja 2019. predstavljen je rad Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi, ljudi, timova, upravljačkih tijela i projekata povezanih s radom Centra.

Riječ je o jedinstvenom Centru koji će, osim stvaranja ekonomski održivog dostupnog i socijalno pravednog zdravstvenog sustava, promovirati najbolje prakse hrvatskog zdravstva.

Ovaj neovisan Centar pokrenut je s ciljem stvaranja novih ideja te promicanja, učenja i organiziranja sustava kvalitete u zdravstvu, a između ostaloga bavit će se istraživanjem ishoda zdravstvenih intervencija te razvojem i primjenom metodologije i alata podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva.

‘Vjerujemo kako u Hrvatskoj postoji jako puno primjera izvrsnih praksi te neke koje su kvalitetom na svjetskoj razini, ali nemamo sposobnost uočavanja onoga što je dobro i primjene tih dobrih praksi na organizirani način. Istodobno, u Hrvatskoj postoji jako puno samoreklamerstva, slučajeva gdje se ljudi predstavljaju kao svjetski stručnjaci, a da za to nema nikakve podloge’, rekao je na predstavljanju voditelj i predsjednik Savjeta Centra Stjepan Orešković.

‘Cilj nam je da ono što je kvalitetno u hrvatskom zdravstvu dobije pečat provjerenog’, istaknuo je.

Centar će se baviti:

  1. Vrednovanjem zdravstvenih tehnologija (Health Technology Assessment
  2. Istraživanjem ishoda zdravstvenih intervencija (Health Outcomes Research)
  3. Istraživanjem medicinske i zdravstvene prakse utemeljene na dokazima (Evidence Based Health Practice)
  4. Razvojem i primjenom metodologije i alata podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva.

Svečano predstavljanje Centra okupilo je brojne goste koji su svojim dolaskom podržali ovaj projekt. U prvom dijelu programa nakon izlaganja prof. dr. sc. Stjepana Oreškovića o ciljevima, metodama i sadržaju rada Centra za bolje zdravstvo, kvalitetniju medicinu i najbolje prakse, uz pozdrav brojnim sudionicima, osvrt na važnost i očekivanja od Centra dali su: ravnateljica Škole NZ “A. Štampar” prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Ada Barić Grgurević, predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc. Vjekoslav Jeleč i Ministar zdravstva RH prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Stručna voditeljica programa skupa bila je doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, voditeljica Odjela za istraživanje ishoda zdravstvenih intervencija.

Slijedio je pregled globalnih projekata Centra i prikaz suradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Slavica Sović kao moderatorica, te prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, prof. dr. sc. Ivana Božićević, doc. dr. sc. Milan Milošević i prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak.

Dio programa o primjeni istraživanja i partnerstva u zdravstvenom sustavu moderirao je doc. dr. sc. Aleksandar Džakula, voditelj Odjela za unapređenje organizacije i upravljanja u zdravstvenom sustavu. Dan je prikaz niza suradnji u Hrvatskoj, Sloveniji i Federaciji BiH.

O Komunikaciji, diseminaciji i umrežavanju govorila je prof. dr. sc. Ana Borovečki.

Skup je završio Okruglim stolom na kojem se raspravljalo o odabranim primjerima dobre prakse, a moderirala je doc. dr. sc. Zlata Ožvačić Adžić, voditeljica Odjelaz za razvoj i implementaciju modela i instrumenata za upravljanje kvalitetom u zdravstvenoj zaštiti.

U predstavljanju odabranih primjera dobre prakse, voditelj programa udruge HUHIV predstavio je CheckPoint Zagreb – izvaninstitucionalni centar za zdravlje i edukaciju mladih, kao primjer pozitivnog sudjelovanja nevladine organizacije u zdravstvenoj zaštiti populacije. Ovaj primjer dobre prakse nedavno je priznat i naveden u Zborniku dobrih praksi Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Javnozdravstvenim smjernicama testiranja na HIV, hepatitis B i C Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti temeljem znanstvenih preporuka. Primjer naglašava sinergiju ključnih dionika u zdravstvu i društvene zajednice odnosno viziju zdravog društva koja kombinira pripremljen, proaktivan i efektivan zdravstveni sustav sa informiranom i aktiviranom društvenom zajednicom.