CheckPoint Zagreb – Centar za zdravlje i edukaciju mladih

CheckPoint Zagreb – Centar za zdravlje i edukaciju mladih

Read in ENGLISH
Check Point Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih, centar za dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV i hepatitis C brzim testovima na slinu koji omogućuju rezultat već za 20 minuta.

web banner2Adresa: Ulica kneza Domagoja 10, Zagreb ( otvori kartu )
Radno vrijeme centra za testiranje i savjetovanje:
Ponedjeljak, Srijeda i Petak od 16:00 – 19:30 sati

Checkpoint radno vrijeme

Info telefon: 0800 448 767

Info e-mail: pitaj@huhiv.hr ili koristite “Pitaj me” tab desno


Centar djeluje u potpunosti u sklopu udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu.

Za dolazak u Check Point centar nije potrebna prethodna najava dolaska, sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog crvenog križa i Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV i/ili hepatitis C, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.

Sve usluge su besplatne.

Upoznajte se s procesom pružanja usluga testiranja i savjetovanja OVDJE

shema
Prije testiranja… neke stvari koje je dobro uzeti u obzir

Trebate li se testirati?

Za mnoge ljude, testiranje na HIV i/ili hepatitis C je važno jer žele znati svoj zdravstveni status (jesu li zaraženi ili ne)...

Ako saznaju da su zaraženi HIV-om ili hepatitisom, mogu poduzeti korake kako bi ostali zdravi. Da biste donijeli odluku o tome želite li se testirati, trebate potpuno razumijeti što konkretno testiranje predstavlja i što rezultati tog testiranja znače. Bez obzira na to što odlučili, trebate znati da će prakticiranje sigurnog i zaštićenog spolnog odnosa, ili korištenja droga, smanjiti rizik zaraze sebe ili nekog drugog.

Zašto je važno testirati se na HIV i/ili hepatitis C

Ukoliko ste imali bar jedan od rizičnih ponašanja, ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom...

No, provjeriti i biti sigurni iznimno je važno za vaše zdravlje.

Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa nezaštićenim spolnim odnosom

Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa konzumiranjem droga i alkohola

HIV i hepatitis su kronične bolesti koje dugi niz godina nemaju gotovo nikakve simptome pa ni posljedice za vaše zdravlje – još! Značajno pogoršanje vašeg zdravlja uslijed infekcije u prosjeku se javlja tek nakon 5 do 7 godina ako za infekciju niste znali i niste započeli s liječenjem. Tada se drastično smanjuju šanse za uspješnim liječenjem jer je vaš organizam tijekom vremena ne-liječenja bio nekontrolirano pod utjecajem virusa. Osim vlastitog ugroženog zdravlja, tijekom vremena neznanja značajno se povećava i mogućnost nesvjesnog širenja infekcije na druge ljude.

Načini prijenosa HIV-a

Naglašavamo, HIV i hepatitis C spadaju pod kronične bolesti koje se danas vrlo uspješno liječe. Uspješnost liječenja, naravno, ovisi o što ranijoj dijagnozi i kvalitetno započetom tretmanu. Ranim otkrivanjem i pridržavanjem uputa liječenja više nema govora o smrtnosti. Danas su HIV i hepatitis bolesti s kojima se normalno i zdravo živi gotovo puni životni vijek. S danas dostupnim modernim i novim tehnologijama liječenja, jedino žaljenje koje si možete pripisati je što se niste testirali na vrijeme i što niste započeli s terapijom ranije.

Rizik od HIV / hepatitis infekcije:

Temeljem prošlosti vašeg seksualnog života ili prošlosti korištenja droga...

…savjetovanje prije nego donesete odluku o testiranju značajno će vam pomoći procijeniti rizike u kojima ste bili. U konačnici, to je vaš vlastiti izbor hoćete li se testirati ili ne.

O HIV i hepatitis C testiranju brzim testovima na slinu

Možda ste čuli da se ovakvo testiranje naziva ´HIV test´ ali se u stvari radi o testiranju na HIV protutijela...

Isto se odnosi i na testiranje na hepatitis C. Protutijela nastaju u organizmu kao rezultat infekcije HIV-om ili hepatitisom. Postoji nekoliko vrsta testova:

• “standardni test” koji podrazumijeva vađenje krvi i slanje uzorka krvi u laboratorij na testiranje na HIV ili hepatitis protutijela. To obično traje do tjedan dana kako bi dobili rezultat testiranja.

• “brzi testovi”, od kojih neki podrazumijevaju bockanje prsta i testiranje uzorka krvi dok čekate, a drugi jednostavno uzimanje uzorka oralne tekućine (sline) te otkrivanje postojanja protutijela u roku od 20 do 30 minuta.

U Check Point-u Zagreb koristimo isključivo vrhunske testove bazirane na uzimanju uzorka sline i koji prikazuju točan i pouzdan rezultat gotovo jednako kao i laboratorijsko testiranje krvi i to već nakon 20-30 minuta. Na taj način cijeloj zajednici osiguravamo dostupnije, brže i lakšte testiranje te brigu o vlastitom zdravlju.

Više informacija o testovima možete pročitati OVDJE .

Budući da testiranje na HIV i hepatitis C podrazumijeva detekciju protutijela, a ne stvarnog virusa, nužno je čekati da se ta protutijela razviju u vašem tijelu od trenutka eventualne rizične situacije tj. izloženosti virusu. Protutijela se razvijaju u prosjeku do 12 tjedana od infekcije i testiranje unutar tog vremena nema smisla. Dakle, za testiranje i točan rezultat potrebno je čekati do 12 tjedana od kada ste imali rizičan spolni odnos te rizično korištenje droga ili ponašanje pod utjecajem droga ili alkohola. To vremensko razdoblje uobičajeno se naziva “window period”.

Također, iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju:
• ne konzumirate hranu, piće (alkohol, kavu i sl.), te žvakaće gume
• ne koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.)

Anonimno testiranje:

Anonimno testiranje podrazumijeva testiranje pod brojem ili kodom, a ne vašim imenom...

Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ili uputnica. Osim osobe koja je s vama izvršila testiranje / savjetovanje, samo vi ćete znati rezultat testiranja.

Upoznajte se s procesom pružanja usluga testiranja i savjetovanja OVDJE

Savjetovanje prije i poslije testiranja:

Prije testiranja trebate nekoga da vam odgovori na sva pitanja i pobrine se da znate točno što testiranje znači kako biste mogli donijeti odluku o testiranju...

Savjetovanje naravno nije obavezno i za neke ljude ne predstavlja potrebu. Ipak, za mnoge ljude je ta vrsta usluge jedini izvor pravih i provjerenih informacija, pa čak i motivacija, sigurnost i osjećaj nečije brige pri donošenju odluke o testiranju.

Nakon testiranja, bez obzira je li vaš rezultat pozitivan ili negativan, trebate nekoga tko će vam pomoći da budete realni i poduzmete djelotvorne korake kako biste ostali zdravi.

Mjesto testiranja:

Testiranje i savjetovanje je organizirano i obavlja se u prostorima udruge HUHIV...

Prostor Udruge u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći civilnoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanjem usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i hepatitis C. Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja savjetovanja i testiranja. U to vrijeme Udruga nema drugih aktivnosti tj. dočekat će vas samo naše friendly osoblje koji su ovdje zbog vas i vašeg zdravlja. Testiranje i savjetovanje vrši zdravstveni stručnjak s iskustvom u području HIV-a i hepatitisa te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravsvene skrbi vezano uz vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Što možete učiniti ukoliko je rezultat vašeg testiranja pozitivan (ako ste zaraženi virusom HIV-a ili hepatitisa)

Ukoliko otkrijete da ste zaraženi HIV-om ili hepatitisom, postoje stvari koje možete i trebate učiniti kako biste sačuvali svoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje...

U našem centru na raspolaganju vam je zdravstveni stručnjak koji će vas u potpunosti savjetovati i uputiti vas u sve detalje sustava brige i skrbi, daljnjeg praćenja vašeg zdravlja, vrstama i načinima liječenja te velike činjenice da su HIV i hepatitis danas kronične bolesti koje se uspješno liječe i s kojima se danas živi puni životni vijek. Naš glavni partner je Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te Referentni centri za HIV i hepatitis koji će vam povjerljivo pružiti sve zdravstvene usluge brige, kontrole, liječenja, i važnih emocionalnih i socijalnih usluga podrške. Briga o vlastitom zdravlju tada postaje još važniji faktor vašeg života. Prakticiranje sigurnog i zaštićenog spolnog odnosa i/ili uporabe droga su također važni. Ne samo da će to drastično smanjiti šansu prenošenja infekcije na drugu osobu, nego će pomoći u smanjenju šanse za dobivanje drugih infekcija koje mogu biti loše za vaše zdravlje.

…i na kraju…
testiranje
Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV ili hepatitis C testiranje.

Ponekad je potrebna potpora i nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i poslije testiranja bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. U tome će vam pomoći vrlo diskretni, otvoreni i prijateljski savjetnici našeg centra koji će vas maksimalno razumijeti i zaštititi da vas nitko ne vidi ukoliko to ne želite.

Ako niste sigurni, ako ste neodlučni, osjećate strah, odbijate pomisao da ste imali bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to vama nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećate sumnju i potrebu saznanja vašeg statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada vam možda treba više informacija prije same odluke. Popričajte s našim savjetnikom, zovite na naš besplatan broj telefona ili nam pošaljite email. Savjetujte se o svemu što vas muči, saznajte sve što vas interesira, prihvatite našu pomoć kako biste donijeli ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.

SUPERVIZIJA