Jetra

Jetra

Jetra je drugi po veličini organ u tijelu – prvi je koža. Težina jetre je nešto više od 1 kg. Jetra zauzima velik dio desne strane torza.

Funkcije

Jetra proizvodi razne kemijske spojeve koje organizam koristi. Svakodnevno izvršava stotine zadaća, a ima više od 500 različitih funkcija. Jedna od glavnih funkcija je čišćenje otrova iz krvi, proizvodnja žući te pomoć u razgradnji masti iz unesene hrane. Bez jetre je život potpuno nemoguć.

Jedna od vitalnih funkcija jetre je razlaganje hrane i pretvaranje u energiju. Ugljikohidrati se razgrađuju do glukoze i pohranjuju (najčešće u jetru i mišiće) u obliku glikogena. Ako vam je brzo potrebna energija, pohranjeni glikogen pretvorit će se natrag u glukozu.

Otrovne supstance u tijelu neutraliziraju se u jetri. Alkohol se izlučuje iz tijela putem jetre, iako prekomjerno uživanje dovodi do njenog oštećenja.

Oštećenja

Bilo kakvo oštećenje jetre utjecat će na stanice jetre koje će nakon toga biti zamijenjene ožiljnim tkivom, što se naziva fibroza. Kod kronične bolesti, kao što je hepatitis C (duže od 6 mjeseci), struktura stanica jetre također će se promijeniti.

Ako se jetra kontinuirano uništava kroz duži period, ožiljno tkivo će se pogoršati i proširiti, smanjujući protok krvi, što može oštetiti još veći broj stanica. Što više ožiljaka ima, veća je šansa da će jetra početi otvrdnjavati. Kada je cijela jetra u fibrozi, otvrdnjavanje, zajedno sa gubitkom stanica koje dobro funkcioniraju, naziva se ciroza.

Ciroza

Ciroza je vrlo rijetko povratno stanje, ali postoje tretmani koji sprečavaju napredovanje: balansirana prehrana, vitamini, smanjenje konzumacije alkoholnih pića te korištenje dijuretika. Ciroza može uzrokovati i zadržavanje tekućine u trbušnoj šupljini, krvarenje, promjene stanja uma. Sva ova stanja mogu se liječiti.

Jetra

– najveći unutarnji organ

– smještena na desnoj strani abdomena

– ljudski organizam ima samo jednu jetru i ne može preživjeti bez nje

– izvršava na stotine esencijalnih funkcija da bi održala tijelo zdravim

– pomaže probavu hrane

– čisti krv te tijelo od otpadnih tvari

– razlaže supstance koje su štetne za tijelo

– izvršava važne funkcije kao podrška imunološkom sustavu

Gdje je jetra?

– raširite prste lijeve ruke

– smjestite lijevi palac na desnu bradavicu

– smjestite lijevi mali prst na pupak

– jetra je ispod vaše desne ruke

Ciroza jetre

Ciroza je kronična bolest koja dovodi do promjene u građi jetrenog tkiva, krvnih žila i stanica jetre što može rezultirati žuticom, povišenjem tlaka u venskom sustavu jetre, pojavom slobodne tekućine u trbušnoj šupljini, poremećajem svijesti i zatajenjem jetre.

Uzroci jetrene ciroze mogu biti sljedeći:

– virusni hepatitisi (B, C, D)

– metaboličke bolesti

– bolesti žučnih vodova

– smetnje u odvođenju venske krvi

– lijekovi i toksini

– imunološke bolesti

– ostali uzroci

Bolesnici sa cirozom jetre gube apetit i tjelesnu težinu, osjećaju se slabo, umaraju se brzo, osjećaju mučninu i povraćaju. Često se javlja i povišena temperatura.

Simptomi:

– zadah iz usta, povećanje žlijezda iza uha, ulkusi probavnog sustava

– poremećaji zgrušavanja, anemija

– plava usta, izljevi u prsištu, teško disanje

– izljev u srčanoj ovojnici, ubrzan puls, hipotenzija, razvoj srčane bolesti

– zadržavanje soli i vode, zatajenje bubrega

– poremećaji svijesti, periferni neurološki poremećaji

– žutica, crvenilo dlanova, paukoliko proširene krvne žilice, promjene na noktima, gubitak dlakavosti

– gubitak mišićne mase, hernija, osteoporoza

– brojne promjene u žlijezdama sa unutarnjim izlučivanjem

Liječenje: Ovisno o fazi procjene liječnika, neophodna je terapija lijekovima za izmokravanje i spuštanje tlaka u venskom krvotoku, laksativima, nadoknada proteina u krvi, nadoknada vitamina i antibiotsko liječenje. Posebno je važno probiranje na hepatocelularni karcinom. U slučaju terminalne faze jedina je uspješna metoda transplatacija.